10 Negara dengan Teknologi Paling Canggih, Termasuk Indonesia?

Pada pendapat anda, negara manakah yang memiliki teknologi paling maju? Jaka mempunyai senarai 10 negara teratas, termasuk Indonesia?

Kini, teknologi telah menjadi elemen penting di sebuah negara. Semakin maju teknologi, biasanya semakin maju negara.

Dari sekian banyak negara di dunia, tentunya ada yang mempunyai teknologi yang lebih maju daripada negara lain.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda senarai negara dengan teknologi paling maju di dunia!

 • India
 • Kanada
 • China
 • Bahasa Inggeris
 • Bahasa Jerman
 • Israel
 • Nombor 3, 2 dan 1. . .
 • Negara dengan teknologi paling maju

  Kemajuan teknologi di sesebuah negara memberi impak besar kepada pelbagai sektor seperti ekonomi dan keselamatan.

  Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak negara mengembangkan teknologi dengan begitu cepat. Dilaporkan dari pelbagai sumber, ini adalah senarai negara dengan teknologi paling maju oleh Jaka!

  10. Rusia

  Sumber gambar: Universiti Teratas

  Sebagai salah satu saingan terbesar Amerika Syarikat, tidak salah jika Rusia juga ingin memajukan teknologinya agar tidak ketinggalan.

  Pada era perang dingin, ketika Rusia masih bergabung dengan Uni Soviet , mereka berjaya menghantar manusia untuk pertama kalinya di sekitar orbit.

  Rusia juga mempunyai sebuah institusi penyelidikan yang dipanggil Moscow State University yang dianggap kuat dan inovatif.

  Banyak saintis dalam bidang IT, komunikasi, nuklear, aeroangkasa, hingga ruang angkasa dihasilkan oleh negara ini. Rusia juga dianggap sebagai negara dengan teknologi pertahanan terbaik di dunia.

  9. India

  Sumber gambar: Kewangan Dunia

  Walaupun berstatus sebagai negara membangun seperti Indonesia, India adalah satu negara yang mampu mengembangkan teknologi dengan baik.

  Sebilangan besar teknologi perisian berasal dari India. Banyak pegawai tinggi di syarikat besar dipimpin oleh orang India, seperti Google dan Microsoft.

  Mengapa India boleh seperti itu? Salah satu sebabnya ialah mereka mempunyai universiti yang mengajar semua teknologi.

  8. Kanada

  Sumber gambar: Toronto Star

  Kanada juga merupakan negara yang sesuai untuk ahli teknologi. Kerajaan Kanada juga bekerja keras untuk mengembangkan teknologi di negara ini.

  Mereka mengembangkan teknologi komunikasi, memajukan inovasi kesihatan, meningkatkan teknologi ruang angkasa, pengkomputeran kuantum, dan sebagainya.

  Pengkhususan teknologi negara ini adalah bioteknologi. Kanada juga mencipta banyak inovasi canggih seperti Avro Arrow.

  7. China

  Sumber foto: Kilang MVP

  China mungkin bukan raja teknologi, tetapi kita tidak dapat menafikan bahawa negara yang satu ini sangat maju berkat perkembangan teknologi yang pesat.

  Barang elektronik yang dihasilkan oleh China telah membanjiri negara-negara lain, termasuk Indonesia.

  Ramai yang meramalkan bahawa China akan menjadi negara paling maju dalam 10 hingga 20 tahun akan datang.

  Saintis China kini menumpukan perhatian pada robotik, semikonduktor, kereta api berkelajuan tinggi, superkomputer, dan sebagainya.

  6. Bahasa Inggeris

  Sumber gambar: UKTN

  Sebagai negara yang menguasai 1/3 Bumi, tidak hairanlah jika Britain berjaya masuk ke dalam senarai ini. Sebenarnya, revolusi industri bermula di negara ini.

  Enjin jet, lokomotif, web seluruh dunia, motor elektrik, telegraf elektrik, dan lain-lain bermula di negara ini. Akhir-akhir ini, Britain telah memberi tumpuan kepada teknologi ketenteraan.

  Semua warganegara Britain memiliki akses ke teknologi canggih, jadi mereka semua sudah terbiasa menggunakan teknologi untuk urusan sehari-hari.

  5. Jerman

  Sumber gambar: Flood Control AsiaRS

  Dari segi teknologi, Jerman adalah yang terbaik di benua Eropah. Sejak era perang dunia kedua, negara ini telah menghasilkan banyak teknologi canggih.

  Sebenarnya, usaha penyelidikan yang dilakukan oleh negara ini disatukan dengan sistem ekonomi Jepun. Teknologi automotif Jerman juga luar biasa untuk menghasilkan kereta berteknologi tinggi.

  Banyak penemuan hebat bermula di negara ini, seperti penemuan sinar-X. Tidak salah jika Pak Habibie memutuskan untuk melanjutkan pelajaran di negara ini.

  4. Israel

  Sumber gambar: The Times of Israel

  Industri teknologi yang dimiliki oleh Israel adalah antara yang paling canggih di dunia. Mereka juga mengembangkan banyak inovasi teknologi pertanian untuk memaksimumkan pertumbuhan tanaman.

  Israel mempunyai peratusan komputer rumah paling tinggi di dunia. Tidak ketinggalan, negara ini juga mempunyai jumlah saintis dan juruteknik tertinggi dalam dunia pekerjaan.

  Israel juga mempunyai banyak perkembangan futuristik dalam teknologi ketenteraan, seperti sistem pertahanan Iron Dome dan pesawat tanpa pemandu.

  Kira-kira 35% eksport negara mempunyai hubungan dengan teknologi, bukti bahawa negara ini telah menjadi salah satu negara dengan teknologi yang paling maju.

  Nombor 3, 2 dan 1. . .

  3. Korea Selatan

  Sumber foto: Bilik Berita Global Samsung

  Tiga tahun lebih muda dari Indonesia, Korea Selatan menjadikannya tiga teratas sebagai negara dengan teknologi paling maju di dunia.

  Sebenarnya, pada tahun 1970-an negara ini masih diklasifikasikan sebagai negara miskin. Dalam masa yang singkat, negara ini berjaya berubah menjadi negara maju berkat semua usahanya.

  Salah satunya ialah perkembangan teknologi yang pesat. Banyak produk elektronik yang dihasilkan oleh negara ini, seperti Samsung dan LG.

  Sebenarnya, Korea Selatan dianggap sebagai negara dengan kelajuan internet terpantas di dunia.

  2. Amerika Syarikat

  Sumber gambar: WorldAtlas

  Berbanding dengan negara lain, Amerika Syarikat adalah salah satu negara dengan perkembangan teknologi terpantas.

  Selain daripada teknologi yang kita gunakan setiap hari, negara ini juga mengembangkan teknologi ketenteraan yang mungkin yang terbaik di dunia.

  Belum lagi teknologi ruang angkasa yang menjadikan manusia untuk pertama kalinya berjaya memanfaatkan masa di Bulan.

  Lebih-lebih lagi, Amerika Syarikat juga mempunyai Silicon Valley yang terkenal sebagai ibu pejabat banyak syarikat teknologi gergasi di dunia.

  Contoh syarikat teknologi dari Amerika Syarikat? Sebut saja Apple, Microsoft, Google, Facebook, Intel, IBM, dan sebagainya.

  1. Jepun

  Sumber gambar: CNBC

  Di tempat pertama, tidak lain adalah Jepun . Negara ini yang mempunyai banyak masa telah terkenal sejak sekian lama sebagai negara dengan pelbagai teknologi canggih.

  Harus diakui bahawa saintis penyelidikan Jepun telah memberikan banyak sumbangan besar dalam pelbagai bidang, mulai dari kereta, elektronik, mesin, robot industri, dan sebagainya.

  Penyelidik Jepun telah memenangi banyak hadiah nobel. Salah satu keistimewaan Jepun adalah pencapaian mereka dalam pelbagai bidang, dari bioteknologi hingga robotik.

  Banyak inovasi teknologi bermula di negara ini, jadi tidak salah jika dianggap sebagai negara dengan teknologi nombor 1 yang paling maju.

  Sayang sekali bahawa Indonesia belum termasuk dalam senarai negara dengan teknologi paling maju. Tetapi tidak mustahil beberapa tahun lagi Indonesia dapat memasuki 10 teratas.

  Sekiranya Indonesia memiliki teknologi maju dalam berbagai sektor, tidak mustahil kedudukan kita sebagai negara membangun akan maju menjadi negara maju.

  Baca juga artikel mengenai Negara atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan