Syarat dan Cara Mengewangkan Akaun YouTube, Menjana Wang Lebih Mudah!

Masih bingung bagaimana mengewangkan akaun YouTube anda supaya anda dapat Ad Sense? inilah cara untuk mengewangkan YouTube dengan mudah pada 2020 terkini.

YouTube adalah platform perkongsian video terbesar di dunia. Adalah wajar, kerana dengan membuat kandungan video di YouTube, anda boleh menjadi kaya, geng.

Terutama di tengah pandemi Covid-19 seperti sekarang. Ngomong-ngomong, siapa yang tidak tergoda untuk menjana wang dari rumah yang dilengkapi dengan kreativiti?

Terdapat banyak cara untuk menjana wang dari YouTube. Walau bagaimanapun, penyelesaian yang paling biasa adalah dengan pengewangan akaun. Adakah anda ingin mengetahui cara mengewangkan YouTube? Lihat di bawah, geng!

 • Cara Mengewangkan Akaun YouTube
 • Petua dan Cara untuk Mengewangkan YouTube

  Hari ini, sesiapa sahaja yang mempunyai akses internet, kamera profesional, atau hanya telefon pintar boleh bergabung sebagai pencipta kandungan di YouTube.

  Namun, tidak semua pencipta kandungan boleh menjadi rakan kongsi yang dibayar oleh YouTube. Hanya mereka yang layak dan mempunyai banyak peminat yang dapat memperoleh wang.

  Sebilangan besar YouTuber menjadikan YouTube memperketat peraturan dan syarat untuk menjadi YouTuber. Oleh itu, dalam artikel ini, Jaka juga akan membincangkan syarat pengewangan akaun YouTube anda.

  Syarat Pengewangan Akaun Program YouTube / YouTube

  Seperti yang dibincangkan Jaka sebelumnya, terdapat banyak terma dan syarat yang mesti dipenuhi untuk mengewangkan akaun YouTube anda.

  Pengewangan adalah proses menghasilkan wang dari video YouTube yang dimuat naik dengan mengaktifkan ciri iklan dalam video.

  YouTube akan memasukkan iklan dalam video milik saluran YouTube yang mempunyai keterlibatan tinggi. Ini dilakukan untuk menjangkau khalayak sasaran yang disasarkan oleh pengiklan.

  Ini menjadikan YouTube sangat selektif dalam memilih saluran yang dapat menggunakan pengewangan atau fitur AdSense.

  Adakah anda ingin tahu mengenai syarat untuk mengewangkan akaun YouTube anda, atau menjadi Rakan YouTube? Ayuh, dengar bersama!

  1. Akaun Yang Disahkan

  Sama seperti di laman web lain, akaun YouTube anda mesti disahkan untuk menikmati semua ciri yang ditawarkan oleh YouTube.

  Selain mencocokkan identiti saluran dengan pemiliknya, fungsi pengesahan ini adalah agar anda dapat memuat naik video dengan jangka waktu yang panjang.

  Video dengan jangka masa lebih dari 15 minit termasuk dalam kategori video panjang. Untuk pengesahan, anda hanya perlu mendaftarkan nombor telefon bimbit anda.

  2. Minimum 4,000 Jam Tayangan

  Keperluan seterusnya untuk pengewangan akaun YouTube adalah mempunyai jumlah waktu tonton minimum 4,000 jam dalam 1 tahun. Keadaan ini nampaknya geng paling sukar.

  Ini bermaksud bahawa waktu tontonan adalah pengumpulan berapa lama video anda ditonton oleh pengunjung saluran. Ia berbeza dengan jumlah keseluruhan video yang telah anda muat naik, ya, geng.

  Untuk mencapai syarat ini, disarankan agar pengesahan dapat memuat naik video selama lebih dari 15 minit dan aktif dalam memuat naik kandungan berkualiti.

  3. 1,000 Pelanggan dan Ke Atas

  Tidak kurang sukar daripada syarat di atas, anda mesti mempunyai lebih daripada 1,000 pelanggan untuk dapat mengewangkan akaun YouTube anda.

  1,000 pelanggan sebenarnya adalah jumlah yang sangat kecil jika dibandingkan dengan jumlah pengguna YouTube aktif yang mencecah 1.8 bilion orang.

  Walau bagaimanapun, untuk membuat kandungan yang dapat menarik banyak pelanggan tentunya sukar. Selain itu, anda juga harus aktif mempromosikan saluran anda.

  4. Mempunyai akaun AdSense

  Syarat berikutnya adalah memiliki akaun Google AdSense yang akan anda sambungkan ke laman web peribadi, seperti blog, atau dalam hal ini akun YouTube anda.

  AdSense akan memadankan iklan dengan laman web anda berdasarkan kandungan dan pengunjung. Iklan ini dibuat dan dibayar oleh pengiklan yang ingin mempromosikan produk mereka.

  5. Tidak Melanggar Dasar YouTube

  Walaupun YouTube membebaskan anda untuk menjadi kreatif, ada batasan yang harus anda fahami dalam memuat naik kandungan anda ke YouTube.

  Terdapat begitu banyak YouTuber terkenal yang tidak dapat mengewangkan video kerana memuat naik kandungan melanggar hak cipta, pornografi, SARA, dan keganasan. Maklum balas spam juga boleh menyebabkan pengiriman wang anda ditolak, anda tahu.

  Cara Mengewangkan Akaun YouTube

  Setelah mengetahui syaratnya, sekarang adalah masa untuk kita memasuki topik utama, iaitu bagaimana mengewangkan YouTube. Sebelum ini, pastikan anda memenuhi 5 syarat di atas, ya.

  Inilah cara mengewangkan akaun YouTube anda dengan mudah:

  Langkah 1 - Daftar untuk Google AdSense

  • Untuk mendaftar Google AdSense , anda mesti mempunyai akaun YouTube terlebih dahulu.

  • Lawati laman Google AdSense dengan mengklik pautan berikut: //www.google.com/adsense/start/

  • Klik Mula di sudut kanan atas halaman.

  • Masukkan URL saluran YouTube anda di ruangan Laman Web Anda . Kemudian masukkan e-mel juga di lajur seterusnya. Sekiranya ada, klik Simpan & Teruskan.

  2. Langkah 2 - Buka saluran YouTube anda

  • Log masuk di YouTube, kemudian klik pada foto profil anda di sudut kanan, kemudian klik pada pilihan Saluran Anda untuk membuka saluran YouTube peribadi anda.
  • Setelah log masuk ke saluran peribadi anda, klik YouTube Studio yang terletak di sudut kanan atas halaman untuk memasuki Dashboard.

  Langkah 3 - Wangkan Akaun YouTube

  • Di YouTube Studio, klik pada Pengewangan di lajur kiri.
  • Sekiranya akaun anda memenuhi syarat untuk mengewangkan, anda akan diminta untuk bersetuju dengan syarat Program Rakan Kongsi YouTube. Klik Terima sekiranya anda bersetuju.
  • Selanjutnya anda akan diminta untuk menyambungkan akaun YouTube anda dengan akaun AdSense anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun AdSense, anda boleh terus ke sini.

  • Klik Buat Akaun , kemudian masukkan nama, alamat, dan data peribadi anda dengan tepat. Langkah ini sangat penting untuk memastikan bahawa kod pengesahan AdSense dihantar ke alamat anda. Klik Hantar jika ada.

  • Pada ketika ini, anda telah mendaftarkan akaun AdSense anda. Anda hanya perlu menunggu tinjauan dari YouTube jika saluran anda layak untuk mendapatkan wang.

  Langkah 4 - Tetapkan Pilihan Pengewangan

  • Sekiranya penghantaran wang anda telah disetujui, maka anda boleh menguruskan iklan yang akan masuk ke dalam video anda.

  • Pada halaman Pengewangan, klik Mula pada Tetapkan pilihan pengewangan . Anda boleh menguruskan penempatan iklan yang mempengaruhi pendapatan AdSense anda.

  • Ada 4 pilihan iklan yang dapat Anda pilih, yaitu Iklan Bergambar , Iklan Overlay , Iklan yang Dapat Dilangkau , dan Kad Ditaja .

  • Pilih jenis iklan yang sesuai dengan video anda. Sekiranya anda ingin mengaktifkan semua video anda, aktifkan Wangkan semua video yang ada dan yang akan datang .

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara mengewangkan akaun YouTube anda untuk mendapatkan pendapatan dari video yang anda muat naik di saluran YouTube anda.

  Jumpa lain kali, geng!

  Baca juga artikel mengenai YouTube atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan