Hebat! 6 Perisian Percuma Ini Dapat Mengganti Berpuluh Juta Perisian!

Adakah anda memerlukan perisian premium? Sekiranya demikian, anda tidak perlu risau lagi sekarang. Melalui artikel ini Jaka akan memberitahu anda mengenai 6 penggantian perisian percuma untuk perisian premium.

Untuk mendapatkan pekerjaan profesional dengan komputer, tentu tidak dapat dipisahkan dari peranan perisian premium . Tetapi perlu juga diperhatikan bahawa harga perisian premium cukup mahal. Sebilangannya berada dalam jutaan hingga puluhan juta rupiah.

Beberapa contoh perisian premium adalah Microsoft Office , Adobe, dan lain-lain. Adakah anda memerlukan perisian ini? Sekiranya demikian, anda tidak perlu risau lagi sekarang. Melalui artikel ini Jaka akan memberitahu anda mengenai 6 penggantian perisian percuma untuk perisian premium.

BACA JUGA
  • Bocor! Ini adalah penampilan Smartphone Lipat Premium dari Samsung
  • MENYENANGKAN! Aplikasi SALON Premium Akhirnya Tiba di Jakarta
  • Cara Dapatkan Duel Otak Premium Secara Percuma

6 Pengganti Perisian Percuma untuk Perisian Premium

Sekiranya anda seorang pekerja profesional yang menggunakan komputer, tentunya sokongan perisian premium sangat penting dan anda memerlukannya. Tetapi harganya yang sangat mahal pasti akan membuat anda berfikir berulang kali. Tapi tenang, ada jalan penyelesaian dari Jaka. Masalahnya ialah terdapat 6 pengganti perisian percuma untuk perisian premium, seperti yang berikut.

1. GIMP sebagai Pengganti Photoshop

Yang pertama adalah GIMP . GIMP bermaksud Program Manipulasi Imej GNU . Pada dasarnya perisian ini dapat berfungsi sebagai pengganti Adobe Photoshop . Saiz failnya kecil, di bawah 100MB. Tetapi perisian ini mempunyai hampir semua ciri Adobe Photoshop.

Sumber gambar: Foto: GIMP

Dengan perisian ini, sekarang Anda dapat menjimatkan sekitar Rp 6,5 juta per tahun , kerana Anda tidak perlu lagi membeli lesen Adobe Photoshop.

Foto & Aplikasi Pengimejan Pasukan GIMP MUAT TURUN

2. Gravit sebagai Pengganti Illustrator

Seterusnya ialah Gravit . Anda boleh mengatakan perisian ini adalah versi percuma Adobe Illustrator . Walaupun percuma, banyak yang mengatakan bahawa perisian ini jauh lebih intuitif daripada Adobe Illustrator.

Sumber gambar: Foto: Libre Graphics World

Berkat perisian ini, sekarang Anda dapat menyimpan sekitar Rp 6,5 juta per tahun , sama dengan GIMP, kerana Anda tidak perlu lagi membeli lesen Adobe Illustrator.

DOWNLOAD Aplikasi Gravit Produktiviti

3. Lightworks sebagai Pengganti untuk Premiere Pro

Nah, kali ini ada Lightworks yang boleh anda gunakan dan bukannya Adobe Premiere Pro . Bukan hanya percuma, nampaknya perisian ini juga merupakan pemenang anugerah Emmy.

Sumber gambar: Foto: Softonik

Sekiranya anda menggunakan perisian ini, Anda dapat menjimatkan hingga Rp 6,5 juta per tahun , sama dengan dua perisian sebelumnya. Kerana dengan ini, anda tidak perlu lagi membeli lesen Adobe Premiere Pro.

Aplikasi Video & Audio EditShare LLC DOWNLOAD

4. DraftSight sebagai Pengganti AutoCAD

Kemudian ada DraftSight yang boleh anda gunakan dan bukannya AutoCAD . Bukan hanya percuma, perisian ini agak ringan dengan ukuran yang kecil. Walaupun kecil, ia masih boleh menggantikan AutoCAD.

Sumber gambar: Foto: Softonik

Perisian ini menjadikan anda menjimatkan sehingga IDR 16.5 juta setiap tahun . Wah! Jumlah nombor cukup besar kan? Masalahnya ialah anda tidak perlu membeli lesen AutoCAD yang cukup mahal.

Produktiviti Aplikasi Dassault Systemes DOWNLOAD

5. Pengisar sebagai ganti 3ds Max

Perisian seterusnya adalah Blender yang merupakan pengganti 3ds Max . Perisian ini telah terbukti banyak digunakan oleh pembangun profesional. Sehingga pengetahuan Jaka, pemodelan 3D untuk watak Final Fantasy XIII dibuat menggunakan perisian ini.

Sumber foto: Foto: Stack Overflow

Perisian ini benar-benar membuat dompet anda tersenyum. Kerana, dengan ini anda dapat menjimatkan hingga Rp 47 juta setahun . Kadar penjimatan yang luar biasa!

MUAT TURUN Aplikasi Blender Foto & Pengimejan Yayasan

6. Libre Office sebagai Pengganti Microsoft Office

Akhirnya, terdapat Office Libre yang berfungsi sebagai pengganti Microsoft Office. Secara umum, Libre Office serupa dengan Microsoft Office 2007 , malah serupa. Perisian ini sendiri terbukti dapat menggantikan Microsoft Office dengan betul kerana perisian tersebut telah menjadi standard Linux Ubuntu lalai .

Sumber foto: Foto: Dunia PC

Oleh kerana perisian ini, Anda sekarang dapat menyimpan hingga Rp. 3 juta , tentu saja tidak perlu membeli lesen Microsoft Office. Tidak teruk kan? Tetapi jika anda masih tidak dapat melepaskan diri dari Microsoft Office, anda boleh mencuba membaca helah dari JalanTikus di bawah.

Office & Business Tools Apps LibreOffice.org MUAT TURUN LIHAT ARTIKEL

Itulah dia maklumat mengenai 6 penggantian perisian percuma untuk perisian premium dari Jaka. Semoga ia berguna untuk anda! Jangan lupa tinggalkan pendapat anda di ruangan komen!

Sepanduk: 2BrightSparks

Artikel Berkaitan