Dedahkan! 4 Laman web ini adalah Rahsia Juruteknik Laptop

Walaupun komputer riba mempunyai kelebihan terbaik, pratis, tetapi komputer riba juga mempunyai kelemahan besar. Kelemahannya adalah sukar untuk dibongkar atau diperbaiki. Ternyata pembongkaran komputer riba memang mudah, asalkan anda mengetahui 4 laman web berikut ...

Seiring dengan zaman, banyak orang mula meninggalkan PC dan beralih ke komputer riba. Sebab terbesar, adalah kerana praktikal dan mudah dibawa.

Walaupun komputer riba mempunyai kelebihan terbaik, pratis, tetapi komputer riba juga mempunyai kelemahan besar. Kelemahannya adalah sukar untuk dibongkar atau diperbaiki. Ternyata pembongkaran komputer riba memang mudah, asalkan anda mengetahui 4 laman web berikut ...

BACA JUGA
  • Apakah Perbezaan antara Laptop Permainan dan Laptop Biasa? Inilah jawapannya!
  • 5 komputer riba Permainan Permulaan Peringkat Terbaik
  • Bahaya Menggunakan Laptop di Tilam! Inilah sebabnya

4 Laman web ini adalah Rahsia Juruteknik Laptop

1. Youtube

Selain menyajikan video yang menarik, ada juga banyak video tutorial di Youtube. Sekiranya anda ingin membongkar komputer riba untuk pembaikan, cari tutorial memuat turun di Youtube. Selepas itu, anda hanya perlu mengikuti dengan perlahan.

Contohnya, komputer riba anda adalah ASUS ROG G751, cari sahaja "Pembongkaran Asus ROG G751". Kata diassembly adalah bahasa Inggeris, yang bermaksud membongkar.

Lawati: laman Youtube

2. iFixit

Bukan hanya membaiki komputer riba, tetapi semua elektronik ada di laman web ini. Anda hanya perlu melayari laman web ini, kemudian nyatakan elektronik yang ingin anda perbaiki. Selepas itu, pelbagai tutorial lengkap akan keluar. Bermula dari cara membongkar sepenuhnya, ganti LCD dan lain-lain.

Sedap di laman web ini, gambar ditunjukkan dengan jelas langkah demi langkah. Jadi Jaka pasti anda tidak akan bingung ketika membongkar dan memasang semula.

Lawati: laman web iFixit

3. Panduan Perbaiki Saya

Laman web ini adalah Jaka paling kerap berikutnya. Terdapat tutorial lengkap seperti iFixit. Kadang kala alasan Jaka mengunjungi laman web ini adalah kerana tidak ada tutorial tentang iFixit, jadi anda boleh mengatakan bahawa ini adalah alternatif.

Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, ia sama dengan iFixit. Di mana laman web ini juga memaparkan gambar langkah demi langkah yang jelas, jadi Jaka yakin anda dapat mempelajarinya dengan mudah.

Lawati: Laman Panduan Perbaiki Saya

4. PowerBook Medic

Yang terakhir adalah laman web PowerBook Medic. Tidak seperti tiga laman web sebelumnya, laman web ini juga siap menampung barang terpakai anda walaupun dalam keadaan rosak. Wow, betul betul. Daripada menjadi pencemaran elektronik di rumah, lebih baik menjualnya di sini.

Tetapi sayangnya laman web ini berada di luar negara, jadi untuk proses transaksi anda harus menggunakan PayPal dan mengirimkannya melalui Fedex atau sejenisnya.

Lawati: laman web PowerBook Medic

Di antara empat laman web tersebut, yang paling sering dikunjungi Jaka adalah nombor satu dan dua. Apa pendapat anda, okay yang mana? Kongsikan! Oh ya, pastikan anda juga membaca artikel yang berkaitan dengan komputer riba atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas.

Sepanduk: ShutterStock

LIHAT ARTIKEL

Artikel Berkaitan