Bukan Sistem32! Ini adalah Folder Paling Suci pada Sistem Windows

Folder ProgramData adalah folder 'terhad' untuk pengguna biasa. Kerana biasanya mereka tidak tahu pasti fungsi folder ini, jadi jika salah dimanipulasi boleh membawa maut. Bukan Sistem32! Ini adalah Folder Paling Banyak "Ker

Bagi anda yang merasa seperti komputer geek, sudah tentu anda sudah mengetahui selok-belok folder ProgramData . Namun, mungkin masih banyak pengguna komputer biasa yang tidak mengetahui mengenai folder ini di Windows. Sebabnya, Microsoft sendiri tidak memaparkan folder ini, alias tersembunyi.

Sebab folder ini disembunyikan dari mata pengguna Windows adalah untuk menjaga keselamatan sistem operasi Windows itu sendiri. Ini dilakukan untuk mengelakkan kerosakan kerana kandungan folder diubah atau dihapus oleh pengguna biasa.

Ya, folder ProgramData ini adalah folder 'terhad' untuk pengguna biasa. Kerana biasanya mereka tidak tahu pasti fungsi folder ini, jadi jika kesalahan bermain-main dapat berantakan.

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Rakaman Skrin PC & Laptop Percuma pada tahun 2020 | Rakaman Permainan HD!
  • 7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati
  • Cara Mengimbas dan Membasmi Virus di Komputer Tanpa Antivirus

Berhati-hati! Jangan mengganggu Folder Terlarang ini di Windows

Persoalannya ialah apa yang harus anda ketahui mengenai folder ini dan bagaimana memaparkannya? Melaporkan dari HowToGeek, berikut adalah penjelasan lengkapnya.

Apakah Folder ProgramData?

Seperti namanya, folder ProgramData adalah tempat untuk menyimpan data program dan tetapan aplikasi yang dipasang pada sistem operasi Windows. Alat yang dijalankan dengan sistem pelesenan juga dapat menyimpan tetapannya dalam folder ini. Sebagai contoh, aplikasi antivirus dapat menyimpan tetapannya, log virus, dan file karantina di C: \ ProgramData .

Kebanyakan program menggunakan folder ini sebagai lokasi caching untuk data yang harus tersedia untuk semua pengguna, atau untuk mengonfigurasi beberapa pengaturan dasar.

Program ini menyimpan data di sejumlah tempat di Windows. Ini bergantung pada pemaju. Folder ProgramData biasanya merangkumi:

  • Folder Data Aplikasi: Sebilangan besar aplikasi menyimpan tetapannya dalam folder C: \ Users \ username \ AppData. Setiap akaun pengguna Windows mempunyai folder Data Aplikasi sendiri, sehingga setiap akun memiliki data dan pengaturan aplikasi sendiri.
  • Folder dokumen: Banyak aplikasi atau permainan PC memilih untuk menyimpan tetapannya di bawah folder dokumen di C: \ Users \ username \ Documents . Ini memudahkan orang mencari dan mengedit fail ini.
  • Registry: Ini adalah pangkalan data pusat yang menyimpan tetapan konfigurasi pada sistem operasi.
  • Fail program: Jika anda memasang perisian Photoshop, fail program akan berada di C: \ Program Files \ Photoshop .

Cara memaparkan Folder ProgramData

Kadang kala kita harus membuka folder suci ini untuk tujuan tertentu. Contohnya untuk mengedit atau menghapus fail di dalamnya semasa kita menyahpasang program. Biasanya masih ada data yang tersisa di ProgramData yang mesti dihapus secara manual.

Caranya, buka Windows Explorer, di bar alamat anda mengklik dua kali dan menggantinya dengan tulisan C: / ProgramData . Nah, dengan ini anda boleh membuka folder ProgramData yang terletak di C: / ProgramData. Namun, dengan cara ini anda hanya dapat membuka folder, dan tidak memunculkannya.

Sekarang, untuk memunculkan folder ProgramData yang tersembunyi pada cakera tempatan C, kaedahnya sebenarnya sangat mudah. Anda hanya perlu mematikan ciri tersembunyi dalam tetapan pilihan folder .

Buka Windows Explorer terlebih dahulu , kemudian matikan ciri tersembunyi di Windows melalui menu yang terletak di atas Windows Explorer. Kemudian klik menu paparan kemudian periksa Item Tersembunyi. Sekarang folder C: \ ProgramData dapat muncul.

Dengan ini anda tidak hanya membuka folder ProgramData. Namun, anda juga telah menaikkannya, sehingga dapat dibuka pada bila-bila masa tanpa perlu bersusah payah menulis alamat di bar alamat. Oh ya, anda juga boleh mendapatkan tetapan pilihan folder di Panel Kawalan.

Jaka mengingatkan anda lagi, tidak digalakkan bagi anda yang tidak faham bermain-main dengan fail di folder tersebut. Kerana dikhuatiri akan berlaku kesalahan dalam program atau bahkan sistem operasi Windows.

Artikel Berkaitan