10 Aplikasi Pengesan Gempa dan Tsunami yang paling tepat pada tahun 2020, Waspada!

Senarai aplikasi pengesanan gempa 2020 yang paling tepat dan rasmi yang mesti ada dalam jangkaan bencana di Indonesia. Lengkapkan dengan semakan permohonan.

Indonesia adalah negara yang rentan terhadap bencana alam seperti gempa bumi. Sebagai jangkaan, adakah anda telah memberikan aplikasi yang dapat mengesan gempa bumi atau tsunami di telefon bimbit anda?

Sekiranya tidak, anda mesti mempunyai permohonan sekarang, geng. Terutama sekarang bahawa sebagian besar wilayah Indonesia dilanda berbagai bencana alam.

Dengan memasang aplikasi seperti ini, anda dapat terus waspada dan juga mendapatkan maklumat terkini mengenai bencana yang berlaku di Indonesia.

Nah, dalam artikel ini Jaka telah menyediakan 10 aplikasi pengesanan gempa dan tsunami yang paling tepat untuk anda gunakan. Lihat senarai penuh!

 • WRS-BMKG
 • MyShake
 • Gunung Berapi & Gempa Bumi
 • Info Gempa Indonesia
 • Aplikasi Pengesanan Gempa dan Tsunami Lain ...
 • Aplikasi Pengesanan Gempa 2018

  Kejadian bencana memang sukar untuk diramalkan sehingga kita tidak mempunyai banyak masa untuk mempersiapkan diri.

  Daripada memasang aplikasi yang dianggap cabul oleh Google Play Store, lebih baik memuat turun aplikasi pengesanan gempa dan tsunami agar tetap waspada.

  Anda boleh memuat turun aplikasi ini di Google Play Store atau anda boleh mengklik pautan yang telah disediakan oleh Jaka dalam setiap senarai aplikasi.

  Pemuat turun & Internet Aplikasi Google Inc. MUAT TURUN

  1. MAGMA Indonesia

  Aplikasi pengesanan gempa pertama yang mesti anda ketahui adalah MAGMA Indonesia . Aplikasi ini dikembangkan oleh sekumpulan pemaju penjawat awam dari Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi, Agensi Geologi, Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral.

  Maklumat yang diberikan oleh aplikasi ini sangat lengkap dan tepat. Bermula dari maklumat mengenai aktiviti gunung berapi, letusan gunung berapi / maklumat abu untuk penerbangan, maklumat dan tindak balas gempa / tsunami, dan banyak lagi.

  Bukan hanya aplikasi pengesanan gempa biasa, MAGMA Indonesia adalah salah satu aplikasi terbaik dan bahkan telah menerima dua anugerah.

  Anugerah yang telah diraihnya adalah Anugerah Inovasi Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral # 1 Aplikasi Terbaik (2016) dan Inovasi Perkhidmatan Awam Kemenpan RB 99 Teratas (2017).

  PerincianMAGMA Indonesia
  Pemaju Pusat Mitigasi Bencana Gunung Berapi dan Geologi
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 4.8MB
  Muat turunnya 100,000+
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: MAGMA Indonesia melalui Google Play

  2. WRS-BMKG

  Seterusnya adalah aplikasi pengesanan gempa BMKG yang disebut WRS-BMKG . Aplikasi ini secara rasmi dibuat oleh BMKG Indonesia sebagai maklumat mengenai gempa bumi dan tsunami yang berlaku secara khusus di wilayah Indonesia.

  Aplikasi ini juga menyediakan pelbagai ciri seperti senarai 30 peristiwa tsunami dan gempa terakhir, peta kejutan, peta anggaran waktu kedatangan tsunami, dan banyak lagi.

  Selain itu, penampilan aplikasinya sederhana dan mudah digunakan juga membuat pengguna tidak akan keliru ketika mengoperasikannya.

  Aplikasi WRS-BMKG itu sendiri sangat berbeza dengan Maklumat BMKG, di mana aplikasi ini khusus hanya untuk memberikan maklumat mengenai gempa.

  PerincianWRS-BMKG
  Pemaju Majlis Klimatologi Meteorologi dan Geofizik
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 3.3MB
  Muat turunnya 100,000+
  Penarafan 4.4 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: WRS-BMKG melalui Google Play

  3. MyShake

  Diklaim sebagai aplikasi pertama yang memberikan amaran awal gempa di seluruh negeri, MyShake adalah cadangan seterusnya, geng.

  MyShake akan mengumpulkan data dalam bentuk seismograf atau data getaran dari sensor yang ada di telefon pintar anda.

  Data ini kemudian dikumpulkan ke dalam sistem yang kemudian dapat digunakan sebagai peringatan awal atau pemberitahuan jika terjadi gempa .

  Nanti MyShake akan memberitahu anda jika lokasi di sekitar anda akan berlaku gempa. Melalui aplikasi ini anda juga dapat memantau lokasi gempa atau gempa bumi baru-baru ini yang berlaku dalam 7 hari yang lalu.

  PerincianMyShake
  Pemaju Makmal Seismologi UC Berkeley
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 18MB
  Muat turunnya 500,000+
  Penarafan 3.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini:

  MUAT TURUN Apl

  4. Gunung Berapi & Gempa Bumi

  Gunung Berapi & Gempa adalah aplikasi seterusnya yang dapat memaparkan maklumat gempa terbaru yang berlaku di seluruh dunia atau hanya di kawasan sekitar anda sahaja, geng.

  Bukan hanya maklumat gempa, anda juga dapat memperoleh maklumat lain tentang gunung yang mengalami letusan, memberikan laporan "Saya merasakan gempa bumi", dan banyak lagi ciri berguna lainnya.

  Aplikasi ini juga cukup tepat kerana memberikan maklumat gempa berdasarkan badan geologi di setiap negara.

  PerincianGunung Berapi & Gempa Bumi
  Pemaju Penemuan Gunung Berapi
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 3.9MB
  Muat turunnya 500,000+
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: Gunung Berapi & Gempa Bumi melalui Google Play

  5. Maklumat Gempa Indonesia

  Dibangunkan oleh pengembang RedcircleApps, Info Gempa Indonesia mungkin menjadi alternatif jika aplikasi pengesanan gempa lain dirasakan kurang optimum atau terganggu.

  Walaupun ia bukan aplikasi BMKG rasmi, ia memaparkan maklumat yang bersumber dari BMKG sehingga datanya cukup tepat.

  Aplikasi ini juga mempunyai banyak fitur yang dapat memberi anda maklumat mengenai gempa bumi seperti gempa terbaru, lokasi gempa di peta, dan informasi gempa yang dirasakan.

  PerincianInfo Gempa Indonesia
  Pemaju RedcircleApps
  OS minimum Android 4.2 dan lebih tinggi
  Saiz 4.3MB
  Muat turunnya 100,000+
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: Maklumat Gempa Indonesia melalui Google Play

  Aplikasi Pengesanan Gempa dan Tsunami Lain ...

  6. Gempa bumi

  Menawarkan antara muka yang cukup mudah dan senang digunakan, Gempa adalah satu lagi aplikasi pengesanan gempa yang disyorkan, geng.

  Bukan hanya dapat memberikan maklumat mengenai gempa bumi yang terjadi di Indonesia saja, aplikasi ini juga diklaim dapat memberikan informasi gempa terbaru dari seluruh dunia.

  Sebabnya, aplikasi ini memiliki sebanyak 22 sumber data gempa bumi dari berbagai negara sehingga akan sangat membantu jika anda mempunyai saudara, saudara, atau keluarga yang tinggal di berbagai negara.

  Sayangnya, aplikasi ini tidak dilengkapi dengan ciri pengesanan tsunami seperti beberapa aplikasi sebelumnya.

  PerincianGempa Bumi
  Pemaju topstcn.com
  OS minimum Android 5.1 ke atas
  Saiz 7.1MB
  Muat turunnya 500,000+
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: Gempa bumi melalui Google Play

  7. Makluman Gempa!

  Telah dimuat turun oleh lebih daripada satu juta pengguna, Earthquake Alert! mempunyai tinjauan yang cukup positif terhadap penggunanya di Google Play.

  Aplikasi ini sendiri didakwa dapat memaparkan maklumat gempa dari seluruh dunia lengkap dengan sokongan untuk ciri menarik lain.

  Bukan itu sahaja, aplikasi Earthquake Alert! juga menyediakan ciri tab Berita yang boleh anda gunakan untuk membaca berita terkini mengenai gempa bumi yang berlaku di pelbagai lokasi.

  PerincianMakluman Gempa!
  Pemaju Josh Clemm
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 1,000,000+
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: Makluman Gempa! melalui Google Play

  8. Pengesanan Gempa Bumi

  Bukan hanya dapat memberikan informasi gempa ketika Anda membuka aplikasi, aplikasi Earthquake Tracker juga dapat memberikan pemberitahuan kepada pengguna ketika terjadi gempa.

  Aplikasi ini dapat memaparkan maklumat gempa terbaru dari berbagai wilayah di seluruh dunia yang dilengkapi dengan fitur Filter berdasarkan jarak atau ukuran gempa.

  Menariknya, aplikasi ini juga memberikan sokongan untuk ciri mod gelap yang banyak digunakan oleh aplikasi masa kini.

  PerincianPenjejakan Gempa
  Pemaju trinitytech.com.tr
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 14MB
  Muat turunnya 50,000+
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: Earthquake Tracker melalui Google Play

  9. InaRSIK Peribadi

  Dibangunkan oleh Agensi Pengurusan Bencana Nasional (BNPB), InaRISK Peribadi adalah aplikasi seterusnya yang disyorkan oleh Jaka.

  Dengan menggunakan hasil kajian yang dikembangkan oleh BNPB bersama dengan Kementerian / Institusi yang relevan serta sokongan Organisasi Bencana di Indonesia, aplikasi inaRSIK menawarkan fitur yang sangat lengkap.

  Kerana aplikasi ini dapat menampilkan berbagai jenis informasi mengenai gempa bumi, tsunami, banjir, tanah runtuh, hingga letusan gunung berapi.

  Aplikasi ini juga dibuat dengan paparan yang sangat menarik dan sederhana sehingga akan lebih mudah digunakan.

  PerincianinaRSIK Peribadi
  Pemaju Agensi Pengurusan Bencana Nasional (BNPB)
  OS minimum Android 4.3 dan lebih tinggi
  Saiz 9.1MB
  Muat turunnya 50,000+
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: inaRSIK Peribadi melalui Google Play

  10. EQInfo

  Aplikasi pengesanan gempa dan tsunami yang terakhir disyorkan adalah EQInfo yang dibangunkan oleh pemaju gempa bumi GmbH.

  Mampu menampilkan maklumat gempa bumi di seluruh pelosok dunia, aplikasi ini juga memiliki fitur penapis yang berfungsi untuk menyaring maklumat berdasarkan wilayah, besarnya, atau agensi.

  Bukan hanya itu, aplikasi ini juga membolehkan anda mengirim laporan "Adakah anda merasakannya" secara langsung dari peranti telefon pintar anda.

  PerincianEQInfo
  Pemaju gempa bumi GmbH
  OS minimum Android 4.0 ke atas
  Saiz 4.0MB
  Muat turunnya 100,000+
  Penarafan 4.4 / 5 (Google Play)

  Muat turun di sini: EQInfo melalui Google Play

  Itulah aplikasi pengesanan gempa paling tepat yang anda miliki, geng. Terutama jika anda bercuti di pantai atau di pergunungan.

  Mengantisipasi bencana alam sangat penting untuk mengurangkan jumlah mangsa. Anda mesti bijak mengelakkan bencana sebanyak mungkin.

  Bencana tsunami Banten atau letusan gunung berapi Krakatau adalah pelajaran bagi kita untuk tetap berwaspada walaupun kita sedang bercuti, mematuhi peraturan di setiap lokasi pelancongan dan berjaga-jaga ketika bencana melanda!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan