Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus dengan Mudah di Android

Padamkan SMS secara tidak sengaja? Tenang saja, pertimbangkan ulasan Jaka berikut!

Mungkin anda tidak sengaja menghapus SMS penting di telefon Android anda. Apabila itu berlaku, anda mesti bingung dan berusaha mencari jalan untuk memulihkannya. Anda mula mencari jalan sama ada dengan bertanya di sana sini atau mencari artikel di internet.

Berita buruknya adalah bahawa anda tidak akan menemui penyelesaian yang tepat untuk masalah ini tanpa persediaan terlebih dahulu. Mungkin anda telah mencuba aplikasi dari Mobikin, FonePaw Android Recovery, atau EaseUS MobiSaver . Anda boleh yakin bahawa anda tidak akan dapat memulihkan mesej anda lagi. Kenapa? Di sini, Jaka beritahu saya sebabnya dan bagaimana memulihkannya. Nantikan ulasan Jaka!

BACA JUGA
  • 6 Kelebihan Android Berbanding dengan iPhone
  • 6 Kelebihan iPhone Berbanding Android
  • Cara Menggunakan Butang Sentuhan Bantu Seperti iPhone pada Telefon Pintar Android

Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus dengan Mudah di Android

1. Anda Memerlukan Akses Akar untuk Memulihkan Mesej Anda

Android menyembunyikan beberapa folder dan folder yang menyimpan mesej anda adalah folder yang tersembunyi. Untuk memaparkannya, anda mesti mempunyai akses root ke Android anda. Tidak sukar untuk mengakses akar ini, tetapi ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan.

Setelah anda mendapat akses root, aplikasi apa pun memerlukan beberapa langkah lagi untuk memulihkan mesej anda . Lebih buruk lagi, data lain juga dapat dihapus ketika anda melakukan akses root. Selain itu, anda mesti malas melakukan akses root kerana selain rumit, keselamatan Android anda tidak terjamin.

2. Tiada yang Percuma

Mesej anda mungkin sangat penting sehingga anda tidak keberatan melakukan akses root. Masalahnya ialah versi percuma dari beberapa aplikasi biasanya hanya untuk menganalisis fail apa yang dihapus. Untuk memulihkannya, anda perlu membayar dan harga purata tidak murah.

Sekiranya anda mempunyai wang, ini tentunya tidak menjadi masalah. Sebilangan besar orang tidak sanggup mengeluarkan wang untuk perkara seperti ini. Sekiranya anda bersedia membayar kerana mesej itu sangat penting dan anda pasti bahawa mesej anda dapat dipulihkan.

3. Penggunaan USB Mass Storage

Anda akan merasa tenang ketika aplikasi meminta untuk menyambungkan Android anda ke PC . Anda mula berfikir bahawa anda dapat memulihkan mesej dengan aplikasi seperti Recuva di PC anda. Sebenarnya, kaedah ini juga bukan penyelesaian.

Android kini tidak lagi menggunakan USB Mass Storage (UMS) sebagai alat untuk menghubungkan Android ke PC. Android kini menggunakan Media Transfer Protocol (MTP) atau Picture Transfer Protocol (PTP) . Walaupun Android anda masih menggunakan UMS, anda tidak akan dapat menggunakan Android anda semasa anda mencari fail anda melalui PC. Lebih buruk lagi, anda boleh merosakkan sistem di Android.

Oleh itu, permintaan yang menggunakan UMS tidak dapat dipatuhi. Sekiranya anda menggunakan MTP dan PTP , PC anda tidak akan dapat mengaksesnya. Mungkin anda berfikir untuk mengakses Kad SD yang ada di Android. Malangnya, folder mesej tidak disimpan pada Kad SD. Pada akhirnya, anda gagal mendapatkan semula mesej anda melalui aplikasi yang anda bayar.

Cara Mudah Memulihkan SMS yang Dihapus Tanpa Komplikasi, Syarat Berlaku!

Berita buruk sudah cukup, kawan-kawan. Berita baiknya ialah anda dapat memulihkan mesej dengan mudah. Caranya ialah anda mesti terlebih dahulu memasang aplikasi untuk menyandarkan mesej anda. Yang paling disyorkan ialah aplikasi Backup & Restore SMS. Aplikasi ini mudah digunakan dan tidak membebani Android anda.

Oleh itu, mari kita sandarkan mesej SMS anda sebelum terlambat, kerana mengembalikan mesej yang telah dipadam memerlukan proses yang panjang dan sukar . Oleh itu, anda mesti segera mengikuti kaedah ini sekiranya anda ingin selamat pada masa akan datang.

Dipetik dari laman web makeusof.com, berikut adalah langkah-langkah untuk menyandarkan SMS anda:

1. Setelah selesai memasang aplikasi ini, beri izin untuk mengakses maklumat di Android. Pilih menu Siapkan Sandaran di halaman utama.

2. Pilih apa yang anda mahu sandarkan. Anda boleh memilih untuk menyandarkan aktiviti telefon anda jika anda mahu. Anda juga boleh membuat sandaran MMS dan emoji dalam Pilihan Pendahuluan .

3. Tentukan di mana anda mahu menyimpan fail sandaran. Jangan biarkan anda menyimpannya di Android. Sekiranya hilang, anda tidak akan dapat memulihkannya dengan cara apa pun. Simpan ke Google Drive atau Dropbox .

4. Pilih seberapa kerap mesej anda akan disandarkan. Biasanya anda memilih Harian tetapi untuk perlindungan tambahan anda boleh memilih Setiap Jam .

5. Ketuk pilihan Back up now dan SMS anda selamat. Untuk memeriksa proses pencadangan berjalan atau tidak, anda boleh memilih paparan sandaran dan untuk memulihkan mesej yang anda pilih pulihkan .

Mudah betul lelaki bagaimana memulihkan SMS jika dipadam secara tidak sengaja? Yang penting ialah anda mesti membuat sandaran mesej SMS anda secara berkala agar proses pemulihan mesej dapat dilakukan dengan mudah. Baiklah, semoga berjaya!

Artikel Berkaitan