Inilah Perbezaan Antara Emoji, Emoticon dan Pelekat

Anda pasti tidak tahu apa perbezaan antara emoji, emotikon dan pelekat. Sekarang, dengan membaca artikel ini, anda pasti tahu apa perbezaannya.

Hari ini, siapa yang tidak suka berbual? Seiring dengan perkembangan teknologi, pesanan juga berkembang pesat. Pada masa lalu, anda hanya dapat menukar mesej dengan perkhidmatan SMS. Siapa sangka, pada masa ini anda dapat melakukannya secara percuma menggunakan aplikasi.

Kegiatan ini menjadi popular setelah kehadiran BBM, WhatsApp, LINE, dan aplikasi lain yang masuk ke dalam sistem telefon pintar, jadi anda hanya perlu mengaksesnya dengan satu tangan sahaja. Ya, untuk mengoperasikannya, anda hanya perlu membayar pakej Internet, kemudian anda dapat bertukar-tukar pesan dengan siapa saja, kapan saja dan di mana sahaja anda mahu melalui aplikasi ini.

BACA JUGA
  • Bukan hanya LINE, ternyata WhatsApp juga mempunyai Emoji GAY!
  • Cara Memasang Emoji iPhone pada Telefon Pintar Android

Perbezaan Antara Emoji, Emoticon dan Pelekat

Dengan aktiviti ini aktif, sudah tentu sering terdapat salah faham dalam melakukan pesanan teks. Ini biasanya berlaku kerana komunikasi dua hala yang rata, tidak ada unsur emosi di dalamnya, kerana anda tidak akan pernah tahu rupa wajah orang lain bukan? Supaya perbezaan niat anda dengan dia tidak bersambung, jadilah pertengkaran. Nah, untuk emoji, emotikon dan pelekat ada di sini untuk anda.

Kami akan membincangkan satu persatu ya, jadi anda tidak keliru dengan perbezaan ketiga-tiga makhluk ini, hehehe.

1. Siapa Emoji itu?

Emoji adalah istilah Jepun yang bermaksud gambar watak. Pada dasarnya, emoji digunakan di halaman elektronik, atau bertukar-tukar pesanan teks. Ketika emoji menjadi terkenal, semakin banyak emoji meletup sehingga mereka keluar dari Jepun. Wah!

Pencipta Emoji sendiri adalah Shigetaka Kurita pada sekitar tahun 1998-1999 . Dia adalah sebahagian daripada pasukan yang bekerja di platform internet selular NTT DoCoMo. Emoji pertama hanya berukuran 12 x 12 piksel. Bermula dari sini, pengeluar emoji mula meningkat dari tahun ke tahun.

2. Kemudian, Emoticon yang Membuat?

Emoticon sendiri adalah gabungan kata-kata antara 'emosi' yang bermaksud emosi, dan 'ikon' yang secara harfiah bermaksud gambaran orang suci. Membuat emoticon mempunyai tujuan yang sama dengan emoji, tetapi lebih banyak emotikon merujuk kepada simbol atau kombinasi simbol yang mengekspresikan wajah manusia yang mengandung emosi.

Ramai yang saling mendakwa sebagai pencipta dan pengguna emotikon pertama. Namun, dari sekian banyak orang atau pihak yang mengaku sebagai pencipta, Scott Fahlman adalah orang pertama yang menggunakan emoticon dalam bentuk ':-)' dan ':-('.

3. Lalu bagaimana dengan pelekat?

Pelekat adalah ilustrasi watak yang terperinci yang mewakili perasaan emosi dan tindakan yang ingin anda lakukan dalam aktiviti pesanan. Ia juga merupakan campuran kartun Jepun dan emoji seperti tanda senyuman. Walau bagaimanapun, pelekat lebih berbeza daripada emotikon dan emoji. Kerana pelekat itu tidak hanya memaparkan ekspresi wajah, tetapi juga reaksi badan sehingga wataknya lebih kuat.

Pelekat itu berasal dari Jepun, yang dibuat pada tahun 2011 , ketika sebuah syarikat bernama Naver mula mengembangkan LINE di Negara Sakura. Kemudian, pada awal 2012, aplikasi dan profil watak yang dipaparkan dalam koleksi pelekat LINE berkembang pesat. Tidak hanya di Jepun, tetapi juga di seluruh dunia, dan beberapa aplikasi lain juga menggunakan stiker sebagai cara untuk menyalurkan emosi kita dalam pemesejan.

DOWNLOAD Aplikasi Naver Sosial & Pemesejan

Adakah anda faham? Jadi, perbezaan antara emoji, emotikon, dan pelekat jelas bukan? Emoji adalah gambar yang cenderung hanya memperlihatkan emosi atau mood orang. Tetapi, seiring berjalannya waktu, emoji juga mengalami banyak perkembangan, terdapat gambar hati, awan, penerima, loceng, dan sebagainya.

Sementara itu, emotikon hanyalah gabungan simbol yang ada di mana sahaja mereka berada di peranti pintar yang anda miliki. Gabungan itu juga menunjukkan keadaan emosi seseorang, tetapi cenderung tidak menyentuh orang lain. Kemudian pelekat juga mempunyai angka yang sama, tetapi watak yang mereka paparkan jauh lebih kuat. Anda mesti sering menggunakan pelekat untuk melampiaskan perasaan anda? Hehehe.

Itulah perbezaan antara emoji, emotikon, dan pelekat dan sekilas sejarahnya. Walaupun sebilangan besar daripada anda tidak peduli dengan perbezaan ini, sekurang-kurangnya anda dapat memahami apa dan mengetahui tentang tiga perkara yang sangat biasa dalam dunia pesanan mudah alih. Tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan