Cara termudah untuk mendaftar GO-FOOD dalam talian secara percuma!

Adakah anda mempunyai perniagaan kuliner dan ingin menjual melalui GoFood? Mudah! Ikuti langkah di bawah untuk cara mendaftar tanpa sesen pun.

Adakah anda mempunyai perniagaan kuliner, geng? Mahu semakin ramai yang mengetahui perniagaan?

Selain perniagaan dalam talian, perniagaan kuliner adalah salah satu bidang perniagaan yang telah dipilih oleh banyak perniagaan hari ini.

Ini tidak menghairankan memandangkan makanan menjadi keperluan utama yang selalu diperlukan oleh manusia setiap masa dan keperluan mereka selalu meningkat.

Walaupun termasuk dalam keperluan utama, sebenarnya persaingan yang sengit menjadikan beberapa perniagaan tidak dapat dijalankan.

Nasib baik, sekarang terdapat beberapa platform digital yang dapat membantu perniagaan kuliner anda berkembang dan dikenali oleh banyak orang, kumpulan itu. Salah satunya ialah GO-FOOD .

GO-FOOD dapat membantu perniagaan kuliner anda dengan mudah diakses oleh semua orang yang menggunakan aplikasi GO-JEK, sehingga jangkauan pelanggan perniagaan anda semakin luas.

Tetapi, untuk menikmati ini, anda mesti mendaftarkan perniagaan masakan anda sebagai sebahagian daripada Rakan GO-FOOD .

Sekiranya dalam artikel sebelumnya Jaka telah membincangkan tentang cara mendaftar GO-JEK, maka sekarang Jaka akan memberitahu anda cara mendaftar GO-FOOD, geng.

Ingin mengetahui cara mendaftarkan perniagaan masakan anda di GO-FOOD? Ayo, lihat artikel Jaka berikut.

 • Cara Mendaftar untuk Menjadi Rakan Kongsi MAKANAN GO
 • Aplikasi GO-BIZ
 • Apa itu GO-FOOD?

  Anda pasti pernah mendengar atau sering menggunakan perkhidmatan GO-FOOD, geng?

  GO-FOOD adalah ciri perkhidmatan penghantaran makanan seperti pesanan penghantaran di restoran.

  Perbezaannya ialah apabila memesan makanan menggunakan GO-FOOD, anda tidak perlu menghubungi restoran yang anda sasarkan, kerana anda hanya perlu memesannya melalui aplikasi GO-JEK.

  Ya, GO-FOOD memang merupakan salah satu perkhidmatan yang disediakan dalam aplikasi GO-JEK.

  Terdapat begitu banyak pilihan restoran yang tersedia di perkhidmatan GO-FOOD sehingga anda tidak akan keliru lagi ketika memilih makanan yang anda ingin pesan, geng.

  Cara Mendaftar untuk Menjadi Rakan Kongsi MAKANAN GO

  Sekiranya anda telah bertindak sebagai pengguna semasa menggunakan perkhidmatan GO-FOOD, ternyata anda juga boleh menjadi penjual.

  Bagi anda yang mempunyai perniagaan kuliner, anda boleh mendaftarkan perniagaan anda untuk menjadi sebahagian daripada rakan kongsi GO-FOOD , geng.

  Untuk mendaftar boleh dilakukan secara dalam talian dan juga tidak mengenakan sesen pun. Selain itu, kaedah ini tidak terlalu sukar, geng. Adakah anda ingin tahu bagaimana?

  Inilah Jaka, cara mendaftarkan perniagaan kuliner di GO-FOOD .

  Langkah 1 - Isi borang pendaftaran

  • Untuk mengisi borang pendaftaran, anda boleh melayari URL //www.go-jek.com/go-food/bisnis/#!/registration .

  • Borang pendaftaran akan kelihatan seperti ini:

  Langkah 2 - Periksa e-mel dan lengkapkan fail yang diperlukan

  • Setelah selesai mengisi borang pendaftaran, kemudian periksa e-mel yang anda gunakan semasa mendaftar lebih awal. Kerana anda harus melengkapkan data tambahan melalui e-mel, geng.

  • Anda akan diminta untuk melengkapkan data mulai dari yang paling umum seperti nama , identiti , alamat , maklumat restoran , hingga data yang lebih terperinci seperti maklumat penagihan .

  • Dalam maklumat bil, anda akan diminta untuk data yang lengkap dan maklumat seperti nama Cukai , nombor pendaftaran Cukai , dan alamat Cukai .

  Dikarenakan NPWP digunakan dalam proses penagihan, maka untuk saat ini NPWP dibutuhkan sebagai kelengkapan berkas saat join GO-FOOD. Tapi, kamu tidak perlu melampirkannya jika pihak GO-FOOD tidak memintanya.

  • Selain melengkapkan data tambahan seperti yang disebutkan oleh Jaka sebelumnya, pastikan juga anda telah menyiapkan foto makanan , senarai menu , harga menu , salinan sijil NPWP yang dilampirkan , dan lampiran kad pengenalan yang akan digunakan oleh pasukan go-food dalam proses verifikasi.

  Langkah 3 - Tandatangani kontrak

  • Sekiranya semua dokumen telah disahkan oleh pasukan GO-FOOD, anda akan menerima e-mel yang meminta untuk menandatangani kontrak kerjasama digital dengan pasukan GO-FOOD.

  • Untuk menandatangani kontrak, perhatikan langkah-langkah berikut.

  1. Buka e-mel
  2. Buka e-mel dengan tajuk "[e-tandatangan] kontrak GO-FOOD"
  3. Pilih "Ulasan Dokumen" dan sila tunggu sebentar
  4. Tandakan lajur "Saya setuju dan" dan pilih "Teruskan"
  5. Pada halaman 14, pilih "tanda di sini" (tandatangan mesti sepadan dengan nama pemilik)
  6. Pilih gaya (bentuk tandatangan mesti sepadan dengan nama pemilik)
  7. Setelah memilih gaya tandatangan, klik "Gunakan"
  8. Pada halaman kedua, pilih "tanda di sini"
  9. Selesai (kontrak akan selesai sekiranya terdapat Penandatanganan Selesai ditulis)

  Tanda tangan dengan bentuk yang sesuai seperti nama pemilik berarti VALID dan diterima sesuai ketentuan UU ITE. Jika kamu ingin menggunakan tanda tangan sesuai KTP, pastikan sesuai 100% karena kalau tidak mirip akan ditolak.

  Langkah 4 - Terima e-mel alu-aluan

  • Setelah menandatangani kontrak digital, maka anda akan menerima e-mel selamat datang dari pasukan GO-FOOD seperti gambar di bawah.

  Langkah 5 - Tunggu e-mel dari pasukan GO-RESTO

  • Seterusnya anda akan menerima e-mel, meminta anda memuat turun dan log masuk GO-RESTO menggunakan nombor yang tertera di e-mel.

  Langkah 6 - Pengaktifan GO-RESTO

  • Selepas itu anda akan menerima e-mel pengaktifan dari GO-RESTO seperti gambar di bawah.

  Pastikan kamu sudah masuk ke aplikasi GO-RESTO sebelum tanggal aktivasi, karena ketika GO-RESTO kamu aktif semua pesanan GO-FOOD akan masuk ke aplikasi GO-RESTO, dan hanya dapat diproses melalui aplikasi GO-RESTO.

  Aplikasi GO-BIZ

  Aplikasi GO-BIZ ini adalah aplikasi yang berfungsi untuk membantu pemilik perniagaan menguruskan perniagaan kuliner mereka secara praktikal hanya melalui telefon pintar mereka.

  Melalui aplikasi ini pemilik perniagaan kuliner dapat memantau sejarah transaksi harian, mendapatkan laporan pengembangan perniagaan, dan juga mengintegrasikan sistem pembayaran elektronik GO-PAY ke dalam operasi perniagaan.

  Selain itu, melalui aplikasi ini Anda juga dapat dengan mudah menguruskan perincian menu, ketersediaan menu, waktu operasi, dan status buka-tutup restoran.

  Perkara lain yang juga perlu anda ketahui, untuk menyertai rakan kongsi GO-FOOD adalah sistem pembahagian keuntungan di mana sistem tersebut akan memotong 20 peratus secara automatik yang dikenakan kepada pemilik perniagaan.

  Oh, ya, maklumat mengenai langkah-langkah untuk mendaftar GO-FOOD di atas dipetik dari laman web rasmi GO-JEK , ya, geng.

  Nah, itulah cara untuk mendaftarkan perniagaan masakan anda di GO-FOOD, geng. Ia mudah?

  Dengan cara itu perniagaan kuliner anda dapat diakses oleh semua orang dan lebih dikenali!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan