Cara mengembalikan nombor IMEI yang hilang pada telefon Android

Dalam beberapa kes, nombor IMEI di telefon bimbit anda mungkin hilang! Oleh itu, Jaka ingin memberitahu anda cara mengembalikan nombor IMEI yang hilang pada telefon Android.

Sekiranya anda sering memecahkan telefon bimbit, atau mempunyai pengetahuan luas mengenai teknologi mudah alih, anda pasti tahu apa itu IMEI . Tetapi jika anda tidak tahu apa itu IMEI dan apa fungsinya, baca dahulu artikel ini: Ini adalah Fungsi Nombor IMEI dan Cara Melihatnya . Dalam beberapa kes, nombor IMEI di telefon bimbit anda mungkin hilang! Oleh itu, Jaka ingin memberitahu anda cara mengembalikan nombor IMEI yang hilang pada telefon Android.

BACA JUGA
  • 10 Kod Rahsia Android yang Mesti Anda Ketahui
  • Adakah telefon pintar IMEI anda ada dalam senarai ini? Sekiranya tidak, itu bermaksud salah
  • Cara Memeriksa Kualiti Telefon Pintar Android

Terdapat beberapa sebab mengapa nombor IMEI hilang. Contohnya, telefon Android anda akan mengalami bootloop setelah peningkatan, flash, atau setelah anda melakukan reset kilang atau reset semula. IMEI yang hilang boleh menyebabkan fungsi telefon pada telefon bimbit anda tidak dapat digunakan. Sekiranya IMEI sudah hilang, inilah cara untuk memulihkannya.

Cara mengembalikan nombor IMEI yang hilang pada telefon Android

  • Perhatikan nombor IMEI telefon bimbit Android anda. Untuk memeriksa nombor IMEI, anda dapat membaca artikel: Cara Melihat Nombor IMEI di Android, iPhone dan Telefon Pintar Cina Lain.

  • Kaedah ini memerlukan akses ROOT. Oleh itu, jika telefon bimbit anda belum di-root, baca dahulu artikel berikut: Cara Mudah Root Semua Jenis Android tanpa PC.

  • Muat turun dan pasang aplikasi Terminal Emulator pada telefon Android anda.

Alat Pembangun Aplikasi Jack Palevich MUAT TURUN
  • Setelah dipasang, buka aplikasi.

  • Setelah dibuka, ketik "su" , kemudian Enter. Langkah ini dilakukan untuk meminta izin pengguna super di telefon bimbit Android anda.

  • Ketik perintah berikut, kemudian tekan Enter:

untuk SIM 1 :

echo 'AT+EGMR=1,7,"nomor IMEI kamu"' >/dev/pttycmd1

untuk SIM 2 :

echo 'AT+EGMR=1,7,"nomor IMEI kamu"' >/dev/pttycmd1

  • Selesai. Nombor IMEI anda telah kembali normal.

Itulah salah satu cara untuk mengembalikan nombor IMEI yang hilang pada telefon bimbit Android anda. Kaedah ini agak mudah dilakukan dan suatu hari anda mungkin memerlukannya. Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai cara yang lebih praktikal, beritahu Jaka melalui ruangan komen di bawah!

Artikel Berkaitan