Cara Simpan Whatsapp VN dan Ubah Ke MP3, Tanpa Komplikasi!

Adakah anda suka menghantar nota suara melalui Whatsapp dan mahu menyimpannya? Lihat petua Jaka berikut untuk menyimpan WhatsApp VN.

Whatsapp adalah aplikasi perkhidmatan sembang atau pesanan segera yang boleh digunakan oleh pengguna Android dan iOS.

Selain berkongsi pesan dalam bentuk teks, Whatsapp juga memiliki fitur lain, mulai dari pertukaran gambar, panggilan telepon, panggilan video, dan pesan suara atau catatan suara.

Adakah anda suka berkongsi VN dengan rakan-rakan dan dia membalas dengan VN lagi? Adakah anda pernah mahu menyelamatkan VN, geng?

Mudah, sungguh! Anda boleh menyimpan Whatsapp VN ke telefon pintar anda dengan mudah dan menjadikannya muzik atau MP3 untuk didengarkan lagi.

Ingin tahu bagaimana menyimpan WhatsApp VN dan menjadikannya MP3 ? Segera, lihat tutorial berikut!

 • Cara Menukar Nota Suara Whatsapp ke MP3
 • Bonus: Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp
 • Cara Menyimpan Nota Suara WhatsApp dan Menukar ke Muzik

  Cara menyimpan nota suara dari WA sebenarnya sangat mudah. Sekiranya anda tidak tahu, nota suara Whatsapp disimpan secara automatik dalam simpanan telefon pintar.

  Dengan kata lain, anda hanya perlu mencari lokasi penyimpanan dan memindahkannya ke memori luaran. Sekiranya anda tidak tahu caranya, lihat penjelasan di bawah!

  Tahap Cara Menyimpan Nota Suara Whatsapp

  Kerana nota suara disimpan secara automatik , sekarang anda hanya perlu mencari folder simpanan. Ia sangat mudah dilakukan, geng. Ikuti langkah di bawah!

  - Langkah 1: Buka Folder Penyimpanan atau Pengurus Fail di telefon bimbit anda. Sekiranya ada, cari folder yang dipanggil Whatsapp . Di situlah anda dapat menyimpan VN dari Whatsapp.

  - Langkah 2: Setelah masuk ke folder Whatsapp, pilih folder Media . Untuk mencari fail nota suara, pilih folder Whatsapp Voice Notes .

  - Langkah 3: Dalam folder itu, anda akan menemui banyak folder yang disusun mengikut tarikh mereka dihantar atau fail nota suara.

  Fail nota suara ini mempunyai format .opus dan malangnya tidak dapat dimainkan melalui pemain muzik, geng. Tetapi tenang, Jaka ada jalan penyelesaiannya. Teruskan pada titik seterusnya, ya!

  Cara Menukar Nota Suara Whatsapp ke MP3

  Setelah mengetahui cara menyimpan nota suara dari WA, sekarang anda masih keliru tentang cara memainkannya dalam aplikasi pemain muzik, bukan?

  Nah, Jaka akan memberitahu anda cara menukar nota suara Whatsapp ke MP3 . Untuk kaedah ini, anda memerlukan aplikasi Opus To Mp3 Converter . Klik sahaja pautan di bawah.

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi ini akan menukar format fail .opus ke MP3 . Kemudian, anda boleh memainkan nota suara melalui pemain muzik atau aplikasi mendengar muzik lain.

  Untuk mengetahui cara yang lengkap, anda boleh merujuk penjelasan di bawah, geng.

  - Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi Opus To MP3 Converter pada pautan yang baru anda berikan. Sekiranya demikian, buka aplikasi, kemudian klik pilihan Pilih OPUS File .

  - Langkah 2: Setelah itu, pop-up akan muncul dan pilih Penyemak Imbas Fail untuk mencari fail nota suara yang hendak ditukar. Nampak seperti langkah yang dijelaskan Jaka tadi, ya!

  - Langkah 3: Setelah mencari fail nota suara yang ingin anda ubah menjadi MP3, klik pada fail tersebut sehingga tanda semak muncul . Kemudian, klik OK .

  - Langkah 4: Seterusnya, pilih pilihan Convert To MP3 untuk meneruskan proses menukar nota suara Whatsapp ke MP3.

  - Langkah 5: Kemudian pop-up akan muncul lagi, anda boleh menukar nama fail dan lokasi penyimpanan fail yang ditukar.

  - Langkah 6: Jika demikian, klik ikon semak di sudut kanan. Sekarang, anda hanya perlu menunggu sehingga proses penukaran selesai.

  - Langkah 7: Setelah proses penukaran selesai, anda dapat mencari nota suara WhatsApp dalam bentuk MP3 di lokasi penyimpanan yang anda pilih sebelumnya.

  Itulah cara untuk menyimpan nota suara WA ke muzik, geng. Selain mudah, anda juga dapat menyimpannya secara langsung di telefon bimbit anda tanpa memuat turun fail MP3 dari VN.

  Dengan cara itu, anda boleh memainkan semula nota suara melalui pemain muzik setiap kali anda mahu mendengarnya.

  Bonus: Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp

  Mungkin anda telah membuat panggilan video dengan orang yang anda sayangi dan ingin sekali mengabadikan saat-saat indah untuk dikenang.

  Jangan risau! Anda boleh, anda tahu, merakam panggilan video WhatsApp dan menyimpannya di telefon bimbit anda. Untuk mengetahui caranya, lihat artikel di bawah, mari!

  LIHAT ARTIKEL

  Baiklah, itulah cara untuk menyimpan Whatsapp VN dan juga cara menukar nota suara WA menjadi MP3 sehingga dapat dimainkan semula.

  Sekarang, anda tidak bingung lagi, betul, untuk menyimpan VN dari Whatsapp? Anda hanya perlu mengulangi kaedah sebelumnya untuk menyimpan WhatsApp VN yang lain.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan