Perbandingan dunia 5 Pro vs Redmi Note 8 Pro, Duel Android Android IDR 3 Juta!

Jika pada masa lalu pasaran HP tengah didominasi oleh Xiaomi dengan Redmi, kini sudah ada kenyataan. Di sini Jaka meneliti perbandingan realm 5 Pro vs Redmi Note 8 Pro.

Beberapa tahun yang lalu, jika kita mencari telefon bimbit dengan spesifikasi tinggi dengan harga pelajar, biasanya menjadi pilihan kita untuk pergi ke Xiaomi dengan sub-jenama Redmi mereka .

Tetapi sekarang terdapat banyak, geng, jenama HP yang berani melawan Xiaomi di pasaran kelas menengah bawah.

Sebut saja Samsung yang biasanya sinonim dengan HP flagship yang kini secara agresif mempromosikan siri Samsung M dengan sasaran kelas menengah

Baru-baru ini, kami juga menjadi kenyataan , jenama HP di bawah naungan BBK Electronics seperti OPPO dan Vivo .

 • Runway Kitchen: Pilihan antara Snapdragon dan MediaTek
 • Kamera: Seberapa Penting 64MP?
 • Bateri: Kapasiti atau Pengecasan Pantas?
 • Ciri-ciri: Seberapa Pentingnya NFC untuk Anda?
 • Harga: Kedua-duanya bermula dari IDR 3 Juta, Gang!
 • Kesimpulan: Mana yang lebih sesuai untuk perkahwinan, bidang 5 Pro atau Redmi Note 8 Pro?
 • Perbandingan realm 5 Pro dan Redmi Note 8 Pro

  Pada tahun ini sahaja, dunia telah melancarkan Realm 5 Pro , 3 juta telefon pintar dengan spesifikasi yang masih dapat menyaingi perdana HP.

  Pada masa yang sama, Redmi juga mengeluarkan produk baru dari siri utama Redmi Note yang diketuai oleh Redmi Note 8 Pro .

  Mampukah realiti menjadi seorang 'budak lelaki' dalam dunia telefon bimbit mengubah kedudukan Redmi yang telah menjadi raja di kelas menengah? Periksa dahulu spesifikasi kedua-dua telefon bimbit ini dalam jadual berikut, geng!

  Spesifikasi Realm Pro 5Spesifikasi Redmi Note 8 Pro
  Reka Bentuk & Skrin


  Skrin sentuh kapasitif IPS LCD 6,3 inci, FullHD + (1080 x 2340 piksel), nisbah aspek 19.5: 9, nisbah skrin ke badan 83.6%

  Reka Bentuk & Skrin


  Skrin sentuh kapasitif IPS LCD 6.53 inci, FullHD + (1080 x 2340 piksel), nisbah aspek 19.5: 9, nisbah skrin ke badan 84.9%

  Sistem operasi


  Android 9.0 Pie dengan ColorOS 6

  Sistem operasi


  Android 9.0 Pie dengan MIUI 10

  Chipset


  GPU: Adreno 616

  Chipset


  GPU: Mali-G76 MC4

  RAM & Memori


  4GB + 128GB, 8GB + 128GB

  RAM & Memori


  6GB + 64GB, 6GB + 128GB

  Kamera belakang


  2MP, f / 2.4 (sensor kedalaman)

  Kamera belakang


  2MP, f / 2.4 (sensor kedalaman)

  Kamera depan


  16 MP, f / 2.0

  Kamera depan


  20MP, f / 2.0

  Bateri


  4,035 mAh dengan pengecasan pantas 20W

  Bateri


  4,500 mAh dengan pengecasan pantas 18W

  Warna


  Biru Berkilau, Hijau Kristal

  Warna


  Kelabu Mineral, Hijau Hutan, Putih Mutiara

  Skrin dan Badan: Hanya Tampak Sama di Depan

  Kedua-dua telefon ini mempunyai pandangan depan yang sangat serupa, geng, dengan bezel yang sangat minimum dan takik tetes air mata di mana kamera depan berada.

  Dari segi teknologi, kedua-dua telefon bimbit menggunakan jenis skrin IPS LCD dengan resolusi yang sama.

  Perbezaannya terletak pada ukuran layar Redmi Note 8 Pro yang mempunyai ukuran skrin yang sedikit lebih besar iaitu 6.53 inci dengan Gorilla Glass 5 .

  Manakala Real Pro 5 memiliki layar 6,3 inci yang menjadikannya sedikit lebih unggul dalam kepadatan piksel tetapi hanya dilindungi oleh Gorilla Glass 3+ .

  Perbezaan utama antara kedua-dua telefon ini dilihat di bahagian belakang di mana realiti 5 Pro hanya ditutupi oleh badan plastik, berbeza dengan Redmi Note 8 Pro yang menggunakan kaca.

  Memang realiti Pro 5 masih kelihatan elegan tetapi badan Gorilla Glass 5 yang digunakan dalam Redmi Note 8 Pro memberikan kesan yang lebih premium.

  Kedua-dua telefon bimbit itu juga menggunakan lokasi kamera yang berbeza. Realme 5 Pro mempunyai kamera di sebelah kiri atas sementara Redmi Note 8 Pro mempunyai kamera di bahagian tengah.

  Untuk cap jari, masalah tersedak berada pada kedudukan yang sama, iaitu di tengah dengan kedudukan yang sedikit lebih tinggi di alam.

  Sedikit tambahan, Real Pro 5 juga tahan terhadap percikan air tetapi tidak tahan air, geng.

  Runway Kitchen: Pilihan antara Snapdragon dan MediaTek

  Nah, Jaka berpendapat bahawa ramai di antara kamu yang menunggu perbandingan ini, geng, jadi Jaka ingin terus menerus.

  Secara kasar, chipset MediaTek Helio G90T yang dipasang pada Redmi Note 8 Pro lebih kuat daripada harta Snapdragon 712 Pro 5 Pro.

  Jika dibandingkan dengan AnTuTu 7, Redmi Note 8 Pro mendapat skor 224,759 mata berbanding Real Pro 5 yang memperoleh 182,765 mata.

  Untuk masalah permainan, Redmi Note 8 Pro dilengkapi dengan teknologi LiquidCool yang menjadikan telefon bimbit ini tidak cepat panas yang dapat sangat membantu anda meningkatkan kedudukan.

  Tetapi harus diingat bahawa MediaTek lebih tertutup daripada Qualcomm dan biasanya tidak ada ROM khusus yang tersedia untuk telefon bimbit yang menggunakan MediaTek.

  Sebenarnya ini bukan masalah yang terlalu penting tetapi bagi anda yang suka bermain-main dengan HP, ini boleh dipertimbangkan.

  Kamera: Seberapa Penting 64MP?

  Kedua-dua telefon bimbit mempunyai 4 kamera dengan konfigurasi yang sama, kumpulan itu, iaitu kamera utama, ultrawide, kamera makro, dan sensor kedalaman.

  Satu-satunya perbezaan terletak pada jumlah megapiksel kamera utama di mana Real 5 Pro menggunakan kamera 48MP dan Redmi Note 8 Pro menggunakan kamera 64MP .

  Ia kelihatan sangat berbeza, geng, tetapi di dunia nyata, kedua telefon bimbit menggunakan teknologi bining piksel di mana 4 piksel digabungkan menjadi satu.

  Jadi, sebenarnya Real 5 Pro secara lalai merakam gambar 12MP sementara Redmi Note 8 Pro menangkap gambar 16MP .

  Sudah tentu Redmi Note 8 Pro dapat menangkap lebih banyak butiran, geng, kerana ia mempunyai jumlah piksel yang lebih tinggi tetapi kualitinya tidak jauh berbeza.

  Harus diingat bahawa kedua-dua telefon bimbit ini juga memiliki mod malam pada kamera yang memungkinkan pengguna menangkap gambar yang indah pada waktu malam.

  Untuk kamera depan, Redmi Note 8 Pro juga mempunyai jumlah piksel yang lebih tinggi, 20MP berbanding dengan Realme Pro 16MP .

  Bateri: Kapasiti atau Pengecasan Pantas?

  Untuk bateri, Redmi Note 8 Pro mempunyai kapasiti yang lebih besar tetapi Real 5 Pro mempunyai teknologi pengecasan pantas yang lebih baik.

  Redmi Note 8 Pro mempunyai kapasiti bateri 4,500 mAh berbanding 4,035 mAh yang dimiliki oleh Real 5 Pro.

  Tetapi, Real Pro 5 mempunyai pengecasan pantas 20W yang dapat mengecas bateri dari 0 hingga penuh dalam 90 minit.

  Sementara itu, Redmi Note 8 Pro hanya mempunyai pengecasan pantas 18W yang memakan masa sekitar 120 minit untuk dicas dari 0 hingga penuh.

  Ciri-ciri: Seberapa Pentingnya NFC untuk Anda?

  Ringkasnya, geng, ciri NFC hanya boleh didapati di Redmi Note 8 Pro tetapi anda boleh berehat, kerana kedua-duanya sudah mempunyai bicu fon kepala 3.5mm, geng.

  Seperti kebanyakan telefon bimbit sekarang, kedua-dua telefon ini juga dilengkapi dengan terminal USB jenis C.

  Untuk memori tambahan, kedua-duanya sudah mempunyai slot micro SD tetapi Redmi Note 8 Pro menggunakan slot SIM 2 jadi anda harus memilih antara dual SIM atau memori tambahan.

  Harga: Kedua-duanya bermula dari IDR 3 Juta, Gang!

  Untuk jenis yang terdapat di Indonesia, keduanya bermula dari harga yang sama tetapi mempunyai konfigurasi yang sedikit berbeza, geng.

  Untuk realm 5 Pro mempunyai dua konfigurasi berbeza yang ditetapkan pada harga Rp2,999,000 (4GB + 128GB) dan Rp3,699,000 (8GB + 128GB).

  Sementara Redmi Note 8 Pro mempunyai dua konfigurasi yang berbeda yang disatukan pada harga Rp 2,999,000 (6 + 64GB) dan Rp 3,399,000 (6GB + 128GB).

  Menurut Jaka, berdasarkan spesifikasi di atas, kedua-dua telefon ini adalah pilihan yang sangat menarik untuk Android 3 juta, geng!

  Kesimpulan: Mana yang lebih sesuai untuk perkahwinan, bidang 5 Pro atau Redmi Note 8 Pro?

  Apabila kita bercakap tentang angka kasar, Redmi Note 8 Pro masih sedikit di atas, geng, kerana ia mempunyai chipset dan kamera yang lebih kuat dengan harga yang sama.

  Di samping itu, badan Redmi Note 8 Pro dibalut dengan Gorilla Glass 5 di bahagian depan dan belakang, yang pastinya lebih baik daripada realiti 5 Pro yang masih menggunakan plastik.

  Sekiranya Jaka harus memilih, nampaknya dia harus pergi ke Redmi Note 8 Pro tetapi di sini tidak ada pilihan yang salah, geng.

  Adakah anda mempunyai pendapat anda sendiri mengenai dua HP berkuasa di atas? Kongsi di ruangan komen, geng!

  Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan