6 Aplikasi Monitor Banjir Terkini 2020 | Periksa Lokasi Banjir Jakarta & Elakkan!

Bingung memeriksa lokasi banjir Jakarta di sekitar anda? Ayuh, hindari menggunakan aplikasi pemantauan banjir Jakarta terbaru 2020 yang berlaku di bawah.

Akhir-akhir ini Indonesia, khususnya Jakarta, mengalami hujan lebat. Ini juga mencetuskan fenomena banjir yang "menghibur" setiap kali hujan turun di kawasan itu.

Banjir pasti mengganggu aktiviti harian anda, bukan? Nah, untungnya di era digital anda dapat segera memeriksa lokasi banjir Jakarta dan menghindarinya secara langsung melalui telefon pintar anda.

Berikut adalah ulasan aplikasi Jaka untuk memantau banjir 2020 terbaru untuk mengesan lokasi bencana di Jakarta dan kawasan di sekitar anda, kumpulan itu. Mari, lihat ulasan penuh!

 • Maklumat BMKG
 • Aplikasi Monitor Banjir yang lain ...
 • Bonus: Alternatif Lain untuk Memantau Banjir Jakarta Selain Melalui Aplikasi (Twitter & PetaBencana.id)
 • Koleksi Aplikasi Monitor Banjir untuk Mengelakkan 2020 Terkini

  Bagi anda yang tinggal di kawasan rawan banjir, sudah tentu aplikasi pengesanan banjir di bawah ini berkesan untuk mengetahui status bencana di sekitar anda.

  Bermula dari kawasan mana yang tergenang, pada ketinggian berapa, ke jalan lalu lintas alternatif untuk anda yang ingin bergerak.

  1. Monitor Banjir

  Pertama, terdapat Flood Monitor yang merupakan aplikasi untuk mengetahui banjir dan mengandungi maklumat mengenai laporan ketinggian banjir di beberapa kawasan, pintu banjir dan keadaan pam air.

  Aplikasi yang dikeluarkan oleh Pemerintah Provinsi DKI Jakarta juga memiliki fitur Peta Banjir untuk memeriksa lokasi banjir di wilayah Jakarta secara real time.

  Anda juga boleh melaporkan keadaan banjir di lokasi di sekitar anda dengan terlebih dahulu log masuk ke aplikasi Flood Monitor, geng.

  PerincianMonitor Banjir
  Pemaju Pemerintah Provinsi DKI Jakarta
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 5.7MB
  Muat turunnya 50,000 ke atas
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Flood Monitor di sini:

  Aplikasi Sosial & Permesejan DKI Pemerintah Provinsi DOWNLOAD

  2. Maklumat BMKG

  Kerana umumnya banjir di DKI Jakarta baru-baru ini disebabkan oleh curah hujan yang tinggi, maka jangan lupa anda mesti mempunyai aplikasi Info BMKG .

  Di sini anda akan mendapat maklumat mengenai ramalan cuaca di lokasi anda selama tiga hari ke depan, kualiti udara, kepada pengesan gempa.

  Mengenai situasi kecemasan, biasanya Maklumat BMKG akan segera memberikan pemberitahuan tolak dalam bentuk siaran akhbar rasmi yang disediakan secara langsung oleh BMKG, anda tahu.

  PerincianMaklumat BMKG
  Pemaju Majlis Klimatologi Meteorologi dan Geofizik
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 8.8MB
  Muat turunnya 5,000,000 ke atas
  Penarafan 4.6 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Maklumat BMKG di sini:

  MUAT TURUN Aplikasi Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik

  Aplikasi Monitor Banjir yang lain ...

  3. Sistem Amaran Awal Banjir di Jakarta

  Badan Sumber Daya Air DKI Jakarta juga memiliki aplikasi yang disebut Sistem Peringatan Dini Banjir Jakarta yang memberikan informasi mengenai kondisi pintu banjir dari sungai yang tersebar di seluruh Jakarta.

  Antaramuka yang ditawarkan cukup mudah, di mana terdapat beberapa menu seperti High Status Water Face, Peta Lokasi Stesen AWLR, Ramalan Cuaca, hingga Pemantauan CCTV.

  Terdapat juga fitur pemberitahuan dengan mengetuk ikon loceng di sudut kanan atas, yang akan memberikan maklumat terbaru dari pintu banjir di seluruh Jakarta, geng.

  PerincianSistem Amaran Awal Banjir Provinsi DKI Jakarta
  Pemaju Pejabat Sumber Air DKI Jakarta
  OS minimum Android 4.0 ke atas
  Saiz 6.3MB
  Muat turunnya 1,000 ke atas
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Sistem Peringatan Dini Banjir Jakarta di sini:

  Apps Utilities DKI Jakarta Agensi Sumber Air DOWNLOAD

  4. Qlue

  Kemudian ada Qlue , yang merupakan aplikasi media sosial yang berguna untuk melaporkan segala masalah yang terjadi di kota-kota besar di Indonesia, termasuk DKI Jakarta.

  Masalah yang dapat anda atasi di sini juga merangkumi lokasi banjir terbaru di kawasan anda, geng. Anda boleh segera menghantar gambar dan melaporkan kepada agensi yang berkenaan dalam aplikasi pemantauan banjir ini.

  Selain Jakarta, Qlue sekarang juga dapat digunakan di kota-kota lain, seperti Pekanbaru, Probolinggo, Bima, dan Manado.

  PerincianQlue - Aplikasi Bandar Pintar
  Pemaju Persembahan Qlue
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 25MB
  Muat turunnya 500,000 ke atas
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Qlue di sini:

  Aplikasi Sosial & Pemesejan Qlue MUAT TURUN

  5. Peta Google

  Aplikasi pemantauan banjir seterusnya yang boleh anda percayai ialah Peta Google . Aplikasi peta ini berkesan untuk mengetahui keadaan lalu lintas yang dipengaruhi oleh banjir, geng.

  Bermula dari maklumat mengenai kesesakan lalu lintas dengan jalan merah, hingga maklumat mengenai penutupan jalan yang tidak dapat dilalui kenderaan.

  Walaupun dalam banjir DKI Jakarta pada Januari 2020, Google Maps memberikan ciri khas untuk menunjukkan kawasan mana yang dilanda banjir di Jakarta.

  PerincianPeta - Navigasi & Pengangkutan Awam
  Pemaju Google LLC
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 5,000,000,000 ke atas
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Peta Google di sini:

  Produktiviti Apl Google Inc. MUAT TURUN

  6. Waze

  Penggunaan aplikasi Waze bukan hanya sebagai aplikasi panduan, seperti Peta Google.

  Walau bagaimanapun, Waze sendiri Jaka merasakan penampilan yang lebih interaktif di mana anda boleh menyumbang dengan melaporkan peristiwa penting di sekitar kawasan anda.

  Termasuk di antara anda yang menjadikannya sebagai aplikasi pengesanan banjir, di mana anda dapat memeriksa status melalui ikon Peringatan dan juga keadaan lalu lintas di sekitarnya.

  PerincianWaze - Navigasi GPS, Peta & Lalu Lintas
  Pemaju Waze
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 86MB
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Waze di sini:

  Produktiviti Aplikasi Waze DOWNLOAD

  Bonus: Alternatif Lain untuk Memantau Banjir Jakarta Selain Melalui Aplikasi (Twitter & PetaBencana.id)

  Selain menggunakan aplikasi pemantauan banjir di atas, Anda juga dapat memantau kondisi banjir Jakarta dengan berbagai cara alternatif lain.

  Bagi anda yang aktif di Twitter, anda boleh mengikuti hashtag #banjir atau mengikuti akaun Twitter rasmi Polda Metro Jaya (@TMCPoldaMetro), yang selalu memberikan maklumat terkini mengenai banjir.

  Selain itu, anda juga boleh mengunjungi laman PetaBencana.id yang dikendalikan oleh Yayasan Peta Bencana dan bekerjasama dengan Badan Pengurusan Bencana Nasional (BNPB).

  Di laman web ini anda dapat melihat keadaan kawasan banjir melalui petunjuk warna, mulai dari biru, kuning, oren, hingga merah sebagai kawasan banjir terburuk.

  PetaBencana.id juga menyediakan fitur untuk membuat laporan bencana dengan mengirimkan foto keadaan banjir semasa di sekitar lokasi anda, geng.

  Itulah beberapa aplikasi pemantauan banjir 2020 di kawasan anda yang mesti anda muat turun ketika musim hujan tiba.

  Selain menyiapkan aplikasi di atas, jangan lupa juga menyiapkan perkara lain untuk menantinya, seperti payung, jas hujan, dan lain-lain.

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Febi Prilaksono .

  Artikel Berkaitan