Cara Menyimpan Semua Kata Laluan yang Anda Miliki ke Akaun Google Anda

Ada banyak akaun media sosial? Ini adalah cara menyegerakkan semua kata laluan dengan selamat ke Google. Untuk menjadi praktikal dan tidak perlu repot menaip nama pengguna dan kata laluan lagi.

Tidak syak lagi, kata laluan telah menjadi bahagian penting yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan kita. Banyak perkara yang penting untuk bergantung pada kata laluan sebagai sistem keselamatan, memanggilnya kad ATM, akaun media sosial, dan lain-lain. Tidak menghairankan, jika kita ingin menyimpan maklumat peribadi dengan selamat, kita mesti membuat kata laluan yang kuat .

Kata laluan tidak boleh ditebak dengan mudah, semakin lama semakin baik, gunakan kombinasi yang kompleks, dan setiap akaun media sosial mesti mempunyai kata laluan yang berbeza untuk mengelakkan serangan penggodam. Persoalannya ialah bagaimana kita dapat mencari jalan untuk mengingat semua kata laluan rumit yang telah kita buat? Ya, kami memerlukan perisian untuk mengurus kata laluan dengan selamat.

BACA JUGA
  • Ini adalah 1000 Kata Laluan 'Pasaran' Paling Banyak pada 2016, Jangan Guna!
  • Cara membuka kunci telefon Samsung yang terkunci kerana terlupa kata laluan mereka
  • Cara Mengetahui Nama Pengguna dan Kata Laluan Rakan Facebook anda secara diam-diam

Cara Mudah Menyegerakkan Semua Kata Laluan Anda ke Akaun Google

Bagi anda pengguna telefon pintar Android, sudah tentu kami sangat bergantung pada perkhidmatan dari Google. Sebabnya mudah, praktikal kerana satu akaun dapat digunakan oleh banyak aplikasi Google sekaligus. Melaporkan dari Pihak Berkuasa Android, di sini Jaka menyukai cara menyegerakkan semua kata laluan anda ke akaun Google yang disatukan secara langsung dengan platform Android dan penyemak imbas Chrome.

1. Pengurus Kata Laluan Chrome

Menggunakan Chrome sebagai penyemak imbas lalai pada PC, nampaknya mempunyai banyak kelebihan, terutama pengguna telefon pintar Android. Anda hanya perlu log masuk ke akaun Google yang sama sehingga semua data diselaraskan secara automatik, termasuk kata laluan. Anda boleh mengakses kata laluan yang disimpan dengan mudah di //passwords.google.com.

Dengan cara itu, anda tidak perlu bersusah payah menghafal banyak kata laluan atau menaip nama pengguna dan kata laluan anda semasa anda mahu log masuk. Hanya dengan satu klik, untuk pergi ke perkhidmatan yang ingin anda gunakan secara automatik. Pastikan semasa pertama kali masuk ke akaun tertentu, tekan simpan kata laluan semasa pemberitahuan muncul.

2. Smart Lock untuk Kata Laluan

Chrome dapat mengurus kata laluan dengan baik, tetapi Google juga mengembangkan alat yang lebih terintegrasi dengan membuat Smart Lock untuk Kata Laluan yang memungkinkan perangkat Anda memasukkan aplikasi yang kompatibel secara otomatis. Syaratnya ialah anda telah menyimpan kata laluan anda di Google Chrome. Sebagai contoh, jika anda menyimpan kata laluan Netflix anda di Chrome, aplikasi Netflix pada telefon pintar boleh log masuk secara automatik. Cukup hebat, bukan?

Apa yang menjadikan Smart Lock untuk Kata Laluan istimewa adalah bahawa ia tidak lagi terhad pada penyemak imbas, tetapi dapat bekerja dengan aplikasi Android lain. Sudah tentu, pembangun mesti menambah sokongan untuk ciri ini terlebih dahulu. Berminat untuk mencubanya? Anda hanya perlu membuka Tetapan Google > Smart Lock untuk Kata Laluan pada telefon pintar Android. Kemudian hidupkan " Smart Lock untuk Kata Laluan " dan " Log masuk automatik ". Dengan begitu, anda boleh membuka aplikasi Android yang serasi tanpa perlu bersusah payah log masuk kerana sudah masuk secara automatik.

3. Semasa Mendaftar untuk Perkhidmatan Baru Gunakan Akaun Google

Aplikasi baru di Google Play Store terus muncul, rugi jika kita tidak mencuba aplikasi atau permainan baru. Sekarang biasanya semasa mendaftar, selain menggunakan e-mel ada pilihan lain seperti Facebook, Twitter atau Google. Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah, pilih saja menggunakan akaun Google. Jadi tidak perlu membuat nama pengguna dan kata laluan baru , lebih praktikal.

Dengan menyimpan kata laluan di akaun Google, tentu faedahnya mudah dan sangat praktikal. Tetapi tidak bijak jika kita bergantung sepenuhnya. Untuk beberapa perkhidmatan penting, gunakan e-mel dan kata laluan yang berbeza. Jadi adakah sebab mengapa kita harus menggunakan pengurus kata laluan pihak ketiga? Sekiranya Google sudah mempunyai perkhidmatan yang baik dan lebih dipercayai, bagaimana pendapat anda?

Artikel Berkaitan