5 Virus Berbahaya / perisian hasad tersebar melalui WhatsApp

Siapa yang tidak tahu WhatsApp? Aplikasi sembang ini pasti ada di telefon pintar anda, bukan?

Siapa yang tidak tahu WhatsApp? Aplikasi sembang ini pasti ada di telefon pintar anda, bukan? Penggunaan WhatsApp yang mudah dan bebas kerumitan menjadikannya salah satu aplikasi sembang yang paling popular dan banyak digunakan untuk pengguna telefon pintar.

Malangnya, penggodam sebenarnya memanfaatkan populariti WhatsApp untuk menyebarkan virus atau perisian hasad yang sangat berbahaya. Adakah anda tahu virus atau malware yang disebarkan oleh peretas melalui aplikasi sembang yang anda gunakan setiap hari? Nah, di sini Jaka akan memberitahu anda 5 Virus Berbahaya / Perisian Kerosakan yang Disebarkan Melalui WhatsApp . Lihat ulasannya, ya!

BACA JUGA
  • Selamat! Cara menyembunyikan mesej WhatsApp di Android
  • Cara Membuat Kesalahan WhatsApp dalam Satu Klik
  • Bagaimana Mengetahui Siapa yang Melihat Profil Whatsapp Kami

5 Virus Berbahaya / Perisian jahat yang disebarkan oleh Peretas melalui WhatsApp

1. WhatsApp Emas

Seperti yang kita ketahui, WhatsApp mempunyai ikon hijau. Pernahkah anda terfikir untuk mempunyai WhatsApp dengan ikon emas? Baiklah, penggodam cuba menyebarkan virus berbahaya melalui jemputan untuk memuat turun WhatsApp Gold. Pengguna akan mendapat pesan undangan bersama dengan pautan untuk memuat turun WhatsApp Gold, yang dikatakan hanya digunakan oleh selebriti dan memiliki sejumlah fitur yang tidak dapat dijumpai di WhatsApp biasa. Apabila pengguna terperangkap dan mengakses pautan yang disediakan, maka ketika itulah telefon pintar akan dijangkiti malware dan serangan siber yang menyebabkan pencurian data peribadi.

2. Skygofree

Skygofree adalah malware berbahaya yang dapat meretas dan mengintip mesej WhatsApp dan mengambil gambar menggunakan kamera telefon pintar tanpa sepengetahuan pengguna. Bukan hanya itu, perisian hasad ini juga dapat melacak lokasi dan rakaman audio pengguna dan menyusup sejarah penyemak imbas sehingga dapat memecahkan kata laluan ke perkara penting lain. Melalui serangan ini, penggodam dapat mengetahui semua aktiviti yang dilakukan oleh pengguna dengan telefon pintar. Sudah tentu Skygofree sangat berbahaya terutamanya jika pengguna mengakses perbankan internet, maka kemungkinan penggodam dapat mencuri semua kandungan akaun pengguna.

3. Mesej Organisasi

Sekiranya anda menerima pesanan berantai dari rakan atau kenalan di WhatsApp yang disertakan dengan arahan untuk membuka pautan tertentu , maka anda harus mengabaikan atau menghapus mesej tersebut. Perisian hasad disebarkan oleh penggodam melalui rantai pesanan atas nama organisasi tertentu yang cenderung mempengaruhi pengguna. Sekiranya pengguna membuka pautan yang dikirimkan dengan mesej, maka pencurian maklumat milik pengguna yang tersimpan di telefon bimbit akan berlaku. Biasanya perisian hasad ini dibuat serupa dengan format Microsoft Excel, Microsoft Word, dan PDF.

4. Warna Baru untuk WhatsApp

Malware ini disebarkan melalui mesej WhatsApp yang menjanjikan ciri dan warna WhatsApp baru untuk penggunanya. Untuk dapat mengaktifkan fitur ini, pengguna mesti menghantar kembali mesej ke 10 kenalan atau 5 kumpulan WhatsApp .

Sudah tentu ini hanya mod penggodam kerana apabila pengguna melakukan apa yang diberitahu, secara automatik telefon pintarnya akan dipasang pelbagai aplikasi dan munculnya pemberitahuan palsu bahawa telefon pintar itu dalam bahaya. Dari sini juga, telefon pintar anda akan dipenuhi dengan iklan yang apabila diklik, maka penggodam akan mendapat keuntungan dari segi kewangan semasa telefon pintar pengguna berada dalam bahaya.

5. Panggilan Video WhatsApp

Fitur Panggilan Video WhatsApp digunakan oleh penggodam untuk menyebarkan virus dengan tujuan mencuri data atau kenalan pengguna . Melalui ciri ini, penggodam menyebarkan mesej palsu untuk mencuba perkhidmatan baru WhatsApp dan melampirkan pautan untuk memuat turun ciri tersebut. Setelah fitur dipasang, halaman akan muncul seperti tinjauan dalam talian yang meminta pengguna untuk mengisi data yang diminta. Di sinilah berlaku kecurian pengguna data peribadi. Penggodam akan menggunakan data ini untuk kemudian disalahgunakan. Bahaya lagi jika pengguna juga memasukkan data akaun bank di halaman, maka pencurian baki akaun tidak lagi dapat dielakkan.

Nah, itulah 5 Virus Berbahaya / Perisian Kerosakan yang Disebarkan Melalui WhatsApp . Semoga kita sentiasa berhati-hati dan selamat dari kejahatan penggodam ya, Geng ...

Artikel Berkaitan