Berhati-hatilah dengan Penipuan, Berikut adalah 6 cara untuk membezakan laman web palsu!

Semakin canggih era, semakin canggih cara orang melakukan jenayah. Pelbagai penipuan dilakukan melalui laman web. Agar tidak tertipu, ini adalah bagaimana membezakan laman web yang asli dan palsu.

Laman web harus menjadi media yang memudahkan kita mendapatkan maklumat. Sehingga hari ini, laman web telah digunakan untuk membeli dan menjual media. Tetapi tidak sedikit yang masih ada pihak yang tidak bertanggungjawab menjadikan laman web sebagai medan menipu.

Bagi anda yang sering melayari internet, anda akan sering mendapat promosi yang menggoda di laman web. Jangan sampai anda menjadi mangsa penipuan di laman web, mari kita fahami perbezaan antara laman web asal dan palsu!

BACA JUGA
  • Ingin membuat laman web peribadi? Cuba laman web ini 3!
  • 5 Laman Web Terbaik Untuk Mengetahui Lalu Lintas Laman Lain
  • 7 Laman Pembelajaran Penggodaman Percuma

Cara Membezakan Laman Web Penipuan

Penipuan dengan menggunakan teknologi sebenarnya bukan perkara baru di Indonesia. Jauh sebelum itu, terdapat banyak kes penipuan melalui SMS. Dan sekarang, terdapat begitu banyak teks palsu yang disertakan dengan alamat laman web.

Adakah anda sering mendapat pesanan teks atau sembang yang mengandungi alamat laman web yang mencurigakan? Sekiranya ada, fahami ciri-ciri laman web penipuan berikut!

1. Periksa nama

Dan kejadian typo ini digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab mencuri data sulit anda. Pada masa kini terdapat banyak kecurian maklumat menggunakan kaedah typosquatting atau rampasan URL . Peretas atau penipu dalam talian menggunakan kemungkinan anda menaip untuk membuat alamat laman web lain yang disambungkan sedekat mungkin dengan yang asal.

Beberapa laman web yang telah dijadikan laman web palsu adalah klikbca menjadi klickbca , Facebook sebagai Facebook , dan banyak lagi yang lain. Oleh itu sentiasa pastikan nama laman web yang anda lawati.

2. Periksa Domain

Apabila harga domain .net atau .com murah, beberapa laman web penipu menggunakan domain percuma. Tujuannya jelas untuk menjimatkan kos dan mengelakkan pendaftaran dokumen lengkap seperti SIUP, surat ikatan, NPWP, dan dokumen sokongan lain.

3. Domain Berbayar Tidak Asli Asli

Dengan modal 100 ribu, anda sudah boleh memiliki domain yang menarik untuk laman web. Dan ini mula digunakan secara meluas oleh penipu dalam talian untuk bertindak.

Sekadar peringatan, laman web itu penuh sesak dalam talian, bukan? Mereka menawarkan pinjaman wang secara dalam talian. Mencurigakan, kandungan perjanjian tidak jelas. Oleh itu, pastikan kandungannya tidak mencurigakan sekiranya anda menjumpai laman web yang menawarkan perkara yang menggoda.

4. Katakan Tidak untuk Root Domain

Ingat kes laman web panggilan video WhatsApp? Laman web yang terletak di whatsapp.videocalling-invite.cf menawarkan perkhidmatan panggilan video di WhatsApp jika anda menyebarkan pautan ke 5 kumpulan dan 5 kenalan.

Selain kandungan yang mencurigakan di dalamnya, secara fizikal (alamat web) anda boleh mengesyaki ini adalah penipuan kerana menggunakan domain root. Dengan videocalling-invite.cf domain root , mungkin ada laman web wechat.videocalling-invite.cf , sms.video-calling-invite.cf dan lain-lain. Laman web seperti ini sama dengan membuat blog percuma.

Sekiranya anda menjumpai laman web yang menggunakan domain root yang mencurigakan, cubalah lawati domain root laman web dan lihat halaman yang dipaparkan. Biasanya ia akan mengarahkan anda ke halaman yang mengandungi iklan yang tidak jelas.

5. HTTP atau HTTPS?

Pada pandangan pertama tidak ada perbezaan antara HTTP dan HTTPS , tetapi sebenarnya huruf S bermaksud Aman . Yang mana, jika ada laman web yang menggunakan protokol HTTPS, keamanan dijamin (ditandakan dengan ikon gembok).

Sekiranya anda menjumpai laman web hadiah yang meminta anda mengisi maklumat peribadi tetapi tidak menggunakan protokol HTTPS, maka anda harus curiga. Bolehkah data peribadi anda tidak disulitkan?

6. Pastikan Keselamatan

Laman web yang asal harus dilengkapi dengan footer dalam bentuk logo atau pautan yang merujuk kepada penyedia keselamatan. Sekiranya anda tidak menemui footer tetapi meminta data peribadi anda, anda harus curiga dengan kesahihannya.

Dengan langkah-langkah di atas, mudah-mudahan kita dapat mengelakkan penipuan menggunakan laman web. Langkah-langkah di atas sesuai untuk anda laksanakan ketika mengunjungi laman jual beli atau laman web yang menawarkan hadiah.

Baca juga artikel mengenai Laman Web atau artikel lain dari Epi Kusnara .

Artikel Berkaitan