Inilah Cara Memasang Aplikasi Android Bukan Playstore yang Mudah

Laman web penyedia aplikasi Android terbesar, iaitu PlayStore. Tetapi nampaknya PlayStore bukan satu-satunya, terdapat cermin seperti di laman atau Aplikasi JalanTikus. Oleh itu, ini adalah cara memasang aplikasi Android bukan Playstore.

Bukan rahsia lagi bahawa apa yang menjadikan Android begitu berguna, kerana terdapat banyak sokongan aplikasi yang berguna. Tanpa sokongan banyak aplikasi ini, maka Android tidak akan menjadi apa-apa.

Laman web penyedia aplikasi Android terbesar, iaitu PlayStore. Tetapi nampaknya PlayStore bukan satu-satunya, terdapat cermin seperti di laman atau Aplikasi JalanTikus. Oleh itu, ini adalah cara memasang aplikasi Android bukan Playstore.

BACA JUGA
  • 7 Aplikasi Android Terbaik Di Bawah 10MB
  • Hebat! Aplikasi ini Dapat Mengganti Fungsi 6 Aplikasi Android Lain
  • Cara Super Cepat untuk Membuka Aplikasi di Android

Cara Mudah Memasang Aplikasi Android Bukan Playstore

Sumber gambar: Gambar: Aplikasi JalanTikus

Pasti anda tahu bahawa JalanTikus bukan sahaja menyediakan pelbagai artikel menarik, tetapi juga aplikasi cermin dari PlayStore. Kerana ternyata ada banyak rakan yang mengalami masalah ketika memasang. Tanpa berlengah-lengah, ini adalah cara memasang aplikasi Android bukan Playstore.

Langkah melalui Cara Memasang Aplikasi Android Bukan Playstore

Langkah 1

Pilih "Tetapan" , kemudian pilih "Keselamatan" . Menu "Aktifkan" "Pasang Aplikasi dari Sumber Tidak Dikenal" .

Sumber foto: Gambar: Langkah 1

Langkah 2

Muat turun fail APK yang anda mahukan, misalnya anda boleh melalui laman JalanTikus.

Sumber foto: Gambar: Langkah 2

Langkah 3

Buka fail yang dimuat turun. Tunggu sehingga proses "Imbas" selesai, kemudian pilih "Teruskan" . Teruskan lagi dengan memilih "Next" . Tunggu proses pemasangan dan selesai.

Sumber gambar: Gambar: Langkah 3

Penyelesaian Masalah / Masalah Tidak Dapat Dipasang

Sumber foto: Imej: Elektronik Genggam

Sekiranya terdapat masalah yang berkaitan dengan memasang aplikasi bukan Playstore, anda boleh merujuk ke senarai berikut untuk mendapatkan penyelesaiannya.

Masalah Biasa

  • Amaran "Ruang Tidak Cukup pada Peranti" bermaksud anda mesti memadam aplikasi lain di telefon pintar anda.
  • Amaran "Fail Tidak Dapat Dibuka" , cuba mulakan semula telefon pintar. Sekiranya tidak membantu mencuba proses muat turun sekali lagi, kerana ada kemungkinan proses memuat turun mempunyai masalah.
  • Amaran "Peranti Tidak Kompatibel" bermaksud telefon pintar anda tidak dapat dipasang dengan alasan telefon pintar anda tidak menyokongnya.

Isu Khas

  • Amaran "Fail Tidak Dapat Dibuka" di Google Chrome

Penyelesaiannya adalah dengan membuka fail APK yang dimuat turun dengan Pengurus Fail, bukan secara langsung dari Google Chrome. Sekiranya anda keliru, anda dapat melihat langkah-langkahnya seperti berikut.

Langkah 1 , abaikan ralat "Fail Tidak Dapat Dibuka" . Kemudian buka aplikasi "Pengurus Fail" .

Langkah 2 , pilih fail APK yang dimuat turun yang ingin anda pasangkan. Biasanya ini berada di jalan berikut "Semua Fail / Muat Turun" . Sekiranya ada, teruskan pemasangan seperti biasa.

Sekiranya anda masih keliru, anda juga dapat melihat melalui video berikut untuk menjadikannya lebih jelas.

Catatan: Jika kamu mengalami kendala lain, jangan sungkan tanyakan ke kami ya. Kami akan tetap mengupdate troubleshoot ini secara berkala, apabila memang ada masalah yang sering ditanyakan.

Oleh itu cara memasang aplikasi Android bukan Playstore. Ia tidak sukar, sangat mudah. Malah Jaka yakin bahawa orang biasa boleh melakukannya. Selamat mencuba!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan aplikasi atau penulisan menarik lainnya dari Putra Andalas .

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan