Penggodam Boleh Menggodam Komputer Dalam 13 Saat! Inilah Cara Mencegahnya

Penggodam dapat mencuri data di komputer kita hanya dalam 13 saat! Sangat pendek dan sangat mengerikan. Tapi jangan risau, JalanTikus ada jalan penyelesaiannya. Dengar ya!

Penggodam adalah profesion yang sangat membahayakan keselamatan pengguna internet. Kerana, penggodam sering mencuri data kami yang sangat berharga dan menyalahgunakannya. Bermula dari kata laluan akaun, sehingga data yang berkaitan dengan kewangan dapat dicuri oleh penggodam.

Bahkan ramai di internet mengenai khabar angin, bahawa penggodam dapat mencuri data di komputer kita hanya dalam 13 saat ! Sangat pendek dan sangat mengerikan. Tetapi anda jangan risau, Jaka ada jalan keluarnya, pertimbangkan artikel berikut tentang cara mencegah serangan penggodam.

BACA JUGA
 • 10 Penggodam Paling Berbahaya Sepanjang Masa
 • 7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati
 • Ingin Menjadi Penggodam? Bahasa Pengaturcaraan Ini Yang Anda Perlu Pelajari

Penggodam Boleh Menggodam Komputer Anda dalam 13 Saat! Ini adalah cara untuk mencegahnya

Pencurian data di komputer kita sangat terdedah dan sangat berbahaya. Bayangkan jika data penting kita bermula dari kata laluan, kad kredit, dan data syarikat kita sehingga bocor di mana-mana. Pasti ini akan mengancam kita.

Bahkan ada banyak perbincangan, dilaporkan bahawa penggodam dapat mencuri data berharga kami hanya dalam 13 saat dengan memasukkan USB! Walaupun sistem komputer anda berada di skrin kunci, teknik ini masih boleh digunakan.

Untuk keterangan lebih lanjut, seperti apa, anda dapat melihat rakaman video demonstrasi berikut.

Dilihat dalam video, penggodam hanya memasukkan USB dalam 13 saat, kemudian selesai. Data anda telah dicuri. Itulah bahayanya, 13 saat ini dapat mengubah hidup anda menjadi mimpi buruk.

Nah, apakah kaedah untuk mencegahnya? Jaka seterusnya akan memberikan jalan penyelesaian.

Cegah Serangan Penggodam

 • Penyelesaian 1

Jangan sekali-kali meninggalkan komputer atau komputer riba di tempat yang rentan, walaupun posisinya adalah skrin kunci. Penyelesaian ini bahkan dicadangkan oleh Rob Fuller , penguji, penasihat teknologi, dan penemu laman web Room362 . Berikut adalah tweet Rob Fuller mengenai perkara ini.

 • Penyelesaian 2

Sekiranya anda menggunakan Windows, anda boleh meneruskan peningkatan keselamatan melalui Editor Dasar Kumpulan Tempatan . Inilah caranya.

 1. Klik "mula", ketik "gpedit.msc" tanpa tanda petik, kemudian "masukkan." Kemudian tetingkap Editor Dasar Kumpulan Tempatan akan terbuka.

 2. Selepas itu, ikuti jalan berikut, "Konfigurasi Komputer -> Templat Pentadbiran -> Sistem -> Pemasangan Peranti".

 3. Kemudian klik kanan pada "Cegah Pemasangan Peranti yang tidak dijelaskan oleh tetapan dasar lain", klik "edit" kemudian klik "aktifkan"

 • Penyelesaian 3

Kaedah penggodaman yang dilakukan oleh penggodam sesuai dengan video di atas, hanya berfungsi pada OS berikut.

 1. Windows 98 SE
 2. Windows 2000 SP4
 3. Windows XP SP3
 4. Windows 7 SP1
 5. Windows 10 (Perusahaan dan Rumah)
 6. OSX El Capitan / Mavericks

Mungkin setelah mengetahui perkara ini, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan Linux . Kerana Linux bukan sahaja lebih selamat daripada serangan, tetapi Linux sendiri juga dapat menggantikan Windows.

Nah, itu hanya artikel Jaka mengenai cara mencegah serangan penggodam. Semoga apa yang Jaka katakan dapat bermanfaat untuk anda. Apa pendapat kamu? Adakah penggodam ini berbahaya? Tinggalkan pendapat anda melalui ruangan komen!

Sepanduk: Apa-apa Kilang

Artikel Berkaitan