Mengapa Harus Ada Kuota, Tidak Terhad? Inilah Penjelasannya!

Pernahkah anda bertanya, mengapa ada kuota? Malah dalam pakej tanpa had ada kuota. Inilah sebabnya mengapa terdapat kuota penggunaan internet pada telefon pintar.

Jika di masa lalu ketika kita ditampilkan, telefon kita sudah cukup untuk menggunakan kredit untuk berkomunikasi, sekarang kita memasuki era telefon pintar, yang semuanya menggunakan kuota internet.

Di tengah banyak pakej internet berasaskan kuota, mungkin ada di antara anda yang mempunyai pertanyaan mendasar tentang apa itu kuota dan mengapa ada kuota dalam pakej internet. Sekiranya anda pernah bertanya mengapa mesti ada kuota, maka Jaka akan cuba menjelaskan alasannya.

BACA JUGA
 • Trik Menjimatkan Kuota 50 MB untuk 1 Bulan Penuh, Kuota Buruk Mesti Baca!
 • Cara Menjimatkan Kuota Semasa Streaming di JOOX
 • 9 Trik Melayari di Google Ini HARUS Simpan Kuota Internet Anda

Apa itu Kuota? Kenapa ada kuota?

Kuota secara am bermaksud kuota, had, atau jumlah yang ditentukan. Kuota dalam pakej internet juga merujuk kepada had jumlah data yang dapat anda gunakan untuk proses memuat naik atau memuat turun.

Mungkin anda pernah bertanya, mengapa ada kuota? Mengapa tidak hanya menjadikannya tidak terhad? Oleh itu, anda boleh melayari pada bila-bila masa tanpa perlu risau akan kuota habis. Terdapat beberapa sebab mengapa terdapat kuota dalam pakej internet.

1. Mampu Mengawal Perbelanjaan Wang

Contohnya, beli kuota 10 GB, kemudian habis dalam 1 bulan. Dari sini anda harus bertanya, apa yang anda lakukan 1 bulan sehingga kehabisan 10 GB? Adakah anda menstrim video? Muat turun video? Atau streaming muzik? Atau hanya wujud di Facebook dan Path? Atau terlalu sibuk berbual?

Sekiranya anda sudah mengetahui penyebabnya, cubalah mengurangkan kebiasaan yang memakan banyak kuota data anda. Tujuannya adalah agar perbelanjaan anda tidak membengkak hanya untuk membeli kuota internet. Anda boleh menggunakan beberapa petua yang diberikan Jaka untuk menyimpan kuota Internet pada telefon pintar Android berikut:

 • Trik Menjimatkan Kuota 50 MB untuk 1 Bulan Penuh, Kuota Buruk Mesti Baca!
 • 7 Cara Simpan Kuota Data Internet di Android
 • Cara Mematikan Ciri Autoplay Video Facebook Untuk Menjimatkan Kuota
 • Cara Menjimatkan Kuota Semasa Streaming di JOOX

2. Menjadi Tanda Aras Kawalan Diri

Sekiranya ternyata kuota internet yang anda belanjakan melebihi had kuota biasa, itu sudah menjadi tanda bahawa anda ketagih dengan telefon pintar. Dan juga cuba periksa kelingking anda, jika bengkok bermaksud anda kebanyakan berbual sehingga kuota internet anda habis dengan cepat.

Berikut adalah beberapa artikel menarik mengenai bahaya ketagihan telefon pintar dan cara mengatasinya:

 • 5 Tanda Anda Ketagih dengan Telefon Pintar
 • Bagaimana untuk mengetahui berapa banyak anda ketagih dengan telefon pintar
 • Periksa Jari Kecil Anda! Sekiranya Bengkok, Anda Kerap Bercakap
 • Cara Menghilangkan Ketagihan Memainkan Telefon Bimbit (Telefon Pintar)
 • 7 Petua Mengatasi Ketagihan Telefon Pintar

3. Kerana Pengendali bukan Perbadanan Awam

Adakah anda biasa dengan pakej tanpa had? Sekiranya ada, adakah anda pernah bertanya mengapa terdapat kuota dalam pakej tanpa had? Kuota dalam pakej tanpa had ini adalah had akses internet dengan kelajuan maksimum. Oleh itu, jika anda telah menggunakan internet melebihi kuota yang ditentukan, kelajuannya akan turun secara mendadak; tetapi anda masih boleh melayari secara percuma. Had ini dikenali sebagai FUP (Dasar Penggunaan Adil).

Lalu, mengapa pengendali menyediakan pakej tanpa had sekiranya ada kuota? Kerana pengendali itu bukan Perbadanan Awam yang dibiayai oleh negara. Pengendali memang melayani kepentingan umum, tetapi mereka juga mendapat keuntungan sepenuhnya dari poket mereka sendiri. Jadi wajarlah pada akhirnya mereka juga tidak mahu kalah.

Itulah sebabnya mengapa terdapat kuota internet, yang juga menjawab persoalan mengapa ada kuota internet pada pakej tanpa had. Jadi sekarang anda tidak bingung lagi, bukan? Mengapa ada kuota pada telefon pintar?

Sekiranya anda masih keliru, tanyakan di ruangan komen.

Artikel Berkaitan