Cepat berubah! Inilah 7 Tanda Kata Laluan yang Anda Gunakan Terlalu Lemah

Adakah anda pasti kata laluan yang anda gunakan cukup selamat? Lebih baik periksa beberapa tanda bahawa kata laluan yang digunakan terlalu lemah, geng!

Di zaman teknologi ini, tidak pelik jika sekarang ini banyak orang mempunyai banyak akaun di dunia maya.

Memiliki banyak akaun di dunia maya, itu bermaksud pengguna juga harus memikirkan kata laluan untuk setiap akaun.

Tetapi, anda tahu, sebenarnya, jika sebenarnya ada beberapa tanda bahawa kata laluan yang anda gunakan terlalu lemah, geng.

Ingin tahu apakah tanda-tandanya? Ayuh, lihat artikel Jaka lengkap di bawah!

 • Menggunakan Nama Anda Sendiri
 • Gunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun
 • Ikuti Corak Papan Kekunci
 • Menggunakan Nombor Telefon
 • Menggunakan Urutan Nombor
 • Menggunakan Watak Berulang
 • Makluman Kata Laluan Digunakan Terlalu Lemah

  Pasti anda tidak mahu, geng, jika salah satu akaun anda digodam kerana kata laluan terlalu mudah retak?

  Nah, untuk mengelakkan masalah itu, anda merujuk kepada artikel Jaka mengenai beberapa tanda kata laluan yang digunakan terlalu lemah berikut, geng

  1. Menggunakan Tarikh Lahir

  Pasti ramai di antara anda masih menggunakan tarikh lahir anda sebagai kata laluan akaun media sosial atau bahkan PIN ATM.

  Sebenarnya, ini tidak digalakkan anda tahu! Ini kerana tarikh lahir sangat mudah diketahui oleh orang lain melalui profil media sosial anda.

  Lebih-lebih lagi jika anda benar-benar hanya menggunakan tarikh lahir tanpa mengandungi watak-watak lain.

  2. Menggunakan Nama Anda Sendiri

  Selain tarikh lahir, menggunakan nama sendiri sebagai kata laluan juga merupakan tanda bahawa kata laluan yang digunakan terlalu lemah, geng.

  Walaupun perkara seperti ini dapat memudahkan pengguna untuk selalu mengingatnya, tetapi sebenarnya kata laluan yang menggunakan nama anda sendiri tidak cukup selamat untuk digunakan.

  Bukan hanya itu, sebilangan orang juga menggunakan nama mereka sendiri dengan tarikh lahir tambahan di belakangnya untuk menjadikannya lebih sukar untuk diteka. Tetapi, adakah anda pasti orang lain tidak benar-benar tahu?

  3. Menggunakan Kata Laluan yang Sama untuk Semua Akaun

  Walaupun lebih praktikal kerana anda tidak perlu mengingati banyak kata laluan, tetapi menggunakan satu kata laluan untuk semua akaun tidak cukup selamat, geng.

  Ini telah dibuktikan melalui kes penggodaman yang dialami oleh CEO Facebook, Mark Zuckerberg , pada tahun 2016 yang lalu.

  Pada masa itu keempat-empat akaun media sosialnya digodam oleh sekumpulan penggodam yang bertindak atas nama OurMine .

  Peretasan keempat-empat akaun tersebut dikatakan oleh penggodam kerana kebiasaan Zuckerberg untuk tidak pernah membezakan kata laluan untuk setiap akaun media sosialnya, kumpulan itu.

  Oleh itu, anda masih mahu menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun media sosial?

  4. Ikuti Corak Papan Kekunci

  Walaupun kedengarannya remeh, tetapi memikirkan kata laluan baru ketika membuat akaun sebenarnya cukup membingungkan bagi sesetengah orang.

  Saya begitu keliru, banyak dari mereka akhirnya memilih untuk menggunakan kata laluan mengikut corak papan kekunci seperti qwerty , asdfghjkl , atau zxcvbnm .

  Tapi, anda tahu, bagaimanapun, jika ternyata kata laluan seperti ini sangat lemah dan sangat mudah diretas oleh penggodam, geng.

  Sebenarnya, mungkin kata laluan ini bukan sahaja digunakan oleh anda tetapi juga banyak orang lain.

  5. Menggunakan Nombor Telefon

  Bukan hanya nama atau tarikh lahir, nombor telefon juga sering digunakan sebagai kata laluan akaun media sosial pengguna.

  Malangnya, kata laluan seperti ini juga dianggap terlalu lemah kerana mudah diteka, terutama oleh orang-orang di sekitar anda, kumpulan itu.

  Walaupun anda melihat bilangan aksara, nombor telefonnya cukup panjang, tetapi ini tidak menjamin bahawa akaun anda akan selamat.

  6. Menggunakan Urutan Nombor

  Hayo, siapa yang menggunakan urutan nombor sebagai kata laluan untuk akaun media sosial?

  Fakta mengejutkan itu terungkap setelah kajian yang dilakukan oleh National National Cyber ​​Security Center (NCSC) England mendapati bahawa "123456" adalah salah satu kata laluan yang paling banyak digunakan oleh lebih daripada 23 juta akaun, geng.

  Bukan itu sahaja, "123456789" juga menduduki tempat kedua dalam urutan kata laluan yang paling popular dan banyak digunakan.

  Hasil kajian ini membuktikan bahawa kata laluan dalam urutan berangka adalah tanda bahawa kata laluan yang anda gunakan masih lemah, geng.

  7. Menggunakan Watak Berulang

  Bukan sekadar urutan nombor, menggunakan watak berulang sebagai kata laluan juga tidak cukup kuat untuk melindungi akaun anda dari serangan penggodam, geng.

  Sebenarnya, "111111" juga merupakan salah satu kata laluan yang paling banyak digunakan menurut analisis yang dilakukan oleh NSNC British yang anda tahu.

  Tetapi, jangan fikir kata laluan dengan watak berulang lain selain "111111" cukup selamat, ya, geng.

  Lebih baik anda menggantinya dengan cepat sebelum akaun anda menjadi sasaran serangan penggodam selanjutnya.

  Nah, itu adalah beberapa tanda bahawa kata laluan yang anda gunakan terlalu lemah untuk digodam oleh orang yang tidak bertanggungjawab, geng.

  Cuba ingat, jika kata laluan yang anda gunakan sama dengan beberapa tanda di atas?

  Baca juga artikel mengenai Kata Laluan atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan