7 Aplikasi Dihapus dari Play Store, No. 2 Bilion Pengguna Telah Dimuat turun!

Dunia Android seperti PC, geng, ada banyak virus. Di sini Jaka mahu 7 aplikasi dihapus dari Play Store kerana masalah.

Pasti anda semua sudah sedia maklum bahawa telefon bimbit kita kini semakin seperti komputer, geng.

Ini bukan perkara buruk, geng, kerana sekarang telefon bimbit kita cukup kuat untuk dapat menjalankan aplikasi atau permainan yang dulunya terhad pada PC.

Sayangnya, geng, kita tidak dapat menikmati makanan manis dan juga harus merasai semua asam.

Pada masa lalu, virus, perisian hasad, dan semua jenis perisian buruk hanya dapat ditemukan di komputer, tetapi sekarang di dunia telefon bimbit, ada banyak, terutama di Android.

 • Aplikasi Dibuat oleh Cheetah Mobile
 • Permohonan Dibuat oleh Luiz Pinto
 • Aplikasi stalkerware
 • Permohonan dari iHandy
 • Aplikasi Adware
 • Permainan Mengenai Protes Hong Kong
 • 7 Aplikasi Dihapus dari Play Store

  Google sendiri sebenarnya mempunyai sistem Google Play Protect yang bertujuan melindungi pengguna Android dari aplikasi yang bermasalah.

  Tapi, Google bukan lagu, geng Andra & the Backbone, dan lagu itu jauh dari sempurna. Masih banyak aplikasi jahat yang melarikan diri dari Google, yang akhirnya sampai ke telefon bimbit pengguna.

  Oleh itu, tidak jarang aplikasi jahat ini dikeluarkan secara paksa dari Play Store setelah ada laporan dari pihak ketiga.

  Nah, di sini Jaka ingin berkongsi 7 aplikasi yang telah dipadam dari Play Store kerana mengandungi elemen yang mengganggu keselamatan pengguna.

  1. Aplikasi yang dibuat oleh DO Global

  Populariti tidak boleh digunakan sebagai tanda kualiti, geng, yang menyebabkan aplikasi DO Global seperti ES File Explorer dikeluarkan dari Play Store.

  Melaporkan dari Buzzfeed News , DO Global tersinggung dengan menggunakan nama syarikat lain dalam aplikasi mereka yang bertentangan dengan dasar Google.

  Selain itu, aplikasi tersebut ditemukan memiliki sistem yang akan membuka iklan secara otomatis walaupun aplikasi tersebut tidak digunakan.

  DO Global sendiri mempunyai latar belakang yang baik, geng, dan pernah menjadi anak syarikat Baidu , sebuah syarikat yang dianggap sebagai syarikat milik Google .

  2. Permohonan yang dibuat oleh Cheetah Mobile

  Bagi mereka yang telah lama berjuang di dunia Android, nama Cheetah Mobile semestinya tidak asing lagi kerana mempunyai beberapa aplikasi yang sangat popular.

  Beberapa contohnya ialah aplikasi pembersihan RAM Clean Master dan aplikasi VPN Security Master yang mempunyai jumlah muat turun gabungan sekitar 1.5 bilion.

  Dilaporkan dari Android Police , Cheetah Mobile tersinggung kerana telah mengubah aplikasi mereka untuk dapat mengambil komisen iklan.

  Perincian teknikalnya rumit, geng, tetapi pada dasarnya mereka menggunakan izin dari pengguna untuk dapat komisen dari iklan yang tidak pernah mereka tampilkan.

  Hanya dua aplikasi mereka yang dikeluarkan dari Play Store, CM File Manager dan Kika Keyboard . Cukup buat saya malu, geng!

  3. Aplikasi Dibuat oleh Luiz Pinto

  Dari banyak permainan percuma di Play Store, memang sangat sukar untuk mencari permainan berkualiti, geng.

  Dan ada beberapa yang hanya kelihatan seperti permainan tetapi sebenarnya malware , seperti permainan dari pembangun bernama Luiz Pinto .

  Berdasarkan maklumat dari Lukas Stefanko , aplikasi yang dibuat oleh Luiz Pinto adalah perisian hasad yang didaftarkan sebagai permainan.

  Setelah dipasang, aplikasinya segera ditutup dan tersendiri dan akan hilang dari skrin utama yang menjadikannya agak sukar untuk dikeluarkan dari telefon bimbit.

  4. Aplikasi Stalkerware

  Yang ini mungkin telah digunakan oleh anda yang tidak mempercayai pasangan anda sendiri, alias menggunakan aplikasi untuk mengetuk teman wanita anda.

  Ringkasnya, aplikasi stalkerware membolehkan pengguna mengesan dan mengintip kandungan telefon bimbit yang telah dipasang aplikasi ini.

  Melaporkan dari 9 hingga 5 Google , ketika telah dipasang, data yang terdapat dalam HP dapat dikirim langsung ke alamat e-mel yang diinginkan.

  Apa yang membuatnya menakutkan, geng, aplikasi ini tidak akan dapat dikesan setelah proses pemasangan selesai. Jadi, geng, pastikan telefon bimbit anda sentiasa berada di bawah pengawasan anda.

  5. Permohonan dari iHandy

  Seperti DO Global dan Cheetah Mobile, iHandy adalah pembangun dari China yang aplikasinya telah dikeluarkan dari Play Store.

  Melaporkan dari CNET , sekurang-kurangnya 46 aplikasi dari iHandy dikeluarkan oleh Google kerana melanggar polisi Play Store.

  Sekiranya ini masih belum jelas alasannya dan Google hanya menghantar pernyataan bahawa iHandy telah melanggar dasar iklan di Play Store.

  Pihak iHandy sendiri mengatakan bahawa mereka terkejut dengan tindakan Google dan kerana penghapusan ini hanya berlaku pada bulan September, mungkin masih ada sekuel kemudian.

  6. Aplikasi Adware

  Periklanan memang menjadi salah satu sumber pendapatan utama dalam dunia Android, geng, dan banyak pembangun yang memanfaatkan ini.

  Melaporkan dari Android Central , Google membuang 85 aplikasi dan permainan dari Play Store kerana mengandungi adware.

  Setelah dipasang, aplikasi akan memaparkan iklan ketika telefon bimbit tidak terkunci, yang jelas mengganggu pengguna.

  7. Permainan Mengenai Protes Hong Kong

  Sekiranya ini adalah kes yang unik, geng, kerana permainan yang dimaksudkan sepertinya tidak mempunyai masalah selain mengandungi konten sensitif.

  Game The Revolution of Our Times adalah permainan yang mempunyai latar belakang protes Hong Kong yang telah berlangsung sejak pertengahan 2019.

  Dilaporkan oleh The Verge , permainan ini telah dihapus oleh Google kerana dianggap telah menggunakan perkara sensitif untuk menghasilkan wang.

  Oleh itu, kumpulan itu, 7 aplikasi yang dihapuskan dari Play Store. Jumlah aplikasi di Play Store yang membengkak membuatkan anda harus berhati-hati, geng.

  Sesuai dengan pernyataan presiden kami yang membaca data yang lebih berharga daripada minyak , anda tidak boleh memandang rendah keselamatan telefon bimbit anda.

  Pastikan anda hanya memuat turun aplikasi yang telah mendapat cadangan dari Jaka, geng, untuk keselamatan.

  Adakah anda mempunyai contoh aplikasi yang telah dikeluarkan di Play Store kerana alasan lain, geng? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan