10 Fakta Menarik Tentang Pokemon, Ternyata Pokemon Pertama Bukan Pikachu!

Adakah anda pernah menonton Detective Pikachu? Cuba baca fakta menarik pertama mengenai Pokemon ini!

Pokemon memang tidak pernah kelihatan mati. Pertama kali dikeluarkan pada tahun 1995 (atau 1998 untuk versi bahasa Inggeris), Pokemon masih mempunyai peminat di seluruh dunia.

Terutama belum lama ini filem Pokemon Detective Pikachu , di mana pemeran Deadpool, Ryan Reynolds , menyuarakan Pikachu .

Ini meningkatkan gembar-gembur untuk Pokemon secara umum. Oleh itu, Jaka ingin memberi anda 10 fakta menarik mengenai Pokemon , geng!

 • Asal nama Pikachu
 • Nama Pokemon Smelled Spanish
 • Fakta Menarik Lain. . .
 • 10 Fakta Menarik Tentang Pokemon

  Pokemon (singkatan dari Poketto Monsuta / Pocket Monster) pada mulanya adalah permainan yang dibuat oleh Satoshi Tajiri untuk konsol Nintendo, Game Boy .

  Sebagai permainan, Pokemon adalah permainan kedua paling berjaya sepanjang siri Mario, yang juga dimiliki oleh Nintendo.

  Kejayaan Pokemon membuatnya masuk ke dalam berbagai media, seperti permainan kad, anime, manga, mainan, dan banyak lagi yang lain.

  Walaupun dalam francais, Pokemon menduduki tempat kedua selepas James Bond dan Transformers , anda tahu!

  Berikut adalah 10 fakta menarik mengenai Pokemon yang telah diringkaskan oleh Jaka dari pelbagai sumber!

  1. Pokemon Pertama Dicipta Bukan Pikachu

  Sumber foto: Pokemon Wiki - Fandom

  Mungkin ramai di antara anda yang meneka bahawa pokemon pertama yang dibuat adalah pokemon yang popular seperti Pikachu , Bulbasaur , atau Charmender .

  Nampaknya, pokemon pertama yang dibuat adalah Rhydon ! Walaupun dibuat pertama, pokemon yang memiliki bentuk seperti badak mempunyai nombor indeks 112.

  2. Asal nama Pikachu

  Sumber gambar: GeekTyrant

  Sudah tentu untuk populariti, Pikachu menjadi pilihan nombor satu. Tetapi, adakah anda tahu dari mana nama Pikachu berasal?

  Ternyata, namanya adalah gabungan dari bunyi pika pika yang dihasilkan oleh percikan elektrik dan chu yang digunakan untuk menggambarkan tetikus yang memicit dalam bahasa Jepun.

  3. Nama Pokemon Smelled Spanish

  Sumber gambar: TheGamer

  Pokemon berasal dari Jepun, jadi wajar jika ada Pokemon yang berbau Jepun. Tetapi ada, anda tahu, Pokemon yang menggunakan bahasa lain seperti bahasa Sepanyol.

  Contohnya adalah legenda Pokemon Articuno , Zapdos dan Moltres . Akhiran nama mereka adalah nombor satu hingga tiga (uno, dos, tres) dalam bahasa Sepanyol.

  Fakta Menarik Lain. . .

  4. Nama Pokemon Diilhamkan oleh Pakar Seni Mempertahankan Diri

  Sumber gambar: Yahoo

  Adakah anda mengenali pejuang Pokemon bernama Hitmonchan dan Hitmonlee ? Tebak, dari mana nama mereka berasal?

  Perhatikan bahagian belakang nama mereka. Anda mesti sedar bahawa kedua Pokemon itu diilhamkan oleh dua pelakon bela diri yang sangat terkenal, iaitu Jackie Chan dan Bruce Lee .

  5. Pikachu dan Meowth Sama sekali Menentang

  Sumber gambar: nintendowire.com

  Siapakah musuh terbesar dan abadi Pikachu dalam siri anime? Siapa lagi kalau bukan Meowth pasukan Rocket.

  Terdapat banyak perkara yang bertentangan dengannya. Contohnya, Pikachu kelihatan seperti tikus dan Meowth kelihatan seperti kucing.

  Selain itu, Pikachu mempunyai nombor indeks 25, di mana Meowth mempunyai nombor indeks 52 yang sebaliknya.

  Sebenarnya, Meowth dapat bertutur dalam bahasa manusia, sementara Pikachu hanya dapat menyebut pikapika.

  6. Ditto Merupakan Klon Mew Palsu

  Sumber foto: YouTube

  Terdapat mitos di dunia Pokemon bahawa manusia cuba membuat salinan Mew. Namun, percubaan ini gagal dan sebaliknya mencipta slime Pokemon yang disebut Ditto.

  Tetapi kita semua tahu, bahawa pada akhirnya manusia dapat membuat salinan Mew dengan membuat Mewtwo.

  7. Asal Nama Ekan dan Arbok

  Sumber gambar: Devianart

  Sekiranya anda suka menonton anime Pokemon generasi pertama, pasti tahu salah satu pokemon andalan dari pasukan Rocket adalah Ekans yang dapat berkembang menjadi Arbok .

  Cubalah anda di sebalik nama kedua Pokemon tersebut. Ekan dibalikkan menjadi ular, dan Arbok menjadi ular tedung. Tidak memikirkannya, ya?

  8. Maskot Pokemon Pada Asalnya Bukan Pikachu

  Sumber foto: Pokemon Wiki - Fandom

  Sekiranya kita bertanya kepada sesiapa sahaja, "pokemon apa itu maskot?" sudah tentu ramai yang menjawab Pikachu dan itu benar.

  Tetapi pada mulanya, maskot Pokemon adalah Clefairy , pokemon merah jambu yang menggemaskan.

  Mungkin Pokemon menggantinya kerana Clefairy terlalu feminin, jadi mereka memutuskan untuk menggunakan Pikachu.

  9. Cara Membezakan Pikachu Lelaki dan Perempuan

  Sumber gambar: Blog Pokemon

  Adakah anda tahu bahawa Pikachu boleh menjadi lelaki atau perempuan? Anda dapat mengetahui perbezaan ini hanya dengan satu pandangan.

  Perhatikan bentuk ekor. Sekiranya hujung ekornya tajam, ia adalah lelaki. Sebaliknya, jika berbentuk seperti hati, maka dia adalah perempuan.

  10. Eevee Mempunyai Jenis Perubahan Paling Banyak

  Sumber gambar: Qfeast

  Pokemon yang mempunyai variasi yang paling banyak diubah adalah Eevee . Pada generasi pertama, dia hanya mempunyai tiga varian, iaitu Vaporeon (air), Jolteon (elektrik), dan Flareon (api).

  Dalam perkembangannya, Eevee mempunyai lima varian perubahan tambahan, yaitu Espeon (fizik), Umbreon (gelap), Glaceon (ais), Sylveon (peri), dan Leafeon (rumput).

  Oleh itu, jumlah perubahan yang dilakukan Eevee adalah 8 perubahan. Catatan tambahan, nama Eevee jika masih tetap Eevee.

  Itulah 10 fakta menarik mengenai Pokemon , geng! Adakah anda mempunyai fakta lain yang belum disebutkan oleh Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Pokemon atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan