Berhenti Ini Ternyata 5 Punca Punca Skrin HP Rosak

Tingkah laku dan aktiviti harian yang dianggap normal sebenarnya boleh menjadikan skrin HP mudah rosak? Berhenti melakukan 5 perkara ini!

Telefon pintar atau telefon bimbit yang anda beli pastinya bukan barang yang murah, melainkan anda adalah keturunan raja minyak atau sebagainya. Jadi, menjaga telefon bimbit anda atau merawatnya dengan baik sudah menjadi wajib.

Salah satu komponen telefon bimbit yang paling rentan adalah skrin. Terutama dengan majoriti telefon bimbit sekarang dengan jenis skrin sentuh, potensi kerosakan lebih besar lagi. Untuk itu, Jaka akan memberitahu anda lima sebab skrin telefon bimbit rosak yang perlu anda elakkan.

BACA JUGA
  • 5 Sebab Mengapa Telefon Pintar Skrin 5-inci Adalah Telefon Pintar Terbaik
  • 10 Telefon Pintar Android dengan Poni gaya X iPhone
  • Hati-hati, 5 Bahaya Ini Jika Menggunakan Telefon Pintar Skrin Pecah

5 Sebab Skrin HP Rosak Dengan Cepat

Skrin adalah bahagian penting dalam telefon bimbit anda. Telefon bimbit atau telefon pintar anda pastinya tidak dapat berfungsi dengan baik jika skrin mengalami gangguan seperti retak, lepuh, calar sehingga pecah di bahagian tertentu atau di banyak tempat. Bukan hanya kerana jatuh atau terpukul, layar telefon bimbit anda boleh rosak kerana corak penggunaan yang salah yang anda tahu!

Produktiviti Aplikasi g6 MUAT TURUN

Kerosakan pada skrin telefon bimbit ternyata disebabkan oleh aktiviti harian yang anda anggap sebagai alias biasa-biasa saja. Jaka akan memberitahu anda lima tabiat atau corak penggunaan yang boleh menjadikan skrin telefon bimbit anda cepat rosak. Lihatlah!

1. Letakkan HP di Tempat Sempit

Sebagai 'rakan' yang selalu menemani ke mana sahaja anda pergi, kadangkala kita tidak memperhatikan tempat meletakkan telefon bimbit kita dengan betul. Selalunya kita memasukkannya ke dalam seluar saku yang sangat ketat dan sempit.

Sumber foto: Gambar: Tanpa Punggung Telefon

Tidak ada persoalan mengenai hal itu, meletakkan telefon bimbit atau telefon pintar anda di tempat yang sempit tentu akan membuat tekanan pada skrin lebih besar. Sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama atau berterusan, skrin HP akan mengalami kesalahan sekali-sekala, sehingga retakan berlaku di bahagian tertentu.

2. Menekan Skrin Berlebihan

Tenaga yang dikeluarkan oleh setiap orang mesti berbeza, salah satunya adalah tenaga yang dikeluarkan oleh jari ketika menekan skrin telefon bimbit. Terutama bagi anda yang gemar bermain Mobile Legends atau permainan lain yang memerlukan keaktifan jari anda ketika menekan skrin.

Sama seperti meletakkan telefon bimbit di tempat yang ketat, menekan skrin dengan kekuatan yang berlebihan akan memberi kesan jangka panjang dalam bentuk skrin yang rosak. Logiknya sama, skrin yang sering menerima tekanan yang berlebihan akan dengan cepat merosot prestasi dan mengakibatkan kerosakan alias disfungsi.

3. Menyentuh Skrin Yang Salah

Anda tidak pernah meletakkan telefon bimbit anda di tempat yang ketat atau selalu menekan skrin dengan lembut, anda juga harus memperhatikan cara anda menyentuh skrin telefon bimbit anda, anda tahu. Terutama bagi anda yang gemar memelihara kuku dan terbiasa menggunakan 'benda tajam' untuk menyentuh skrin HP.

Sumber foto: Imej: Blok video

Walaupun tidak setajam pisau cukur, pisau atau benda tajam lain, kuku masih merupakan bahagian badan paling tajam di dalam tubuh manusia. Kerap kali skrin menerima pukulan 'pukulan' sebenarnya dapat memendekkan jangka hayat skrin telefon bimbit. Bermula dari kemunculan lepuh dan baret, skrin telefon bimbit anda boleh mengakibatkan kerosakan dan kematian total.

LIHAT ARTIKEL

4. Berhampiran Item Elektronik

Aktiviti harian kita tidak dapat dipisahkan dari pelbagai objek atau alat elektronik. Tidak hairanlah kita sering meletakkan telefon bimbit kita di dekat objek elektronik lain seperti di TV, berhampiran komputer riba atau di bawah peti sejuk (?)

Sumber gambar: Gambar: Oxford County

Meletakkan HP berhampiran objek elektronik yang lain, terutama yang sedang dihidupkan atau dihidupkan sebenarnya boleh mempengaruhi prestasi skrin HP! Item seperti TV, radio dan objek lain mempunyai magnet yang cukup besar untuk mengurangkan daya tindak balas paparan telefon bimbit anda.

5. Cahaya Matahari Terus

Anda yang aktif dengan pelbagai aktiviti luar harus lebih memperhatikan aktiviti ini. Cuba elakkan telefon pintar atau telefon bimbit anda dari cahaya matahari langsung.

Sumber gambar: Gambar: Berita Ireland

Sentuhan sinar matahari yang berterusan di layar dapat mengikis layar itu sendiri dan menyebabkan perubahan kontras dan warna pada keseluruhan paparan layar. Lebih-lebih lagi, sinar matahari semakin panas kerana pemanasan global, risiko kerosakan pada skrin menjadi lebih besar.

Itulah lima perkara yang ternyata menjadi penyebab skrin telefon bimbit rosak dengan cepat sehingga anda perlu mengelakkan. Walaupun anda harus lebih berhati-hati terhadap komponen penting ini, salah satunya adalah dengan memberi perlindungan. Seperti beberapa contoh pelindung skrin jenis ini misalnya. Setuju?

Baca juga artikel mengenai telefon bimbit atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan