10 Negara dengan Rangkaian Internet 4G LTE Tercepat di Dunia

Inilah 10 Negara dengan rangkaian internet 4G LTE atau selular terpantas di dunia. Berapa nombor Indonesia?

Sebelum ini, Jaka telah membincangkan 10 negara dengan internet terpantas di dunia . Kali ini Jaka ingin menjadi lebih spesifik, iaitu 10 negara dengan jaringan internet 4G LTE terpantas di dunia berdasarkan laporan terbaru dari OpenSignal . Bagi mereka yang tidak tahu, OpenSignal adalah syarikat yang pakar dalam pemetaan liputan tanpa wayar. Syarikat ini mengumpulkan data mengenai kualiti isyarat pengendali selular di seluruh dunia.

OpenSignal telah meneliti kelajuan 3G dan 4G, mereka berjaya mengumpulkan data global dari 822.556 pengguna aplikasi OpenSignal di seluruh dunia. Menariknya, data itu juga menunjukkan berapa banyak masa pengguna telefon pintar menghabiskan masa di rangkaian WiFi. Dalam urutan apa Indonesia dan pengendali terpantas mana? Segera, ini adalah negara dengan rangkaian Internet 4G LTE terpantas di dunia.

BACA JUGA
  • 10 Negara dengan Internet Terpantas di Dunia pada tahun 2016
  • Cara Menyekat Akses Internet pada Aplikasi Android Tertentu
  • 9 Trik Melayari di Google Ini HARUS Simpan Kuota Internet Anda

Negara dengan Rangkaian Internet 4G Terpantas di Dunia

Korea Selatan Menjadi Negara Dengan Rangkaian Internet Selular Tercepat 2016

Bermula dari negara dengan Internet terpantas di dunia, Korea Selatan memimpin dengan menghadirkan Internet kepada warganya dengan kecepatan rata-rata 41Mbps . Pesaing terdekat adalah Singapura dengan 31Mbps , diikuti oleh Hungary pada 26Mbps . Selanjutnya berturut-turut ialah Australia, Denmark, Norway, Belanda, Lithuania, Jepun dan Sweden. Ingat, nilai-nilai ini dikira dari kelajuan pengguna, bukan teori maksimum yang ditawarkan oleh pengendali.

Pengguna Telefon Pintar Sangat Bergantung Dengan Sambungan WiFi

Data terbaru dari OpenSignal juga menunjukkan berapa banyak masa pengguna telefon pintar menghabiskan masa di rangkaian WiFi. Di 46 negara , pengguna telefon pintar menghabiskan lebih dari 50 peratus masa mereka menggunakan WiFi. Sementara itu, di Indonesia saja dibutuhkan sekitar 27,83 persen.

Menambah keperluan Internet dan pakej data tanpa had yang mahal, menjadikan pengguna telefon pintar mencari sambungan WiFi percuma. Menariknya, bahkan negara dengan Internet terpantas, seperti Belanda, New Zealand dan China, menghabiskan lebih dari 60 peratus.

Indonesia dalam urutan apa?

Walaupun tidak termasuk dalam 10 teratas sebagai negara internet terpantas di dunia, Indonesia dapat dikatakan mempunyai pembangunan yang cukup pesat dari segi infrastruktur 4G LTE. Terbukti, Indonesia berada di tangga ke-68 dengan memberikan kelajuan Internet rata-rata 5.73Mbps.

Pengendali Internet Terpantas di Jakarta

Perhatikan, kini terdapat 6 operator yang telah menyediakan perkhidmatan 4G LTE. Pengendali adalah BOLT , Telkomsel , XL , Indosat , Smartfren , dan 3 . Menurut data dari OpenSignal, operator yang menyediakan perkhidmatan 4G LTE terpantas di Jakarta dan sekitarnya adalah Bolt dengan kelajuan muat turun 13.4Mbps dan muat naik 2.3Mbps.

Telkomsel berada di kedudukan kedua, dengan kelajuan muat turun 10.2Mbps dan muat naik 4.1Mbps. Selanjutnya ada XL, dengan kelajuan muat turun 6.1Mbps dan muat naik 2.7Mbps. Kemudian Indosat dengan kelajuan muat turun 5.4Mbps dan muat naik 1.3Mbps. Smartfren dengan 4.4Mbps muat turun dan muat naik 1.3Mbps. Akhirnya terdapat 3 pengendali, dengan kelajuan muat turun 3.0Mbps dan muat naik 1.7Mbps.

Semua itu masih jauh ketinggalan dengan negara-negara lain di dunia yang bahkan telah mencapai 41Mbps seperti di negara Korea Selatan. Walaupun begitu, dari pengalaman Jaka, sambungan internet 4G LTE, terutama di ibu kota, lebih stabil dan lebih murah. Internet pantas sebenarnya adalah impian biasa kita, tetapi internet yang stabil lebih penting bukan? Jangan lupa untuk berkongsi pendapat anda mengenai kelajuan Internet di Indonesia.

Artikel Berkaitan