Cara Mudah Mengubah Resolusi Skrin Telefon Pintar Android

Bosan dengan resolusi skrin anda yang hanya HD 720p? Ingin merasakan pengalaman menggunakan Android dengan resolusi Full HD 1080p? Mudah. Inilah cara menukar resolusi skrin Android anda dengan mudah.

Semasa membeli telefon pintar baru, spesifikasi utama seperti bateri besar, CPU yang boleh dipercayai dan kamera beresolusi tinggi mesti menjadi pilihan. Selain itu, bagi peminat permainan atau kandungan multimedia di telefon pintar, maka resolusi skrin menjadi faktor penentu. Tentunya tidak berpuas hati jika membeli telefon pintar 5.5 inci berlayar tetapi resolusi terhad kepada HD. Nah, kali ini Jaka akan memberikan cara mudah untuk mengubah resolusi skrin Android anda .

BACA JUGA
  • Cara Mengubah Tampilan Android ke Nokia Lama
  • Cara Mengubah Animasi Boot di Android
  • Cara Mengubah Android menjadi Pembaris Serbaguna

Bolehkah resolusi skrin Android diubah? Perkakasan tidak dapat dilakukan, tetapi dengan menggunakan perisian khas, Anda dapat mengalami penggunaan smartphone Android anda dalam resolusi Full HD 1080p walaupun resolusi asalnya hanya HD 720p.

Cara Mengubah Resolusi Skrin Android

Sama seperti pada peranti PC yang memungkinkan kita mengubah resolusi layar untuk mendapatkan pengalaman lain menggunakannya, di Android anda juga boleh melakukannya. Dengan bantuan aplikasi Screen Shift , anda boleh mengubah resolusi skrin telefon pintar Android anda secara bebas. Bukan hanya resolusi, anda juga dapat menyesuaikan Overscan ke kepadatan piksel. Ingin mencuba? Sila muat turun Screen Shift terlebih dahulu.

DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Aravind Sagar

Cara menggunakan Screen Shift

Screen Shift boleh digunakan pada telefon pintar dengan sistem operasi Android Gingerbread 2.3 ke atas . Untuk dapat menggunakan Screen Shift pada Android Jellybean 4.3 dan lebih tinggi, Android anda mesti berada dalam keadaan root. Artikel berikut adalah cara memeriksa Android anda telah di-root atau tidak, dan sekumpulan cara untuk root Android anda:

  • Cara Mengetahui Android Sudah Berakar atau Tidak
  • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android tanpa PC
  • Cara Root Semua Jenis Android dengan Towelroot
  • Cara Mudah untuk Root Android Lollipop 5.1 Tanpa PC

Setelah memastikan Android anda mempunyai akses root dan aplikasi Screen Shift dipasang di Android anda, maka persiapan untuk mengubah resolusi layar Android anda selesai. Kemudian mulailah menukar resolusi skrin pada Android anda.

  1. Buka aplikasi Screen Shift. Apabila permintaan akses root muncul, berikan akses. Selanjutnya anda akan disajikan dengan tutorial dan paparan amaran. Sekiranya anda tidak menganggapnya masalah, anda boleh teruskan.

  2. Selanjutnya anda akan diberi pilihan untuk mengubah resolusi layar Android anda. Anda boleh memasukkannya secara manual untuk membuat profil baru, atau menggunakan profil yang ada.

  3. Untuk mengaktifkan kesannya, jangan lupa untuk menghidupkan togol Screen Shift. Selesai. Dan anda sudah dapat merasakan pengalaman resolusi skrin baru di semua paparan Android anda. Sekiranya anda merasa bosan, matikan saja penggeseran Screen Shift, maka resolusi skrin Android anda akan kembali ke lalai.

Tidak ketinggalan, Screen Shift dapat digunakan untuk memberikan pengalaman resolusi layar yang berbeda dalam setiap aplikasi yang berlainan. Contohnya di Path menggunakan resolusi 720p HD, ketika bermain permainan menggunakan resolusi Full HD 1080p, sementara homescreen menggunakan resolusi lalai. Hebat, bukan? Oleh itu, anda dapat merasakan pengalaman baru setiap kali menggunakan aplikasi tersebut.

Untuk dapat menjalankannya secara khusus di setiap aplikasi, anda mesti mengaktifkannya dalam pilihan Profil Per-aplikasi . Dan anda mesti menyediakan Akses Penggunaan dari aplikasi ini.

Kemudian anda boleh mengubah resolusi skrin setiap aplikasi yang dipasang di telefon pintar anda. Oh ya, di sini anda hanya boleh memilih dari profil yang ada, bukan input manual.

Agar dapat merasakan kesan yang stabil, disarankan agar paparan skrin utama tetap lalai jika anda ingin mengaktifkan pilihan Profil Per-aplikasi. Kerana jika anda telah menetapkan tampilan skrin utama ke profil, maka semua aplikasi akan mengikuti resolusi layar utama.

Catatan: Semasa mengaktifkan Screen Shift, anda tidak dapat mengambil tangkapan layar. Oleh itu, Jaka tidak dapat memberikan tangkapan skrin ketika resolusi skrin diubah.

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan