5 Cara Meningkatkan Prestasi Laptop untuk Bermain Permainan

Sekiranya anda ingin mengoptimumkan prestasi komputer riba permainan agar sentiasa segar, lebih baik jika melalui perisian. Oleh itu, berikut adalah petua kami untuk mengoptimumkan komputer riba anda semasa bermain permainan.

5 Cara Meningkatkan Prestasi Laptop untuk Bermain Permainan - Memiliki komputer riba serba boleh pasti menjadi impian semua orang. Terutama bagi anda yang gemar bermain permainan tetapi juga mempunyai mobiliti tinggi, wow, saya ingin memiliki peranti yang begitu canggih. Tetapi adakah anda memaksimumkan prestasi komputer riba kegemaran anda? Sekiranya tidak dirawat dengan betul, mungkin dari masa ke masa akan menjadi lebih perlahan.

BACA JUGA
  • Cara Mengunci Permainan dan Program Penting di Komputer atau Komputer riba anda
  • Bagaimana kemunculan permainan komputer pada tahun 1990-an?

Tidak seperti PC, perkakasan komputer riba tidak mudah disesuaikan. Oleh itu, jika anda ingin mengoptimumkan prestasi agar sentiasa segar, lebih baik jika melalui perisian. Oleh itu, berikut adalah petua kami untuk mengoptimumkan komputer riba anda dalam bermain permainan.

5 Cara Meningkatkan Prestasi Laptop untuk Bermain Permainan

Pasang Pemacu Terkini

Semasa pertama kali membeli komputer riba, komputer mesti memasukkan fail pemacu ke dalam kotak atau cakera keras. Pemacu memang sangat penting untuk menyelaraskan dan mengoptimumkan perkakasan dengan sistem operasi yang digunakan. Tetapi dari masa ke masa, pasti ada pemacu untuk versi terbaru yang dikeluarkan oleh vendor, terutamanya syarikat besar seperti AMD dan Nvidia .

Sekiranya anda merasakan bahawa anda belum memasang pemacu perkakasan versi terbaru sejak pertama kali membeli komputer riba, sudah tiba masanya anda melakukannya. Pasang pemacu terbaru akan tetap mengekalkan prestasi kad video anda masih cemerlang dan mempunyai output maksimum sehingga permainan yang anda mainkan akan lebih lancar.

Overclock GPU

Sesungguhnya, komputer riba tidak mudah untuk overclock berbanding dengan PC. Pada komputer riba sangat sukar untuk overclock CPU secara umum, tetapi anda boleh melakukan overclock perkakasan lain seperti GPU. Vendor utama seperti AMD dan Nvidia menyediakan ciri untuk anda yang ingin meningkatkan prestasi GPU melalui pakej perisian yang disediakan. Terdapat dua faktor yang perlu anda pertimbangkan ketika melakukan overclocking, iaitu jam teras dan jam memori. Jam teras adalah kelajuan inti pemproses pada GPU, dan jam memori adalah kelajuan memori yang digunakan untuk menyangga data video.

Setiap carta ini mempunyai toleransi yang berbeza untuk mengubah lebih lanjut. Oleh itu, anda mesti mencubanya sendiri untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Cuba tingkatkan kadar jam sebanyak 5% dalam setiap percubaan yang anda lakukan. Kelajuan kipas juga dapat disesuaikan jika anda menilai bahawa GPU menjadi lebih panas setelah overclocking.

Periksa Pilihan Kuasa

Faktor ini kadang-kadang terlepas dari pemerhatian pengguna komputer riba. Bagi mereka yang menggunakan PC sebagai alat bermain permainan, sudah tentu tidak akan keliru dengan pengurusan kuasa kerana PC selalu dihubungkan dengan elektrik. Tetapi untuk komputer riba, kadang-kadang pengurusan kuasa yang diberikan mungkin berubah kerana peralihan ke penggunaan rumah dan bateri.

Bagi anda yang menggunakan komputer riba untuk bermain permainan, pastikan profil kuasa pada pengurusan kuasa berada pada tahap tertinggi.

Perincian Tekstur dan Bayangan yang Lebih Rendah

Kaedah ini juga sering digunakan oleh banyak pemain di luar sana yang ingin meningkatkan daya tindak dengan mengorbankan kualiti grafik. Terutama jika tidak menurunkan resolusi dan mengurangkan detail tekstur dan bayangan. Semakin tinggi kualiti permainan yang menampilkan grafik, semakin besar memori yang digunakan, ditambah kemungkinan penurunan bingkai per detik (fps). Sekiranya semasa bermain permainan, Anda mengalami permainan yang gagap, mungkin anda memaksa permainan berjalan dengan kualiti tinggi, tanpa dipadankan dengan perkakasan sokongan.

Oleh itu, anda harus mengorbankan kualiti gambar supaya anda dapat bermain permainan dengan lebih lancar, dan memori GPU tetap lega.

Matikan program di latar belakang

Selain empat petua di atas, jangan lupa bahawa aplikasi yang berjalan di latar belakang juga menyumbang kepada kelewatan permainan yang anda mainkan. Mereka masih berjalan ketika anda bermain permainan, sehingga kadang-kadang mengganggu permainan dan menahan RAM ketika harus digunakan oleh permainan anda.

Langkah yang betul adalah dengan mematikan aplikasi ini. Anda boleh mematikannya dengan mudah dengan mengakses dulang sistem di kanan bawah monitor. Sekiranya masih tidak berfungsi, anda juga boleh menggunakan aplikasi pesta seperti Razer Game Booster .

Itulah 5 petua mudah yang boleh anda laksanakan untuk memudahkan aktiviti bermain permainan di komputer riba. Jangan lupa juga memberikan pendapat anda melalui komen di bawah.

Aplikasi Sistem Penalaan Razer Inc. MUAT TURUN

Artikel Berkaitan