Web WhatsApp (Web WA): Muat turun & Cara Menggunakan WA pada Komputer riba

Adakah anda ingin memuat turun aplikasi Web WhatsApp terkini? Ayuh, ketahui cara menggunakan WhatsApp Web (WA Web) pada komputer riba Android terbaru dan Android 2020, sangat mudah!

Saya sibuk dengan tugas dan tugas kuliah di hadapan komputer riba, tetapi masih perlu berbual di WhatsApp, geng? Pasti malas untuk pergi dan balik memeriksa telefon bimbit anda, bukan?

Baiklah, jika seperti ini sudah tentu pilihan untuk menggunakan WhatsApp Web alias ciri WA Web boleh menjadi pilihan terbaik.

Bagi anda yang masih keliru tentang cara menggunakan Web WhatsApp (WA Web) , kali ini Jaka akan merangkumi artikel penuh di bawah ini. Ayuh, lihat penjelasannya, di sini!

 • Cara Menggunakan Web WhatsApp (WA Web) pada Laptop & Telefon bimbit Android / iPhone
  • Cara Membuka Web WhatsApp di Komputer riba
  • Cara Membuka Web WhatsApp pada Telefon & iPhone Android
 • Muat turun Aplikasi Pelanggan Web WhatsApp untuk Laptop Terkini 2020
 • Kelebihan & Kekurangan Web WhatsApp (Web WA)
 • Apa itu WA Web?

  WA Web, yang merupakan sebutan ringkas WhatsApp Web, adalah fitur yang disediakan untuk memudahkan anda mengakses aplikasi sembang ini melalui PC atau komputer riba.

  Tanpa perlu memuat turun aplikasi, anda dapat menggunakan Web WA secara langsung dengan mengaksesnya dalam perisian penyemak imbas pada komputer riba, misalnya di Google Chrome atau Mozilla Firefox .

  Sumber foto: whatsapp.com (Perkhidmatan Web WhatsApp yang dapat anda akses melalui laman web. Whatsapp.com di penyemak imbas di komputer riba atau PC.)

  Fungsi Web WhatsApp juga penting seperti aplikasi WhatsApp biasa, seperti mengirim mesej, fail, gambar, audio, video, perkongsian lokasi, dan lain-lain.

  Bagi anda yang ingin mengetahui cara bekerja dan cara menggunakan Web WA dengan mudah, lihat WhatsApp Web untuk semakan PC di bawah, geng.

  Cara Menggunakan Web WhatsApp (WA Web) pada Laptop & Telefon bimbit Android / iPhone

  Dalam tinjauan ini, terdapat dua kaedah untuk menggunakan Web WA. Pertama, ada cara untuk membuka Web WhatsApp di komputer riba atau PC seperti biasa untuk bekerja.

  Terdapat juga tinjauan mengenai cara membuka Web WhatsApp di telefon bimbit yang membolehkan anda membuka WA pada 2 telefon bimbit sekaligus. Bagaimana untuk? Rujuknya dengan segera dalam perbincangan di bawah.

  1. Cara Membuka Web WhatsApp di Komputer riba

  Seperti namanya, WhatsApp Web ditujukan untuk anda yang ingin mengakses aplikasi WhatsApp secara langsung melalui PC atau komputer riba.

  Inilah cara menggunakan Web WA pada komputer riba yang boleh anda lakukan melalui beberapa langkah mudah seperti berikut.

  Langkah 1 - Buka Laman Web WhatsApp

  • Pertama buka laman web WhatsApp dengan halaman URL web.whatsapp.com pada komputer riba anda.

  Langkah 2 - Perhatikan Tetapan

  • Di halaman ini, anda akan ditunjukkan langkah-langkah untuk mengaktifkan WA Web. Di sini anda hanya memperhatikan QR Code yang disediakan.
  • Anda juga boleh mengaktifkan pilihan Tetap log masuk jika anda ingin menggunakan Web WA dan log masuk semula secara automatik apabila anda membuka penyemak imbas, kumpulan anda.

  Langkah 3 - Sediakan Aplikasi WhatsApp

  • Tukar ke aplikasi WhatsApp di telefon bimbit anda. Di sini anda hanya ketik ikon tiga titik di kanan atas dan pilih pilihan Web WhatsApp .

  Langkah 4 - Imbas Kod QR

  • Secara automatik, WhatsApp akan meminta anda mengimbas Kod QR yang dipaparkan di skrin komputer riba anda.
  • Sekiranya langkah ini berjaya, anda akan diarahkan kembali ke paparan utama WhatsApp. Anda dapat melihat sama ada WA Web aktif atau tidak dengan melihat bar pemberitahuan seperti di bawah.

  Langkah 5 - Web WA di Laptop Berjaya!

  • Tunggu beberapa saat sehingga WA Web di komputer riba anda berjaya dipaparkan seperti di bawah. Sekarang anda boleh mula berbual di sini, geng.

  Langkah 6 - Log keluar WA Web pada Komputer riba

  • Sementara itu, untuk cara log keluar WA Web pada komputer riba, anda cukup klik ikon tiga titik di sebelah profil dan pilih pilihan Keluar .
  • Atau, anda juga boleh log keluar melalui aplikasi WhatsApp di telefon bimbit anda dengan mengklik ikon tiga titik> Web WhatsApp> Keluar dari semua peranti .

  2. Cara Membuka Web WhatsApp pada Telefon & iPhone Android

  Walaupun Web WhatsApp dimaksudkan untuk digunakan pada komputer riba atau PC, Anda juga dapat menggunakannya untuk digunakan pada ponsel Android dan iPhone.

  Tidak menggunakan dua akaun WhatsApp pada sel yang sama, tetapi menggunakan satu akaun WhatsApp pada dua peranti yang berbeza. Boleh juga membuat pendawaian, di sini!

  Langkah 1 - Sediakan WA Web pada telefon bimbit lain

  • Sediakan peranti lain yang ingin anda aktifkan WA Web. Sama ada pada telefon Android atau iPhone, anda hanya perlu membuka aplikasi Google Chrome .
  • Kemudian pergi ke laman Web WhatsApp dengan URL web.whatsapp.com.
  • Pada mulanya, penampilan yang diberikan berbeza seperti pada kaedah komputer riba dan PC. Tetapi anda boleh mengalahkannya dengan mengetuk ikon tiga titik> Laman web desktop diaktifkan.

  Langkah 2 - Imbas Kod QR

  • Setelah pilihan laman Desktop diaktifkan, halaman Web WA di telefon bimbit anda akan segera dimuat semula.
  • Penampilannya akan berubah seperti di bawah, di mana anda hanya memperhatikan QR Code dan pilihan Stay In .
  • Lakukan imbasan QR dengan pergi ke ikon tiga titik> Web WhatsApp di telefon bimbit utama yang memasang aplikasi WhatsApp.

  Langkah 3 - Web WA di Android atau iOS Berjaya!

  • Seperti inilah WA Web yang boleh anda akses melalui aplikasi _browser, terutamanya di Google Chrome.
  • Shhh ... Anda sebenarnya boleh menggunakan kaedah ini untuk mengetuk WhatsApp teman lelaki anda dan dapat membaca semua sembang yang dia hantar dan terima, anda tahu!

  Langkah 4 - Log keluar WA Web di HP

  • Sekiranya anda ingin meninggalkan WA Web di telefon bimbit anda, anda boleh mengetuk ikon tiga titik di sebelah profil dan memilih pilihan Log keluar .
  • Di telefon bimbit anda dengan aplikasi WhatsApp terpasang, anda juga memilih ikon tiga titik> Web WhatsApp> Keluar dari semua peranti .

  Muat turun Aplikasi Pelanggan Web WhatsApp untuk Laptop Terkini 2020

  Sumber foto: whatsapp.com (Berbanding dengan bersusah payah membuka laman web.whatsapp.com, anda boleh memuat turun klien Web WhatsApp di sini!)

  Bagi anda yang merasa rumit membuka penyemak imbas setiap kali berbual WhatsApp di PC, anda juga boleh memuat turun versi klien desktop Web Web terbaru untuk Windows dan MacOS.

  Di sini anda hanya boleh memuat turun WA Web PC yang anda dapat melalui pautan berikut:

  Aplikasi Produktiviti WhatsApp Inc. MUAT TURUN

  Kemudian anda hanya mengikuti langkah yang sama seperti yang dikaji Jaka mengenai penggunaan Web WA pada komputer riba atau PC. Sangat mudah, bukan?

  Kelebihan & Kekurangan Web WhatsApp (Web WA)

  Walaupun mempunyai kesan praktikal, WhatsApp Web juga mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan yang dapat anda rasakan.

  Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan WA Web yang pernah dialami Jaka sebelum ini:

  Kelebihan Web WhatsApp

  • Kelebihan menaip menggunakan papan kekunci, terutamanya dalam meminimumkan kesalahan ketik semasa menghantar mesej.
  • Tidak perlu memasang aplikasi, hanya dengan menggunakan penyemak imbas seperti Google Chrome (walaupun pilihan klien WA Web yang terpisah disediakan).
  • Fungsi normal untuk menghantar dan menerima pesanan teks, gambar, video, dokumen dan kenalan WhatsApp yang disimpan.
  • Boleh digunakan untuk menghantar stiker WhatsApp dan animasi GIF.
  • Boleh logout dari jauh melalui aplikasi WhatsApp utama.

  Kekurangan Web WhatsApp

  • Telefon utama yang dipasang di WhatsApp mesti selalu disambungkan ke rangkaian internet.
  • Hanya boleh digunakan pada satu peranti selain telefon bimbit utama yang memasang akaun WhatsApp peribadi.
  • Tidak dapat menggunakan beberapa ciri, seperti panggilan suara dan video, memuat naik status WhatsApp, dan mengirim lokasi.
  • Anda tidak boleh menggunakan lebih daripada satu penyemak imbas pada satu masa. Sekiranya anda mencuba penyemak imbas lain, penyemak imbas sebelumnya akan ditutup.
  • Tidak dapat mengubah tetapan muat turun media, jadi semua foto dan video yang dihantar akan dimuat secara automatik.

  Nah, itulah cara untuk menggunakan WhatsApp Web aka WA Web, yang boleh anda gunakan pada PC, komputer riba, atau telefon pintar Android dan iOS. Ia mudah, bukan?

  Kini anda boleh berbual WhatsApp secara langsung di komputer riba anda, tanpa perlu berulang-alik untuk membuka kunci telefon bimbit anda.

  Silakan juga berkongsi dan mengulas artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik, dan berita mengenai teknologi di JalanTikus.com, geng.

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari JalanTikus .

  Artikel Berkaitan