Cara Menyekat Iklan di Aplikasi Android Tanpa Perlu Root

Semakin banyak aplikasi muncul di Google Play Store. Itu memang kemajuan, tetapi anda juga mesti sedar. Terdapat beberapa aplikasi yang tidak berguna malah berbahaya untuk telefon pintar yang anda tahu. Aplikasi berbahaya ini adalah aplikasi yang memiliki banyak iklan, bahkan ke timbunan.

Anda mesti merasa kesal dan marah, bukan? Makan, jangan risau. Masalah ini dapat diatasi dengan memasang blok iklan pada telefon pintar. Tidak seperti aplikasi blok iklan lain, anda boleh memasang aplikasi blok iklan ini tanpa akses root . Aplikasi ini diberi nama DNS66.

BACA JUGA
  • Jangan Pasang Aplikasi Percuma dengan Tidak peduli, Ini 4 Bahaya!
  • AWAS! Ini adalah 14 virus paling berbahaya untuk semua jenis telefon pintar Android
  • Jangan Pasang 6 Jenis Aplikasi Berbahaya di Playstore Ini Untuk Keselamatan Telefon Pintar Anda!

Sekat Iklan pada Aplikasi Android Tanpa Perlu Root

DNS66 adalah aplikasi blok iklan berasaskan sumber terbuka dan aplikasi ini tersedia secara percuma di F-Droid Repository. Seperti yang dibincangkan Jaka semalam, F-Droid adalah salah satu Kedai Android yang dipercayai dan selamat dari ancaman virus. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan DNS66.

1. Pasang DNS66

  • Muat turun DNS66 di F-Droid Repository

Selepas anda mengklik pautan di atas, anda akan dibawa ke laman F-Droid.org . Tatal ke bawah dan cari perkataan " Muat turun APK" , selepas itu anda memuat turun dan memasang di telefon pintar.

2. Pilih Penapis Hos

Semasa pertama kali membuka aplikasi DNS66, anda akan berada di tab permulaan. Di tab ini, anda boleh menyesuaikan beberapa tetapan, tetapi untuk pemula tab ini harus dibiarkan ditetapkan secara lalai.

Seterusnya, masukkan tab Host. Di tab ini, Anda akan disajikan dengan berbagai jenis fail host penyekat iklan, di mana fail tersebut mengandungi kod yang berfungsi untuk menyekat jenis iklan tertentu.

Seperti yang telah kita lihat bersama, di tab Host ini terdapat beberapa fail hos penyekat iklan yang aktif secara lalai. Langkah seterusnya adalah mengaktifkan semua fail hos iklan yang ada kecuali fail " Malware domains.com ".

Untuk mengaktifkan dan menyahaktifkan fail hos penyekat iklan, yang perlu anda lakukan hanyalah menyentuh ikon gambar perisai. Selepas itu, anda menekan ikon muat semula di sudut kanan atas untuk memuat turun fail hos penyekat iklan yang dipilih.

3. Mengaktifkan DNS66

Setelah semua langkah di atas anda lakukan, anda kembali ke tab Mula, kemudian tekan butang Mula untuk mengaktifkan VPN. Sekiranya tetingkap pop timbul muncul, tekan butang OK untuk memberi izin DNS66 untuk mengaktifkan VPN.

Percubaan DNS66 pada Aplikasi Android

Setelah anda mengaktifkan VPN dari aplikasi DNS66 ini, secara automatik iklan di penyemak imbas dan iklan dalam aplikasi telefon pintar anda akan hilang atau disekat. Di sini Jaka mengambil contoh beberapa aplikasi yang mempunyai iklan, iaitu 'Check Electricity Bill Monthly' dan 'VPN Defender'.

Lihat perbezaannya sebelum menggunakan DNS66 dan setelah menggunakan DNS66:

Permohonan Pertama:

Permohonan Kedua:

NB: Ya, ada sedikit nota di sini. Aplikasi ini berfungsi untuk menyekat iklan di aplikasi penyemak imbas dan Android, tetapi aplikasi ini belum dapat menyekat iklan di aplikasi YouTube.

Itulah sedikit tutorial menyekat iklan pada aplikasi Android tanpa root. Ingat, selalu gunakan aplikasi ini dengan bijak. Jangan biarkan tutorial ini anda gunakan untuk perkara yang tidak berguna.

Sumber gambar: Sepanduk: techcrunch.com

Artikel Berkaitan