9 Sebab Mengapa Seri-T Boleh Mengalahkan PewDiePie, Menggunakan Subsidi Auto?

Pertarungan untuk merebut gelaran raja Youtube antara PewDiePie dan T-Series semakin sengit. Adakah T-Series berjaya mematahkan dominasi PewDiePie?

Dalam beberapa bulan terakhir, pertempuran antara jumlah pelanggan antara PewDiePie dan T-Series semakin memanas.

Telah cemerlang, T-Series mesti bersedia dilalui oleh PewDiePie lagi. Ini wajar kerana banyak YouTuber lain yang menyokong PewDiePie untuk menjadi raja Youtube.

Ramai orang menganggap kejadian ini sebagai David vs. Goliath , di mana PewDiePie harus berurusan dengan syarikat sebesar T-Series.

Kali ini Jaka ingin memberitahu anda 9 sebab mengapa T-Series dapat mengalahkan PewDiePie .

 • Masalah mengenai Menggunakan Subsidi dan Bot Auto
 • Sebab Mengapa Seri-T Mendapat Banyak Pelanggan (Dengan Cepat)
  • Jumlah Penduduk India?
  • Harga Pakej Internet Murah
  • Kehadiran Telefon Pintar Murah
  • Sebab Lain. . .
 • T-Series sepintas lalu

  Sekiranya anda tidak mengungguli PewDiePie, anda tidak fikir anda akan pernah mendengar nama T-Series. Kecuali, anda adalah peminat lagu dan filem India .

  T-Series sememangnya merupakan industri hiburan yang telah wujud sejak tahun 1983, lebih tua dari PewDiePie yang dilahirkan pada tahun 1989.

  Di bahagian mengenai saluran Youtube-nya, Seri-T telah dirakam di Youtube sejak tahun 2006. Namun, ternyata video tertua mereka bertarikh 23 Disember 2010 .

  Mungkin mereka menghapus semua video dari tahun 2006 hingga 2010, walaupun tidak ada alasan yang jelas mengapa mereka melakukannya.

  PewDiePie sendiri menyertai Youtube pada 29 April 2010, di mana video pertama disiarkan pada 2 Oktober 2010 .

  Masalah mengenai Menggunakan Subsidi dan Bot Auto

  Dari hasil pemantauan Jaka, mulai 2017 peningkatan T-Series meroket. pada bulan April 2017, jumlah pelanggan mereka hanya 18 juta apabila PewDiePie sudah mempunyai 54 juta .

  Satu setengah tahun yang lalu hingga Oktober 2018, jumlah pelanggan siri-T meningkat kepada PewDiePie yang setara dengan 60 juta pelanggan.

  Dengan kata lain, pada masa yang sama, jumlah pelanggan Seri-T meningkat sekitar 70% dan PewDiePie hanya berjaya meningkat sekitar 10% .

  Peningkatan yang drastik ini membuat ramai orang mengesyaki bahawa T-Series menggunakan kapal selam automatik dan bot untuk meningkatkan daya pilihan, eh, jumlah pelanggan.

  Apa itu sub auto? Jadi, setiap orang India yang membuat akaun Youtube baru secara automatik akan menjadi pelanggan Seri-T. Ini ternyata tidak dapat dibuktikan sama sekali.

  Sekiranya anda mendapat cadangan, mungkin ya. Algoritma yang dimiliki oleh YouTube sangat mungkin untuk menampilkan Seri-T sebagai cadangan, terutama mereka yang tinggal di India.

  Bagaimana dengan Bot? Rasa tidak juga. Sudah tentu YouTube mempunyai dasar untuk menindak mereka yang menggunakan bot, tetapi sehingga kini Seri-T tidak pernah terlibat dalam masalah ini.

  9 Sebab Mengapa T-Series Mendapat Banyak Pelanggan (Dengan Cepat)

  Sekiranya bukan untuk kapal selam dan bot automatik, maka pertumbuhan jumlah Seri-T akan sangat tinggi? Melaporkan dari peguamerstech.com terdapat sekurang-kurangnya 9 sebab mengapa T-Series boleh menjadi seperti sekarang.

  1. Penduduk India?

  Sumber gambar: Deseret News

  Ramai yang berpendapat bahawa Seri-T dapat memperoleh banyak pelanggan kerana penduduk India mencapai 1.3 bilion .

  Mungkin ada maksudnya, tetapi bukan hanya itu. T-Series adalah saluran YouTube yang memberi tumpuan kepada kandungan Hindi.

  Bahasa Hindi digunakan oleh kira-kira 322 juta orang di seluruh dunia, tidak termasuk orang yang menggunakan bahasa ini sebagai bahasa kedua mereka.

  Sudah tentu ia adalah pasaran yang besar untuk pencipta YouTube, jadi Seri-T melihat peluang ini untuk menarik pengguna YouTube.

  Belum lagi orang yang tidak memahami bahasa Hindi, tetapi sangat menyukai rancangan Hindi, termasuk lagu dan filem.

  Tetapi itu hanya satu faktor kecil.

  2. Harga Pakej Internet yang Murah

  Sumber gambar: Panggilan Antarabangsa Murah - WordPress.com

  Harga pakej internet di India agak mahal, sekitar 50 ribu rupiah untuk 1GB data. Tetapi itu berlaku sebelum 5 September 2016, ketika pembekal bernama Reliance Jio hadir di India.

  Pada awal pelancaran kad SIM, mereka menawarkan pakej data 4GB percuma setiap hari selama tiga bulan!

  Dengan kuota sebanyak itu, orang India dapat menikmati YouTube sebanyak mungkin tanpa rasa takut kehabisan kuota.

  Berkat promo yang ditawarkan, Jio dapat memperoleh 100 juta pengguna hanya dalam 6 bulan.

  Serangan yang dilancarkan oleh Jio pastinya membuat pesaingnya juga harus menurunkan harga pakej data mereka agar dapat bersaing.

  Pada akhir tahun lalu, harga pakej di India untuk pakej data 4G 2GB sehari adalah sekitar 75 ribu rupiah dan berlaku selama 84 hari.

  Penggunaan internet murah sangat menyokong Seri-T untuk meraih banyak pelanggan dari India.

  3. Kehadiran Telefon Pintar Murah

  Sumber foto: Kuarza

  Selain pakej data murah, kehadiran telefon pintar murah dari China juga menyumbang kepada peningkatan jumlah pelanggan T-Series.

  Jenama seperti Xiaomi, Oppo, dan Vivo memungkinkan orang ramai menikmati YouTube dari telefon bimbit tanpa perlu memiliki komputer riba.

  Lebih-lebih lagi, kehadiran jenama China telah membuat banyak syarikat mudah alih India bertindak balas dengan cepat, mereka menghasilkan telefon pintar yang murah dengan harga yang sangat berpatutan.

  Di samping itu, telefon pintar ini dapat diperoleh dengan mudah, baik di kedai luar talian dan dalam talian. Kaedah pembayaran yang ada juga sangat berbeza.

  Sebab Lain. . .

  4. 50% Penduduk India Berumur Di Bawah 25 Tahun

  50% penduduk India berumur di bawah 25 tahun. Itu sama dengan 650 juta orang . Malah 65% penduduk India berumur di bawah 35 tahun.

  Jangkauan umur adalah pasaran utama Youtube, termasuk Seri-T.

  5. Bekerjasama dengan Bintang Punjabi

  Selain bahasa Hindi, di India juga terdapat banyak yang menggunakan bahasa Punjabi. Oleh itu, Seri-T juga menghasilkan kandungan dengan bekerjasama dengan penyanyi Punjabi.

  Mereka bahkan membuat saluran baru bernama T-Series Apna Punjab dan sudah mendapat 15 juta pelanggan.

  Strategi ini boleh dibilang berjaya kerana orang yang mengikuti saluran tersebut selalunya akan berminat untuk menyertai saluran T-Series utama.

  6. Banyak Saluran

  Sebelumnya Jaka telah menyebut mengenai T-Series Apna Punjab . Ternyata, saluran ini hanya satu daripada 25 saluran kanak-kanak yang dimiliki oleh T-Series.

  25 saluran . Bayangkan, geng! Sekiranya semuanya digabungkan, maka jumlah pelanggan Seri-T telah mencapai kira-kira 150 juta orang!

  Beberapa saluran anak-anak mereka termasuk T-Series Telegu, T-Series Kids Hut, T_Series Islamic Music, dan sebagainya.

  Adakah PewDiePie mempunyai sub-saluran? Jaka hanya menemui seorang yang bernama DoubleMoose, dan pada masa itu hanya mempunyai 63 ribu pelanggan.

  7. Kebangkitan Pencipta Tempatan India

  Sumber gambar: Insider Quest

  Sebelum tahun 2013, hanya ada 2 saluran India yang mempunyai lebih dari 1 juta pelanggan, salah satunya adalah T-Series.

  Kini, terdapat sekurang-kurangnya 24 saluran yang mempunyai lebih daripada 10 juta pelanggan! Malah 5 daripadanya mempunyai lebih daripada 20 juta pelanggan.

  Ini tentu menjadikan saluran Seri-T akan disarankan kepada orang yang telah mengikuti YouTuber.

  8. Kekerapan Muat Naik

  Sumber gambar: Universiti Idaho

  Sebagai industri gergasi, sudah tentu Seri-T mempunyai lebih daripada cukup sumber untuk menghasilkan banyak video dalam satu hari.

  Rata-rata T-Series memuat naik 6 hingga 8 video setiap hari, di mana PewDiePie hanya memuat naik 1 video setiap hari.

  Perbezaannya ialah jumlah penonton video PewDiePie lebih besar daripada Seri-T. Dalam 24 jam, PewDiePie dapat memperoleh lebih dari 1 juta tontonan.

  Bagaimana dengan T-Series? Rata-rata satu video memerlukan masa sehingga satu minggu (bahkan satu bulan) untuk mendapatkan satu juta tontonan. Kedua-dua saluran menggunakan strategi yang berbeza.

  Secara analitik

  PewDiePie adalah sejenis pemancing yang menggunakan cangkuk yang berkualiti untuk mendapatkan ikan yang terbaik.

  Ia mempunyai kandungan berkualiti yang tidak terlalu beragam, tetapi mempunyai jumlah penonton yang konsisten.

  Sebaliknya, Seri-T adalah sejenis pemancing yang menyebarkan banyak jaring ke pelbagai tempat. Ada yang baik, ada yang buruk.

  T-Series membuat pelbagai video yang bervariasi. Ada yang baik, ada yang buruk. Tetapi semua segmen khalayak yang dijaringkan.

  Pada akhirnya, dengan dua strategi yang berbeza, kedua-dua saluran akan mendapat jumlah pandangan yang seimbang.

  9. Faktor Luaran

  Sumber gambar: Mobilescout.com

  Kandungan PewDiePie selalu mengandung dia, wajah Felix Arvid Ulf Kjellberg . Itu nama sebenarnya, jika anda tidak tahu. Video PewDiePie hanya dapat dilihat di Youtube.

  Sebaliknya, Seri-T mempunyai beratus-ratus wajah, lebih daripada ahli politik dan Ravana. Mereka adalah label muzik berusia 35 tahun.

  Mereka menggunakan aplikasi radio, televisyen, dan muzik untuk mempromosikan lagu terbaru mereka.

  Kerana terus bermain berulang kali, mereka yang mengikuti saluran T-Series juga ingin melihat klip video tersebut.

  Ingin tahu dari mana-mana aplikasi anda boleh mendengar lagu dari T-Series ? Lihat senarai di bawah:

  • Muzik Apple

  • Muzik Perdana Amazon

  • Spotify

  • Gaana

  • Saavn

  • Muzik Jio

  • Muzik Wynk

  • Hungama

  • iTunes

  • Muzik Google Play

  • Muzik Idea

  Anda boleh katakan, banyak faktor luaran yang membuat video T-Series dapat dilihat oleh berjuta-juta orang dan ini bukan dimiliki oleh PewDiePie yang hanya merupakan YouTuber.

  Sedikit tidak adil? Boleh jadi. Oleh itu, ramai orang bersimpati dengan PewDiePie, termasuk YouTuber lain.

  YouTubers meminta pelanggan mereka untuk mengambil bahagian dalam PewDiePie sehingga mereka dapat mengatasi Seri-T.

  Keputusan? Sehingga artikel ini ditulis, PewDiePie telah memenangi sekitar 400 ribu dari T-Series, menjadikannya kembali menjadi raja Youtube.

  Bagaimana, geng, ternyata terdapat begitu banyak faktor yang menjadikan Seri-T dapat mengalahkan PewDiePie, ya.

  Bayangkan, bermula dari pakej internet yang murah di India, T-Series dapat berkembang dengan pantas di Youtube.

  Ditambah dengan sumber daya dan pelbagai faktor luaran, Seri-T mampu mengatasi defisit pelanggan dalam jangka waktu yang singkat.

  Pertarungan ini masih belum selesai. Selagi mereka terus menghasilkan kandungan yang diminati oleh pengguna Youtube, persaingan akan berterusan.

  Baca juga artikel mengenai YouTuber atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan