Dedahkan! Inilah Perbezaan Sebenar antara Pasport dan Visa

Pasport dan visa adalah dua dokumen penting yang diperlukan jika seseorang ingin pergi ke luar negara. Walaupun berbeza, nampaknya masih banyak yang menganggap kedua-dua fail ini sama atau tidak mengetahui perbezaannya. Jaka seterusnya memberitahu kita perbezaan antara pasport dan visa.

Pasport dan visa adalah serangkaian dokumen yang diperlukan untuk anda yang ingin melancong ke luar negara. Malangnya, masih banyak orang yang tidak mengetahui perbezaan di antara mereka alias menganggap mereka sama.

Kali ini, Jaka akan cuba menjelaskan pelbagai pasport dan visa yang perlu anda ketahui agar anda tidak lagi tersilap.

BACA JUGA
  • Pendaftaran Pasport yang Diretas Dalam Talian, Terdapat Hingga 72 Ribuan Data Fiktif!
  • Inovasi Platform Pasport Mandiri Menerima Anugerah Menkumham
  • Buat Pasport Tanpa Antrian dengan Platform Pasport Bebas

Perbezaan antara Pasport dan Visa yang Perlu Anda Ketahui

Pasport dan visa sebenarnya adalah dua dokumen atau fail yang berbeza. Walaupun begitu, kedua-duanya cukup penting bagi anda yang ingin melancong ke luar negara. Secara umum, perbezaan antara keduanya adalah pasport adalah dokumen yang bertindak sebagai identiti, sementara visa adalah fail untuk menjelaskan tujuannya.

LIHAT ARTIKEL

Apa itu Pasport?

Pasport adalah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh agensi rasmi negara (imigrasi) yang mengandungi identiti warganegara itu sendiri dan sah untuk perjalanan antara negara. Pasport itu sendiri dalam bentuk buku dan mengandungi halaman termasuk identiti pemilik, tandatangan pemilik, maklumat lain, dan halaman kosong untuk catatan perjalanan ke luar negara berjumlah 24 atau 48 mengikut pemilik yang dibuat.

Sumber gambar: Tempahan

Biaya pembuatan pasport itu sendiri terbahagi kepada tiga jenis, yaitu Rp. 155.000, - untuk pasport 24 halaman, Rp. 355.000, - untuk pasport 48 halaman dan Rp. 655.000, - untuk pasport elektronik, atau pasport elektronik. Sah selama lima tahun dari waktu pembuatan, pasport itu sendiri adalah dokumen yang mesti anda miliki sebelum memohon visa ketika anda ingin pergi ke luar negara.

Terutama bagi pemilik e-pasport, beberapa negara tidak lagi memerlukan visa jika mereka ingin mengunjungi negara mereka. Pasport itu sendiri mesti dibuat di pejabat imigresen di kawasan tempat tinggal pembuatnya. Untuk jenis ini, pasport kini mempunyai enam (6) jenis yang berbeza.

MUAT TURUN Apl

Apa itu Visa?

Tidak seperti pasport, visa adalah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh negara melalui salah satu wakilnya (kedutaan) yang mengandungi izin untuk membenarkan warga asing memasuki wilayah negara yang bersangkutan. Tidak seperti pasport yang sah selama lima tahun, visa mempunyai tarikh akhir yang disesuaikan dengan negara tujuan dan keperluan perjalanan pengguna.

Sumber gambar: Qatar Living

Visa itu sendiri dibuat di kedutaan negara yang ingin anda kunjungi. Dengan melalui beberapa proses seperti melengkapkan fail untuk wawancara, kedutaan negara tujuan akan memutuskan sama ada akan memberikan visa kepada pemohon atau tidak. Terdapat banyak jenis visa, malah ratusan daripadanya.

Inilah Perbezaan antara Pasport dan Visa

Lalu apa perbezaan antara pasport dan visa? Dari keterangan di atas, anda seharusnya dapat memahami apa perbezaan antara keduanya. Walaupun dokumen negara yang sama diperlukan untuk warganegara dapat melakukan perjalanan ke negara lain, mereka adalah dua objek atau barang yang berbeza jika dilihat dari pelbagai aspek.

Sumber gambar: Penterjemah GP

Bermula dari bentuk, tempat pembuatan, tempoh sah, jenis dan pelbagai aspek lain menunjukkan bahawa pasport dan visa adalah dua dokumen yang berbeza. Pada hakikatnya, anda boleh membuat pasport tanpa visa . Sebaliknya, anda tidak boleh memohon visa tanpa terlebih dahulu memiliki pasport . Visa yang diluluskan kemudian akan diposkan di halaman kosong di pasport.

Jadual Perbezaan Visa dan Pasport

Untuk kesederhanaan, berikut adalah jadual yang mengandungi perbezaan visa dan pasport yang telah diringkaskan menjadi lebih pendek untuk memudahkan anda memahami. Lihat jadual di bawah untuk mengetahui perbezaan antara dua dokumen dengan lebih mudah dan mudah.

AspekPasportVisa
Jenis Enam (6) Petua Beratus Petua
Bentuk Tempah Pelekat atau Setem
Membuat Keperluan Tidak memerlukan visa Mesti mempunyai pasport
Urutan Penciptaan Nombor 1 (pertama) Nombor 2 (Selepas pasport itu)
Tempat Pembuatan Pejabat Imigresen Kedutaan
Kos 155,000 / 355,000 / 655,000


(dalam rupiah; bergantung pada jenis)

Bergantung pada destinasi
Tempoh sah Lima (5) tahun Bergantung pada destinasi

Itulah penerangan Jaka mengenai pelbagai visa dan pasport yang perlu anda ketahui dan fahami dengan baik. Sekarang, anda tidak akan lagi mengalami kekeliruan atau tertipu kerana anda tidak mengetahui perbezaan antara keduanya. Jadi, lebih baik jangan mengabaikan kepentingan dokumen negara!

Baca juga artikel mengenai Online atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan