7 Cara Mengaktifkan Bluetooth pada Laptop Windows 7/8/10, Lengkapkan Semua Jenama!

Keliru bagaimana menghidupkan Bluetooth pada komputer riba atau PC? Mengikuti Jaka mengkaji cara mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba Windows dan cara menggunakannya dengan mudah.

Adakah anda masih keliru tentang cara menghidupkan Bluetooth pada komputer riba atau PC? Terutama untuk dapat menghantar fail tanpa memerlukan kabel USB, di sini!

Sebenarnya anda boleh menggunakan aplikasi tambahan seperti SHAREit . Tetapi tidak perlu rumit, anda juga boleh bergantung pada sambungan Bluetooth untuk menghantar fail pada kelajuan tinggi.

Nah, dalam artikel ini Jaka akan mengulas secara lengkap cara mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba atau PC Windows , baik Windows 7, 8, hingga 10.

Untuk memperbaiki sepenuhnya anda segera merujuk kepada cara di bawah, geng. Lihat ini!

 • Lakukan Pemasangan Pemacu Bluetooth
 • Aktifkan Bluetooth pada Laptop Melalui Pengurus Peranti
 • Cara Mengaktifkan Bluetooth pada Komputer Seterusnya ...
 • Video: Bolehkah anda membuka telefon bimbit teman lelaki anda? Ini adalah Ciri Rahsia Bluetooth pada Telefon Android yang Tidak Diketahui
 • Koleksi cara mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba dan menggunakannya, semua jenama boleh!

  Sumber gambar: digitaltrends.com

  Sambungan Bluetooth pada komputer riba dan PC tentu sangat berguna ketika anda ingin menghantar dan menerima pelbagai jenis fail, seperti dokumen, muzik, atau filem.

  Selain berfungsi untuk memindahkan fail dan telefon bimbit ke komputer riba dan sebaliknya, Bluetooth juga berfungsi untuk menyambungkan peranti lain seperti alat dengar, tetikus, atau papan kekunci, anda tahu!

  Bagi anda yang tidak faham, berikut adalah ulasan lengkap Jaka mengenai beberapa langkah dan cara mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba dan PC yang boleh anda praktikkan sendiri.

  1. Gunakan Dongles (Peranti Bluetooth di Laptop untuk Bukan Penyokong)

  Sumber gambar: wirelesshack.com

  Cara mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba ini dapat digunakan oleh peranti yang tidak mempunyai perkakasan bawaan, jadi memerlukan alat yang disebut USB Bluetooth Dongle .

  Lalu apa itu dongle? Dongle adalah peranti yang mempunyai bentuk seperti pemacu kilat USB yang berfungsi hanya terpaku pada komputer riba atau PC.

  Alat ini berfungsi sebagai antena penerima yang kemudian akan menghantar atau menerima isyarat Bluetooth dari telefon pintar dan peranti lain.

  Umumnya dongle Bluetooth ini dilengkapi dengan program dan pemacu khas yang akan dipasang secara automatik semasa anda memasangkannya ke komputer riba atau PC anda.

  2. Pasang Pemacu Bluetooth

  Sumber gambar: dolphin-emu.org

  Langkah memasang komputer riba Bluetooth yang belum aktif adalah memasang pemacu Bluetooth. Yang mungkin anda lupa buat sendiri, di sini.

  Untuk dapat mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba ASUS dan jenama lain, anda boleh memasang pemacu terlebih dahulu.

  Ini mesti dilakukan, kerana walaupun komputer riba anda sudah menyokong perkakasan Bluetooth bawaan, tetap harus ada program yang terpisah yang menjalankannya.

  Lalu bagaimana untuk mendapatkannya? Pemacu Bluetooth ini biasanya terdapat pada CD / DVD lalai yang dijumpai semasa anda pertama kali membeli komputer riba, geng.

  Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turun pemacu di laman web rasmi jenama komputer riba atau PC anda.

  Anda juga boleh menggunakan perisian DriverPack Solution yang mengandungi sebilangan pemacu yang boleh anda muat turun melalui pautan di bawah.

  Artur Kuzyakov DOWNLOAD Pemacu & Telefon Pintar Aplikasi

  3. Aktifkan Bluetooth pada Laptop Melalui Pengurus Peranti

  Sumber gambar: Dok. Peribadi

  Anda sudah memasang pemacu Bluetooth, tetapi anda tidak dapat menggunakannya untuk sebarang kesambungan, geng?

  Tenang, anda boleh mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba atau PC anda terlebih dahulu dengan mengakses menu Pengurus Peranti yang terdapat di OS Windows anda.

  Untuk panduan mengenai cara menghidupkan Bluetooth pada komputer riba dan PC melalui menu Pengurus Peranti, anda boleh mengikuti langkah-langkah seperti berikut.

  • Pertama, pada skrin utama desktop anda, tekan saja kombinasi kekunci Windows + X dan kemudian pilih menu Pengurus Peranti .
  • Kemudian tetingkap Pengurus Peranti akan terbuka. Seterusnya anda cukup klik pada menu Bluetooth dan menu dropdown akan dipaparkan.
  • Pilih peranti Bluetooth yang anda gunakan, kemudian klik kanan. Aktifkan Bluetooth dengan memilih menu Dayakan peranti untuk memulakannya.
  • Sementara pilihan Nonaktifkan peranti akan mematikan ciri Bluetooth. Sangat mudah, bukan?

  Cara Mengaktifkan Bluetooth pada Komputer Seterusnya ...

  4. Gunakan Gabungan Kekunci FN

  Sumber gambar: techfaqs.net

  Papan kekunci pada komputer riba menyediakan kekunci FN untuk melakukan pelbagai fungsi, baik untuk mengaktifkan dan menyahaktifkan, dengan kombinasi kekunci.

  Bermula dari menyesuaikan kecerahan layar, menyesuaikan kelantangan, termasuk mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba, geng anda.

  Di sini anda hanya memperhatikan, tombol mana antara F1 hingga F12 yang mempunyai ciri untuk mengaktifkan Bluetooth. Anda hanya perlu mencari ikon Bluetooth.

  Contohnya, cara mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba Acer dengan kaedah ini adalah gabungan kekunci FN + F3. Ini mungkin berbeza, bergantung pada jenama komputer riba yang anda gunakan!

  Sekiranya anda telah melakukan ini, ikon Bluetooth akan muncul di baki sistem yang menunjukkan bahawa anda sudah bersedia untuk menggunakan ciri ini.

  5. Gunakan Ikon Bluetooth di Baki Sistem

  Sumber gambar: Dok. Peribadi

  Kemudian ikon Bluetooth muncul di baki sistem, yang harus anda lakukan ialah menggunakan menu ini untuk menghantar dan menerima fail.

  Dan juga untuk menghubungkan komputer riba atau PC anda dengan pelbagai peranti yang menyokong, contohnya alat alat dengar Bluetooth yang anda miliki, geng.

  Untuk cara lengkap menggunakan Bluetooth pada komputer riba melalui menu dulang sistem , anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Pada bar tugas di bawah tetingkap Windows, anda pergi ke dulang sistem yang terletak di sebelah kanan. Tekan ikon anak panah ke atas untuk membuka ikon lain.
  • Sekiranya terdapat ikon Bluetooth , anda boleh klik kanan untuk memilih pelbagai menu yang boleh anda lakukan.
  • Tambahkan Peranti Bluetooth, tentu saja, untuk menambah sambungan peranti dan Tunjukkan Peranti Bluetooth untuk melihat peranti yang disambungkan atau telah disambungkan sebelumnya.
  • Sekiranya anda ingin menghantar atau menerima fail, yang harus anda lakukan ialah memilih Kirim Fail atau Terima Fail .

  6. Sambungkan Laptop dan PC dengan Peranti Lain

  Sumber gambar: Dok. Peribadi

  Sekiranya anda berjaya ke langkah sebelumnya, ini bermaksud bahawa cara menghidupkan Bluetooth pada komputer riba dan PC yang telah anda lakukan berjaya, geng.

  Jaka seterusnya akan memberitahu anda cara menambahkan peranti melalui Bluetooth , misalnya ke telefon pintar Android anda supaya anda dapat memindahkan fail antara satu sama lain kemudian.

  Untuk melakukan ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah yang telah dikaji Jaka seperti berikut!

  • Pastikan anda telah mengaktifkan Bluetooth pada peranti telefon pintar Android anda dan pastikan ia juga dapat dikesan oleh peranti lain, geng.
  • Kembali ke ikon Bluetooth di baki sistem pada Windows anda, kemudian klik kanan dan pilih pilihan Tambah Peranti Bluetooth . Tunggu sehingga tetingkap menu Tetapan muncul.
  • Di tetingkap Bluetooth & Peranti Lain, yang harus anda lakukan ialah memilih Tambah Bluetooth atau peranti lain> pilihan Bluetooth .
  • Bluetooth pada Windows secara automatik akan mengimbas peranti Bluetooth yang berdekatan. Sekiranya peranti anda sudah dipaparkan, klik pada pilihan sehingga status Menghubungkan muncul .
  • Kod pengesahan akan muncul, di mana anda mesti memastikan bahawa kod yang dipaparkan adalah sama antara komputer riba dan telefon pintar anda. Sekiranya anda baru ketuk Sambung / Pasangkan pada kedua-duanya.
  • Selepas itu, peranti Bluetooth berjaya disambungkan dan siap untuk menghantar atau memindahkan fail, di sini.

  7. Mula Menghantar dan Menerima Fail

  Sumber gambar: Dok. Peribadi

  Akhirnya, tentu anda hanya perlu mencuba menghantar fail menggunakan Bluetooth pada komputer riba anda . Kaedah yang boleh anda lakukan seperti berikut.

  • Pastikan peranti lain telah mengaktifkan fitur Bluetooth dan siap menerima fail anda.
  • Buka Windows Explorer dan tentukan fail yang ingin anda hantar, geng. Kemudian klik kanan pada fail dan pilih pilihan Hantar ke> Peranti Bluetooth .
  • Anda akan diarahkan ke tetingkap Pemindahan Fail Bluetooth . Seterusnya anda hanya memilih peranti yang akan dihantar fail dan jika anda klik Next .
  • Prosesnya akan berjalan dan yang perlu anda lakukan ialah menghantar fail ke peranti lain. Sekiranya pemindahan berjaya, yang perlu anda lakukan ialah klik Selesai untuk menutupnya, geng.
  Sumber gambar: Dok. Peribadi

  Anda juga boleh menerima fail menggunakan Bluetooth pada komputer riba dari peranti lain. Kaedahnya agak mudah dan anda boleh melakukannya sendiri seperti ini.

  • Klik kanan pada ikon Bluetooth di baki sistem dan pilih pilihan Terima fail . Kemudian tetingkap Pemindahan Fail Bluetooth akan muncul dengan status Menunggu sambungan .
  • Pada peranti lain, anda hanya menghantar fail melalui Bluetooth ke komputer riba atau komputer anda.
  • Secara automatik, proses penerimaan fail melalui Bluetooth akan dijalankan pada komputer riba atau PC anda. Apabila proses selesai, yang harus anda lakukan ialah menentukan direktori simpan dan tekan Selesai .

  Video: Bolehkah anda membuka telefon bimbit teman lelaki anda? Ini adalah Ciri Rahsia Bluetooth pada Telefon Android yang Tidak Diketahui

  Nah, itulah koleksi cara untuk mengaktifkan Bluetooth pada komputer riba dan PC Windows untuk semua jenama yang boleh anda lakukan dengan mudah.

  Dengan cara ini, anda tidak perlu risau lagi apabila anda lupa membawa kabel data untuk memindahkan fail anda, bukan?

  Di samping itu, dilengkapi dengan ciri ini anda juga dapat mengirim aplikasi Android melalui Bluetooth yang tentunya lebih praktikal tanpa menghabiskan kuota. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Bluetooth atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan