Orang Islam yang bangga! 7 Saintis Muslim Terhebat di Dunia

Siapa sangka bahawa di sebalik penemuan teknologi ada tangan orang Islam. Berikut adalah 7 saintis Islam yang paling berjasa dan terkenal di seluruh dunia.

Dunia teknologi mempunyai sejarah panjang yang dipenuhi oleh banyak orang pintar dan genius di belakangnya.

Siapa sangka di sebalik penemuan pelbagai teknologi yang sedang berkembang sekarang ada sentuhan ilmuwan Islam di belakangnya.

Sebagai sesama Muslim, kita harus berbangga dengan pencapaian yang dicapai oleh orang-orang ini, kumpulan itu. Berikut adalah 7 saintis Muslim paling berpengaruh dalam dunia teknologi oleh Jaka.

 • Abbas Bin Firnas
 • Al Battani
 • Anousheh Ansari
 • Abdus Salam
 • Ibnu Sina
 • Al-Kwharizmi
 • 5 saintis Islam yang paling berpengaruh dalam dunia teknologi

  Sejarah telah membuktikan bagaimana dunia Islam telah melahirkan banyak cendekiawan dan ilmuan hebat dalam pelbagai bidang.

  Pelbagai jenis penemuan dan juga pemikiran para saintis pintar menjadi asas perkembangan teknologi moden masa kini.

  Para saintis Islam ini bahkan turut serta dalam pengembangan inovasi teknologi yang sekarang kita gunakan. Berikut adalah 7 saintis Islam berpengaruh dalam dunia teknologi .

  1. Ibn Al-Haitham

  Sumber gambar: mvslim.com

  Abu Ali Muhammad al-Hasan atau lebih dikenali sebagai Ibn Haitham menjadi salah satu tokoh Islam yang berpengaruh dalam dunia teknologi.

  Ibnu Haithan adalah seorang saintis Islam yang pakar dalam bidang sains, astronomi, matematik, geometri, perubatan, dan falsafah.

  Di samping itu, dia juga menjadi pencipta teknologi optik yang kini digunakan dalam peranti kamera.

  Teknologi penemuan ini memberi inspirasi kepada Roger Bacon dan Kepler untuk membuat mikroskop dan teleskop. Pelbagai jenis pemikiran dan idea Ibn Haitham dalam bidang optik masih digunakan hingga kini.

  2. Abbas Bin Firnas

  Sumber gambar: ilmfeed.com

  Abbas Bin Firnas atau juga dikenali sebagai Abbas Abu al-Qasim adalah seorang saintis Islam yang sangat cerdas dan mampu menyamakan satu cabang sains yang dikuasainya dengan cabang sains yang lain.

  Selain menjadi saintis, dia juga ahli fizik, ahli kimia, juruteknik, pemuzik Andalusia, dan penyiar berbahasa Arab.

  Abbas menjadi saintis Muslim pertama di dunia yang berjaya membina alat yang boleh terbang. Teknologi ini telah mengilhami prinsip mengembangkan model pesawat masa kini.

  Pada abad ke-9 ia mencipta sayap seperti sayap terbang, dan berjaya menerbangkannya di Cordoba, Sepanyol.

  3. Al Battani

  Sumber gambar: pinterest.com

  Al Battani adalah ahli astronomi dan matematik Muslim yang cukup berpengaruh pada Zaman Pertengahan.

  Berkat salah satu pencapaiannya yang paling terkenal, penentuan tahun suria, akhirnya kita sekarang tahu bahawa dalam satu tahun terdiri dari 365 hari, 5 jam, 46 minit dan 24 saat .

  Penemuan Al Battani dianggap sangat tepat yang anda tahu, geng. Sebenarnya, ketepatan pengiraan ini menjadikan ahli matematik Jerman bernama Christopher Clavius menggunakannya untuk memperbaiki kalendar Julian .

  Minatnya dalam bidang astronomi telah diasah sejak Al Battani masih kecil, dia dididik oleh ayahnya yang juga seorang ilmuwan astronomi.

  4. Anousheh Ansari

  Sumber gambar: enterpreneur.com

  Anousheh Ansari berjaya mencuri perhatian orang ramai setelah dia dinobatkan sebagai wanita Muslim pertama yang terbang ke angkasa.

  Ansari adalah jurutera elektrik yang juga pengasas syarikat teknologi Prodea Systems yang memfokuskan pembangunan Internet of Things.

  Syarikat itu, yang dibina pada tahun 2006, membantu kawasan terpencil di India merasakan internet.

  Selain menjadi pengasas Prodea Systems , Ansari juga merupakan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Telecom Technologies .

  5. Abdus Salam

  Sumber gambar: bbc.com

  Abdus Salam adalah seorang ahli fizik dari Pakistan yang menganut mazhab Muslim Ahmadiyah Qadian . Malangnya, mazhab ini dianggap sebagai minoriti bukan Islam di Pakistan.

  Ini membuat pemerintah Pakistan tidak pernah memberinya penghargaan walaupun dia telah memberikan sumbangan besar dalam pengembangan teknologi di negaranya.

  Walaupun begitu, ini tidak mematahkan semangat Salam seperti yang dibuktikan dengan perolehan anugerah paling berprestij dalam bidang sains.

  Berkat sumbangannya dalam mengembangkan teori penyatuan elektroweak , Salam dianugerahkan Hadiah Nobel pada tahun 1979. Ini juga menjadikan Salam sebagai Muslim pertama yang menerima Hadiah Nobel.

  6. Ibnu Sina

  Sumber gambar: mirror.co.uk

  Tokoh saintis Islam abad pertengahan ini dikenali sebagai ahli fizik , ahli astronomi , penulis , dan juga ahli falsafah .

  Ibnu Sina juga terkenal dengan kajian dan pemikirannya dalam dunia perubatan. Tokoh saintis Islam ini telah menulis sekurang-kurangnya 40 buku mengenai sains perubatan .

  Buku-buku yang ditulisnya malah dijadikan rujukan di pelbagai universiti di seluruh dunia sekurang-kurangnya sehingga tahun 1650.

  Dua buku paling terkenal mengenai kesihatan yang ditulis oleh Ibnu Sina ialah The Book of Healing dan The Canon of Medicine.

  7. Al-Kwharizmi

  Sumber gambar: lowellmilkencenter.org

  Ilmuwan Muslim ini terkenal dengan pemikirannya yang masih banyak digunakan dalam pendidikan hari ini, aljabar .

  Tidak hanya pandai matematik, Al-Khwarizmi terkenal menguasai bidang ilmiah lain seperti astronomi, geografi, dan astrologi.

  Saintis, yang dikenali sebagai penemu aljabar, hidup pada zaman kegemilangan Islam dan juga Ibn Sina.

  Inilah dia, kumpulan itu, 7 saintis Islam berpengaruh dalam dunia teknologi . Penemuan dan pemikiran para saintis Islam ini telah mempengaruhi perkembangan teknologi di dunia.

  Dari kisah-kisah para saintis di atas, kita dapat mengetahui bahawa agama apa pun yang dianut oleh seseorang, itu tidak menghalang kita untuk menyumbang kepada perkembangan teknologi.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat menggembirakan anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Out of Tech atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan