7 perkara tidak berperikemanusiaan, pelakon Hollywood kuno

Di sebalik kemasyhuran yang mereka miliki, nampaknya beberapa perkara terlarang berikut telah dilakukan oleh sebilangan pelakon Hollywood kuno yang anda tahu!

Mendengar ungkapan "pelakon Hollywood" mungkin ada di antara anda yang langsung menyangka bahawa mereka mempunyai kehidupan yang glamor, penuh dengan kemewahan, keseronokan, dan sebagainya.

Bagi pelakon Hollywood hari ini mungkin ada maksudnya, geng, tetapi jika bagi pelakon Hollywood yang lebih tua ini ternyata sangat berbeza, anda tahu!

Sebabnya, tidak sedikit dari mereka yang dipaksa melakukan perkara yang dilarang untuk menjaga keberadaannya di layar. Ingin tahu siapa dan perkara terlarang yang harus mereka lakukan?

Berikut ini adalah perbincangan penuh mengenai perkara-perkara terlarang yang mesti dilakukan oleh pelakon Hollywood lama .

 • Mickey Rooney - Pengambilan Ubat Rutin
 • Natalie Wood - Dirogol Oleh Pelakon Terkenal
 • Jackie Coogan - Eksploitasi Kanak-kanak
 • Elizabeth Taylor - Mengubah Penampilan Secara Dramatik
 • Allan Hoskins - Menjadi stereotaip Afrika-Amerika
 • Shirley Temple - Gangguan Seksual
 • Perkara Terlarang Yang Harus Dilakukan Pelakon Hollywood

  Bagi anda, tahun 90-an mungkin merasa betapa seronoknya filem Hollywood lama di mana kesan CGI masih jarang dilaksanakan dalam filem.

  Namun, di sebalik kegembiraan itu, ternyata ada kisah sedih dari pelakon Hollywood yang diminta melakukan perkara terlarang berikut, geng.

  1. Judy Garland - Diet Tidak Sihat

  Mula dikenali dengan pantas ketika melakonkan watak Dorothy Gale dalam filem Wizard of Oz pada tahun 1939, kejayaan Judy Garland nampaknya menyimpan kisah pahit yang harus dia lakukan untuk mengekalkan popularitinya.

  Pada usia 14 tahun ketika pertama kali memasuki industri hiburan, Judy dilaporkan terpaksa menjalani diet ketat yang sama sekali tidak sihat oleh eksekutif studio filem.

  Lebih teruk lagi berlaku ketika Judy berusia 18 tahun, di mana dia terpaksa menghisap 80 batang rokok sehari dan mengambil pil khas untuk mengekalkan stamina dan menghilangkan selera makannya.

  Ada juga yang percaya bahawa diet ketat yang diamalkan oleh bintang filem romantis A Star Is Born (1954) adalah salah satu penyebab kematiannya pada tahun 1969.

  2. Mickey Rooney - Mengambil Dadah Secara Rutin

  Dibayang oleh studio filem yang sama dengan Judy Garland, pelakon lama Hollywood, Mickey Rooney juga dipaksa melakukan perkara yang dilarang untuk mengekalkan popularitinya dalam industri hiburan, kumpulan itu.

  Pada masa itu, studio memberi Rooney persediaan pil terlarang yang harus dia minum secara berkala untuk menjaga stamina.

  Studio ini melakukan ini dengan tujuan agar Rooney, yang bekerja sebagai pelakon kanak-kanak, dapat bekerja selama 72 jam berturut-turut.

  3. Natalie Wood - Dirogol Oleh Pelakon Terkenal

  Kes-kes gangguan dengan daya tarikan untuk menjadi terkenal sepertinya sering terjadi di industri hiburan dan sejak sekian lama.

  Salah satu dari mereka yang menarik perhatian orang ramai adalah apa yang terjadi pada pelakon kanak-kanak berusia 16 tahun, Natalie Wood .

  Natalie dilaporkan diperkosa berulang kali oleh pelakon terkenal yang mengaku dapat membantunya mendapatkan peranan filem yang lebih menjanjikan.

  Walaupun identiti pelakunya tidak diketahui, banyak orang mengesyaki bahawa pelakon superstar itu adalah Kirk Douglas.

  4. Jackie Coogan - Eksploitasi Kanak-kanak

  Tambahan pula, ada kisah sedih dari Jackie Coogan yang ketika itu terkenal sebagai salah seorang pelakon kanak-kanak popular yang membintangi filem komedi Charlie Chaplin The Kid (1921) .

  Dari hasil kerja kerasnya di usia muda, Jackie pada masa itu berjaya mengumpulkan kekayaan sekitar $ 3 atau $ 4 juta. Namun, hasil usahanya sayangnya dia tidak dapat menikmati, geng.

  Sebabnya, ketika Jackie berusia 21 tahun, dia sebenarnya mendapati bahawa ibu tirinya dan ayah tirinya telah menghabiskan hampir semua wangnya.

  Kerana itu, Jackie juga menuntut ibu bapanya hingga akhirnya California Actor Act, atau Coogan Act, muncul .

  5. Elizabeth Taylor - Mengubah Penampilan Secara Dramatik

  Perubahan penampilan untuk muncul di layar mungkin sudah menjadi hal yang biasa dilakukan dalam industri hiburan, tetapi kisah yang lebih sadis terjadi pada pelakon kanak-kanak bernama Elizabeth Taylor .

  Bekerja di studio filem yang sama dengan Judy dan Mickey, Taylor yang ketika itu berusia 12 tahun terpaksa mengubah penampilannya untuk menjadi lebih dewasa untuk bermain dalam sebuah filem.

  Lebih teruk lagi, studio itu mengeluarkan semua gigi susu Taylor dan memaksanya menggunakan pendakap gigi.

  Mereka juga memaksa Taylor untuk memotong rambutnya agar kelihatan lebih matang yang akhirnya ditolak oleh ibu.

  6. Allan Hoskins - Menjadi stereotaip Afrika-Amerika

  Bukan rahsia lagi bahawa dunia Hollywood pada zaman dahulu bukanlah persekitaran yang sensitif terhadap budaya atau politik.

  Buktinya adalah bahawa dari banyak peranan, satu-satunya peranan yang ditawarkan kepada pelakon Afrika-Amerika pada masa itu hanyalah untuk memajukan stereotaip mengenai orang kulit hitam .

  Dan salah satu pelakon yang merasakan ini adalah Allan Hoskins ketika memainkan peranan sebagai Farina dalam siri filem berjudul Our Gang .

  Hoskins dipaksa menjadi stereotaip Afrika-Amerika dengan ekor kuda, dan pakaian di mana dia sering mengenakan baju tidur wanita yang jelek dan berpakaian.

  7. Kuil Shirley - Gangguan Seksual

  Akhirnya ada pelakon Shirley Temple yang dulu terkenal sebagai salah seorang pelakon kanak-kanak Hollywood yang paling terkenal dan telah membintangi puluhan judul filem.

  Memasuki usia 12 tahun, Shirley pada masa itu cuba beralih ke peranan yang lebih matang dan memenuhi undangan penerbit Arthur Freed yang ketika itu merupakan penerbit filem terkenal.

  Malangnya, hasrat Shirley untuk beralih ke peranan yang lebih matang mesti dibayar dengan gangguan seksual oleh penerbit, kumpulan itu.

  Nasib baik, sebelum keadaan bertambah buruk Shirley berjaya keluar dari saat yang mengerikan itu.

  Nah, berikut adalah beberapa perkara terlarang yang mesti dilakukan oleh sekumpulan pelakon Hollywood kuno untuk mengekalkan popularitinya, kumpulan itu.

  Betul-betul menakutkan, betul, usaha yang harus mereka lakukan untuk terus dikenali? Semoga perkara ini tidak berlaku lagi dalam industri hiburan hari ini, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan