Cara Membuat Keyboard Android Secanggih Keyboard Komputer

Kenyamanan dan fitur-fitur keyboard smartphone tentunya kalah jauh dengan keyboard fisik apalagi jika dibandingkan dengan keyboard komputer. Kali ini Jaka punya tips keren nih, Begini Cara Membuat Keyboard Android Secanggih Keyboard Komput

Smartphone dengan keyboard fisik pernah menjadi primadona. Namun, perkembangan sistem operasi mobile dan kualitas layar, membuat para vendor smartphone menanggalkan keyboard fisik dan sepenuhnya mengandalkan layar sentuh. Jadi, untuk navigasi dan mengetik pesan, kita mengandalkan keyboard virtual.

Kerana hanya bergantung pada skrin sentuh, keselesaan dan ciri tentu jauh di belakang papan kekunci fizikal terutama jika dibandingkan dengan papan kekunci komputer . Melaporkan dari Wonderhowto, Jaka mempunyai cara untuk menjadikan papan kekunci telefon pintar anda secanggih papan kekunci komputer. Tanpa lebih panjang, inilah cara untuk melakukannya.

BACA JUGA
  • Cara Menggunakan Papan Kekunci Xperia pada Semua Jenis Android Tanpa Root
  • Trik Membersihkan Papan Kekunci Dari Debu dengan Mudah dan Cepat
  • Cara Mengubah Paparan Papan Kekunci Android dengan Gambar Anda Sendiri

KELEBIHAN! Inilah Cara Menjadikan Telefon Pintar Canggih seperti Komputer

1. Pasang Aplikasi Inputting Plus

Memasukkan Plus permohonan : Ctrl + Z / F / C / V yang dibuat oleh pemaju Penangkapan sekarang tidak adalah aplikasi keyboard pihak ketiga, tetapi hanya plugin, jadi anda masih menggunakan aplikasi keyboard kegemaran anda. Cara kerjanya mudah, apabila anda menggunakan papan kekunci, jalan pintas akan muncul dari aplikasi Inputting Plus. Apabila ditekan, pop timbul penyunting teks lengkap dengan pembatalan, buat semula, cari, dan ganti muncul . Ciri-ciri ini, jelas dapat meningkatkan tahap produktiviti anda ketika menaip telefon pintar.

Muat turun Inputting Plus: Ctrl + Z / F / C / V

2. Aktifkan Inputting Plus dalam Kebolehcapaian

Setelah anda memasangnya dan membukanya, langkah seterusnya adalah mengaktifkan Inputting Plus dalam tetapan kebolehaksesan . Kembali ke aplikasi, anda boleh mengaktifkan " Garis Masa Masukan ". Fungsi ini akan menyimpan senarai semua teks yang telah anda ketikkan mengikut urutan aplikasi.

Jadi, anda boleh menyalin dan berkongsi semua tulisan anda yang telah anda taip dengan menggunakan Inputting Plus. Anda boleh menetapkan had masa, bermula dari 3 hari hingga 7 hari. Agar privasi anda selamat, anda boleh menetapkan PIN untuk membuka garis masa.

3. Menaip Menjadi Lebih Produktif

Terdapat dua cara untuk memaparkan penyunting teks Inputting Plus. Pertama, melalui pemberitahuan atau jalan pintas gelembung terapung untuk pengalaman yang lebih bersepadu. Anda boleh menyeret ke mana sahaja, menyesuaikan saiz gelembung, warna gelembung, dan ketelusan gelembung.

Kelebihan penyunting teks Inputting Plus adalah ringan dan tidak terhad tanpa sekatan perkataan. Ukurannya juga luas sehingga proses menaip atau menyunting artikel lebih produktif dengan fungsi memotong, menyalin dan menampal lebih mudah. Bagaimana pula, papan kekunci telefon pintar anda sama canggihnya dengan papan kekunci komputer, bukan? Buat asal dan buat semula jadi seperti dalam komputer yang boleh diakses melalui gabungan Ctrl + Z dan Ctrl + Y . Semoga berjaya dan jangan lupa untuk menulis komen anda.

Artikel Berkaitan