Bahaya Menggunakan Laptop di Tilam! Inilah sebabnya

Adakah anda sering menggunakan komputer riba untuk bekerja atau hanya menonton filem? Tetapi adakah anda tahu bahaya menggunakan komputer riba di atas katil? Lihat artikel berikut ...

Komputer riba adalah sistem komputer mudah alih. Dengan menggunakan komputer riba, kita dapat memindahkan lokasi untuk menggunakan sistem komputer ini. Bermula dari rumah ke pejabat, kemudian ke kafe, kami dapat meneruskan perjalanan bersama komputer riba kami.

Walaupun dapat dibawa ke banyak tempat, nampaknya ada beberapa tempat yang tidak dapat kita gunakan untuk meletakkan laptop. Salah satunya adalah di atas tilam atau di tilam. Ingin tahu alasannya? Dan inilah sebab-sebab bahaya penggunaan komputer riba di atas katil yang ingin dikongsi Jaka dengan anda semua. Dengar ya!

BACA JUGA
  • 5 Petua Merawat Bateri Komputer Yang Tidak Boleh Tanggalkan untuk Tahan Lebih Lama
  • 6 Cara Merawat Laptop Anda Tahan Lama dan Tidak Rusak Dengan Cepat
  • 7 Cara Menjaga Gadget Untuk Sentiasa Terlihat Baru

Sebab-sebab Bahaya Menggunakan Laptop di Tilam

Penggunaan komputer riba di atas katil secara umum sering dilakukan oleh banyak pengguna komputer riba. Sebab terbesar biasanya kerana anda ingin bermain komputer riba semasa berbaring . Tetapi nampaknya anda tidak harus melakukan itu. Kenapa? Inilah sebabnya.

LIHAT ARTIKEL

1. Jadikan Peredaran Panas Laptop Tidak Lancar

Sumber gambar: Foto: Chusco

Sebab pertama ialah peredaran panas komputer riba tidak lancar ketika berada di tilam. Banyak model komputer riba menggunakan bahagian bawah komputer riba sebagai pengambilan untuk pengudaraan udara . Kerana permukaan tilam yang tidak rata sering menutup lubang pengudaraan udara ini.

Kesannya, komputer riba anda tidak akan cepat rosak begitu sahaja. Tetapi ini pasti boleh membuatkan komputer riba anda cepat rosak . Sebabnya jelas, iaitu kerana terlalu panas.

2. Buat Gegaran Cakera Keras

Sumber gambar: Foto: Penulisan

Sebab seterusnya adalah kerana ia menjadikan cakera keras goyah . Hard disk yang berfungsi pada dasarnya adalah cakera seperti CD atau DVD yang berputar dengan cepat. Kerana permukaan tilam yang lembut , selalunya komputer riba akan bergetar.

Dengan cara itu, ia pasti akan membuatkan cakera keras anda juga bergetar. Oleh kerana gegaran cakera keras, kemungkinan cakera keras anda akan menjadi tidak stabil dan melepuh . Akibatnya, cakera keras anda akan cepat rosak, malah rosak sepenuhnya.

3. Papan Kekunci Komputer Riba Tidak Selesa (Pilihan)

Sumber gambar: Foto: Petua Harian Rick

Sebab terakhir ialah anda tidak akan dapat menaip maksimum . Pada dasarnya ia adalah komputer riba yang direka untuk digunakan dalam posisi duduk seperti komputer pada umumnya.

Terlepas dari sebab kedudukan menaip anda ketika berbaring, juga kerana permukaan tilam yang lembut menjadikan papan kekunci laptop bergetar. Oleh itu, ini akan membuat anda sukar untuk berkoordinasi dengan setiap butang.

Penyelesaiannya Jika Terpaksa Menggunakan Laptop Di Tilam

Sumber gambar: Foto: Meja Laptop Murah

Sekiranya terdapat keadaan yang memaksa anda menggunakan komputer riba di tilam, anda boleh menggunakan meja kecil yang mudah alih . Dengan menggunakan alat ini, anda dapat mengatasi kemungkinan nombor 1.

Sumber gambar: Foto: Senior Net

Untuk mengatasi kemungkinan nombor 2, anda boleh mengganti cakera keras anda dengan SSD . Ia pada dasarnya mempunyai fungsi yang sama, tetapi SSD tidak lagi menggunakan sistem cakera berputar. SSD sudah menggunakan memori flash yang anti getaran.

Walaupun menggunakan meja mudah alih kecil dan SSD, ini tidak akan menyelesaikan masalah nombor 3. Kerana pemegang meja kecil mudah alih akan tetap berada di atas katil dan goncangkan papan kekunci komputer riba. Satu-satunya cara adalah dengan memastikan anda tidak banyak bergerak .

Itulah artikel mengenai sebab-sebab bahaya penggunaan komputer riba di tilam. Sekarang anda sudah tahu betapa bahayanya menggunakan komputer riba di atas katil. Sekiranya ada yang ingin anda tanya dan beri komen sila komen di bawah. Terima kasih dan semoga bermanfaat!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Peduli atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Stok

Artikel Berkaitan