7 Filem Bertema, Buat Keluarga & Rumah yang Hilang!

Hari raya sudah kelihatan. Satu perkara yang boleh dilakukan untuk memeriahkannya ialah menonton filem. Berikut adalah beberapa filem bertema rumah, yang sesuai dengan nuansa lebaran kali ini!

Siapa yang sangat merindui kampung halaman anda?

Bagi pendatang, musim lebaran tidak lengkap jika belum pulang, alias pulang. Ini wajar, memandangkan kampung halaman kita tidak akan dilupakan.

Semua jenis kenangan ada di sana, baik kegembiraan dan kesedihan. Rakan keluarga dan kanak-kanak akan saling bertemu untuk melepaskan rindu dan jenaka.

Malangnya, ada yang tidak dapat pulang pertama tahun ini kerana pelbagai alasan. Bermula dari pekerjaan, keadaan kewangan, atau bencana seperti pandemi Covid-19 .

 • 3 Hari Selamanya (2007)
 • Hakim (2014)
 • Reuni Amerika (2012)
 • Almanya: Selamat Datang ke Jerman (2011)
 • Kepulangan Lebaran (2011)
 • Pelari Layang-layang (2007)
 • Untuk mengatasi rindu anda, Jaka akan memberikan 7 filem bertema kepulangan yang dapat ditonton pada bila-bila masa, terutamanya pada waktu lebaran ini.

  Cuma ingin tahu mengenai tajuk filem ini? Daripada berlama-lama, mari pertimbangkan ulasan berikut!

  Filem Bertema Bertema

  1. Kereta Api Terakhir (2009)

  Filem yang dilancarkan pada tahun 2009 ini mengisahkan sebuah keluarga di China yang sanggup berhijrah ke sebuah bandar besar untuk menjalani kehidupan yang baik.

  Semasa di bandar, mereka hidup dengan cukup khuatir. Bermula dari wang biasa-biasa saja hingga tinggal di rumah sederhana.

  Berkat kehidupan yang jimat dan ekonomi, tepat pada musim lunar, mereka dapat pulang ke rumah dan bertemu dengan anak itu.

  Salah satu filem inspirasi terbaik mengajar penontonnya tentang kehidupan yang terus berjuang tanpa henti. Kelak, kerja keras yang telah dilakukan akan mendapat hasil yang manis.

  2. 3 Hari Selamanya (2007)

  Ternyata Indonesia juga mempunyai filem dengan tema pulang. Salah satunya adalah filem berjudul 3 Days for Forever .

  Filem ini mengisahkan dua saudara lelaki yang saling canggung antara satu sama lain. Dalam cerita itu, mereka memutuskan untuk melakukan perjalanan jauh dari Jakarta ke Yogyakarta untuk pulang.

  Semasa perjalanan itu, mereka hanya dapat saling terbuka dan saling mengenali.

  Filem ini, yang dilakonkan oleh Nicholas Saputra dan Adinia Wirasti , mengajarkan pentingnya kejujuran dan keterbukaan, walaupun dengan saudara sendiri.

  3. Hakim (2014)

  Filem seterusnya mengenai pulang dipanggil The Judge . Salah satu filem terbaik Rober Downey Jr. ia menceritakan kisah seorang anak yang sangat merindui ibu bapanya.

  Hank Palmer, dimainkan oleh Robert Downey Jr. dikatakan berhijrah ke luar bandar dan mempunyai hubungan yang tidak baik dengan ayahnya, Joseph Palmer (Robert Duvall).

  Filem ini, yang dikeluarkan pada tahun 2014, mengajar banyak nilai keluarga. Hank akhirnya menyedari bahawa ayahnya mempunyai peranan yang sangat besar dalam dirinya hingga sekarang.

  Sehingga akhirnya, dia memutuskan untuk pulang kerana dapat menghabiskan masa dengan ayahnya.

  4. Reuni Amerika (2012)

  Siapa yang tidak kenal American Pie ? Nah, filem ini mengenai kenalan remaja mempunyai sekuel berjudul American Reunion.

  Dilancarkan pada tahun 2012, American Reunion menceritakan kisah perjumpaan yang diadakan oleh pemimpin pelajar di rumah.

  Kemudian, anda akan menemui banyak pemandangan yang membuat anda mengingati zaman persekolahan. Bermula dari prank, adegan konyol, buli, dan sebagainya.

  Tetapi ingat! Filem ini hanya dapat ditonton oleh anda yang berumur 18 tahun ke atas, ya!

  5. Almanya: Selamat datang ke Jerman (2011)

  Filem ini, yang dirilis pada tahun 2011, mengisahkan sebuah keluarga kecil dari Turki yang berhijrah ke Jerman untuk memperbaiki keadaan.

  Lama kelamaan, keluarga ini berkembang biak dan menjadi keluarga besar di tanah Jerman. Suatu hari, si ayah ingin memperkenalkan Turki kepada semua keluarga besarnya, terutama cucunya.

  Akhirnya, mereka pergi jauh ke Turki. Semasa perjalanan ini, mereka mengalami banyak peristiwa yang tidak dijangka yang mengeratkan lagi ikatan emosi antara ahli keluarga.

  Filem keluarga terbaik ini mengajarkan nilai budaya dan budaya yang sangat tebal, sesuai ditonton semasa musim lebaran, sama ada bersendirian atau bersama keluarga.

  6. Mudik Lebaran (2011)

  Selain filem 3 Days Forever, Indonesia juga mempunyai filem pulang yang berjudul Mudik Lebaran . Walaupun telah dilancarkan sejak 2011, filem ini masih relevan untuk ditonton sekarang, geng.

  Filem ini mengisahkan perjuangan Gunadi dalam mencari pekerjaan setelah 3 tahun menganggur di ibu negara. Hidupnya menjadi lebih teruk apabila ayahnya menyuruhnya pulang untuk mengahwini Lestari yang sudah 3 tahun menunggunya.

  Dalam kisah lain, ada sosok Martono, yang berada dalam dilema besar kerana dia diminta oleh isterinya untuk meraikan lebaran di rumah, sementara projek modal sangat menguntungkan untuk dilakukan.

  Filem ini mengajarkan tentang kehidupan nyata yang sukar dan tidak menentu, tetapi berkat ketekunan dan kerja tanpa henti, pasti ada jalan penyelesaian yang sempurna.

  7. Pelari Layang-layang (2007)

  Filem Hollywood yang bertemakan Hollywood ini mengisahkan perjalanan dua sahabat baik bernama Amir dan Hassan yang menebus dosa masa lalu.

  Amir, yang sudah menjadi penulis terkenal di Amerika, tiba-tiba diminta oleh ayah Hassan untuk kembali ke Pakistan.

  Melalui siri adegan kilas balik, dia mengingati semua peristiwa masa lalunya dengan Hassan. Di akhir cerita, dia menemui pelbagai fakta yang mengejutkan, salah satunya adalah mengenai nasib Hassan ketika ini.

  Filem ini mengajarkan banyak nilai keagamaan positif, sangat sesuai untuk anda tonton pada musim lebaran ini.

  Itulah 7 filem dengan tema pulang, geng. Jadi anda lebih rindu untuk kampung halaman anda, bukan?

  Sila berikan pendapat anda melalui komen di bawah. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan