10 Ciri YouTube Terkini yang Mungkin Anda Tidak Tahu

YouTube baru-baru ini memberikan kemas kini paparan. Berikut adalah 10 ciri YouTube terkini yang mungkin belum anda ketahui sebelumnya.

YouTube adalah perkhidmatan perkongsian video terbesar dengan banyak penonton dari pelbagai bahagian dunia. Sebagai aplikasi video yang popular, YouTube terus berkembang dalam menghadirkan pengalaman yang menyenangkan dalam menikmati video.

Baru-baru ini, YouTube melancarkan penampilan baru dengan sejumlah ciri yang dapat digunakan di desktop dan telefon pintar. Seterusnya Jaka ingin memberitahu anda tentang 10 ciri YouTube baru yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya. Jumpa lelaki!

BACA JUGA
 • 10 Aplikasi Pemotongan Video Android Terbaik (Dikemas kini!)
 • 12 Aplikasi Penyuntingan Video Android & iPhone Terbaik, Video tanpa Tanda Air!
 • 7 Aplikasi untuk Membuat Video Animasi Keren. Boleh Membuat Seperti Pelo Mastermind!

10 Ciri YouTube Terkini yang Mungkin Anda Tidak Tahu

1. Silap Ketik Berkembar

Pada telefon pintar Android atau iOS, melalui aplikasi YouTube, anda dapat memajukan atau memutar balik video dengan mudah. Anda hanya ketuk dua kali di bahagian kanan video untuk memajukan durasi 10 saat dan sebelah kiri untuk memutarkan semula durasinya.

2. Sesuaikan Kelajuan Video mengikut kehendak anda

Ciri YouTube ini awalnya tersedia untuk desktop, tetapi sekarang anda dapat menikmatinya di telefon pintar. Anda boleh menyesuaikan kelajuan dengan menekan pilihan pada ikon tiga titik di sebelah kanan video. Kemudian pilih menu kelajuan main balik atau kelajuan video untuk menetapkan kelajuan video yang sedang anda mainkan.

3. Tema Gelap

Bagi anda yang mengalami kesukaran untuk berlama-lama di depan skrin komputer, YouTube menyediakan pilihan tema gelap pada penampilan terbarunya. Caranya adalah dengan hanya mengetuk menu profil dan segera mengaktifkan tema gelap (tema gelap), maka penampilan YouTube secara automatik akan berubah.

4. Ciri Pratonton Video

Untuk menggunakan ciri YouTube terbaru ini, cukup gerakkan kursor pada lakaran kecil video, ia akan memberikan pratonton video. Ciri pratonton ini sangat membantu dalam menentukan video yang akan anda tonton seterusnya.

5. Pilihan Video yang serupa

Semasa menonton video, YouTube secara langsung akan memberikan cadangan untuk video serupa. Tidak ada kerumitan lagi, anda kini dapat menemuinya di bawah skrin. Yang harus anda lakukan ialah ketuk skrin dan sapu ke atas untuk melihat keseluruhan lakaran kecil video.

6. Bersembang Bersama di Tetingkap Sembang YouTube

Siapa kata YouTube hanya boleh menonton video? Melalui kemas kini, ciri YouTube terkini juga dapat digunakan untuk berbual dengan rakan . Anda boleh berkongsi video melalui tetingkap sembang . Yang harus anda lakukan ialah mengetuk ikon anak panah di layar, memilih rakan dan menulis mesej. Anda juga dapat menonton video semasa berbual.

7. Pintasan Papan Kekunci di Desktop YouTube

Semasa menonton video YouTube, anda tidak perlu repot menggerakkan kursor dan memilih menu yang diinginkan. Berikut adalah beberapa pintasan papan kekunci yang boleh anda gunakan.

 • Papan kekunci berangka dapat membantu memproses video yang sedang anda mainkan. Contohnya: tekan ** 3 ** untuk membawa anda ke 30% durasi video, ** 7 ** akan membawa anda terus ke 60% video, dan ** 0 ** untuk memainkan semula video.
 • ** K ** untuk menjeda dan memulakan semula video.
 • ** J ** untuk memutar balik durasi video menjadi 10 saat.
 • ** L ** untuk memajukan durasi video hingga 10 saat.
 • ** M ** untuk mematikan atau mengaktifkan semula suara video.

8. Kongsi Bahagian Video Khusus

Sekiranya anda ingin berkongsi video di bahagian tertentu semasa menonton video, anda hanya menekan ** K ** untuk berhenti sebentar. Kemudian klik kanan dan pilih _ Salin URL video pada masa sekarang _ atau ** Salin URL video pada masa sekarang **. Yang tinggal hanyalah menyalinnya kepada rakan anda.

9. Carian Khusus Melalui Gabungan Kata Kunci

Untuk menjadikan carian video lebih spesifik, anda boleh menggunakan petua berikut.

 • Tambahkan petikan (xxxx) untuk mencari istilah tertentu; tanda (+) atau (-) untuk memasukkan atau membuang hasilnya.
 • Tambahkan _ allintitle _ ke medan carian sebelum memasukkan kata kunci untuk memastikan bahawa hasil carian yang akan merangkumi semua kata kunci yang anda cari ada dalam tajuk video.
 • Tambahkan _ HD _ sebelum memasukkan kata kunci untuk mendapatkan hasil video dengan kualiti definisi tinggi (definisi tinggi); Anda juga boleh menambahkan 3D untuk mendapatkan kandungan video tiga dimensi.
 • Tambahkan _ saluran _ atau _ senarai main _ ke pertanyaan carian anda.

10. Tonton Video dengan Sarikata

Sekurang-kurangnya sehingga sekarang terdapat 1 bilion video di YouTube yang sudah mempunyai sari kata automatik. Untuk mengaktifkannya, anda hanya perlu pergi ke menu tetapan, kemudian aktifkan kapsyen atau terjemahan automatik jika tersedia.

Inilah 10 ciri YouTube terkini yang mungkin tidak anda ketahui. Dengan begitu, anda juga dapat memperoleh pengalaman terbaik sambil menonton video kegemaran anda di YouTube. Oleh itu, cepatlah dan cuba. Dijamin tidak menyesal!

Baca juga artikel mengenai YouTube atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan