Inilah Sebab Mengapa Komputer Sering Bunyi Keras Dan Mencurigakan, Akan Meletup?

Beberapa bunyi boleh menjadi tanda bahawa komputer anda menghadapi masalah. Seterusnya Jaka akan membincangkan beberapa masalah komputer fizikal yang menyebabkan sebilangan bunyi kuat dan tidak biasa di komputer anda.

Pada era digital masa kini, komputer telah menjadi salah satu keperluan terpenting. Semasa menggunakan komputer, kadang-kadang kita sering mendengar sejumlah bunyi seperti bunyi boot sistem operasi, bunyi putaran kipas dalam peranti komputer atau suara yang dihasilkan oleh CD atau DVD yang berputar pada pemacu optik. Bunyi ini memang bunyi semula jadi , yang menunjukkan bahawa komputer anda berfungsi.

Walau bagaimanapun, beberapa bunyi seperti pembesar suara yang mengeluarkan bunyi sembrono atau bunyi keras yang tiba-tiba muncul dan sangat mengganggu kadang-kadang perlu diperhatikan kerana ini mungkin merupakan tanda bahawa komputer anda menghadapi masalah. Untuk menjadi jelas, Jaka berikut akan membincangkan beberapa masalah komputer fizikal yang menyebabkan sebilangan bunyi kuat dan tidak biasa di komputer anda. Mari lihat sahaja!

BACA JUGA
  • Bukan tipuan! Inilah Cara Mencegah Panas Laptop Semasa Digunakan
  • Cara membaiki DVD komputer riba yang tidak dapat dibaca dan tidak dapat dibaca

Inilah Sebab Mengapa Komputer Sering Bunyi Keras dan Mencurigakan, Akan Meletup?

1. Bunyi Keras Kerana Hard Drive Bermasalah

Sumber gambar: Foto: montereycomputerrepair.com

Sekiranya ada di antara anda yang pernah mendengar bunyi kuat dari bahagian komputer pada komputer, terutamanya pada bahagian di mana cakera keras berada, anda harus berwaspada. Kemungkinan besar bunyi itu berasal dari cakera keras anda yang sudah mula menghadapi masalah.

Di dalam cakera keras terdapat cakera keras dan tebal yang berfungsi bersama dengan lengan berputar untuk memastikan cakera keras berputar sambil menyebarkan maklumat . Sekiranya anda hanya mendengar suara kecil dan lembut dari cakera keras anda, maka anda tidak perlu risau kerana itu bermakna cakera keras anda baik-baik saja .

Sebaliknya, jika anda mendengar bunyi kuat dari cakera keras anda, biasanya ini bermaksud bahawa cakera keras anda menghadapi masalah sama ada pada cakera atau lengan berputar.

Sekiranya ini berlaku, segera buat sandaran data anda untuk mengelakkan risiko kehilangan data apabila cakera keras anda benar-benar rosak.

2. Bunyi Keras Kerana Pemacu Optik Bermasalah

Sumber gambar: Foto: Reference.com

Pada dasarnya, pemacu optik mempunyai cara kerja yang serupa dengan pemacu keras. Pemacu optik akan memainkan CD atau DVD di dalamnya menggunakan pemacu bulat, yang berfungsi bersama dengan optik yang bertanggungjawab membaca dan menyebarkan maklumat.

Bunyi yang dihasilkan oleh pemacu optik yang berfungsi dengan baik tidak begitu kuat dan halus seperti suara dari cakera keras. Walau bagaimanapun, jika anda mendengar bunyi kuat ketika pemacu optik anda membaca CD atau DVD , kemungkinan pemacu optik anda menghadapi masalah dengan pemacu.

Tetapi tidak semestinya keren, kerana suaranya juga disebabkan oleh CD atau DVD yang disisipkan dalam masalah atau kerana terlalu banyak habuk yang terpasang pada pemacu optik anda sehingga sukar untuk membaca optik.

LIHAT ARTIKEL

3. Bunyi Keruh Kerana Peminat Penyejuk Bermasalah

Sumber gambar: Foto: discdepotdundee.co.uk

Kipas penyejuk atau kipas penyejuk adalah alat yang ditugaskan untuk menyejukkan suhu mesin di dalam komputer anda sehingga tidak terlalu panas yang boleh menyebabkan komputer anda mati secara tiba-tiba.

Sudah tentu sebilangan daripada anda pasti pernah mendengar kipas penyejuk anda berputar dan mengeluarkan suara yang sangat kuat dan secara umum anda berpendapat bahawa itu kerana komputer anda terlalu lama digunakan .

Namun, apa yang sebenarnya menyebabkan bunyi adalah jumlah habuk yang melekat pada kipas penyejuk anda sehingga menghalang putaran kipas . Di samping itu, ada juga kemungkinan putaran kipas penyejuk anda menarik kabel berdekatan sehingga melibatkan bahagian kipas penyejuk dan menghalang putaran kipas.

Untuk masalah seperti ini, anda hanya perlu memeriksa keadaan kipas penyejuk anda sekiranya terdapat banyak habuk sehingga menghalang kerja kipas penyejuk atau kerana masalah kabel yang terlibat.

4. Bunyi Keras Kerana Bekalan Kuasa Yang Bermasalah

Sumber gambar: Foto: the-computer-problems-guru.com

Bekalan Kuasa adalah komponen penting dalam peranti komputer yang ditugaskan untuk mengatur dan menyampaikan kuasa elektrik ke peralatan komputer anda. Tanpa komponen ini, mustahil anda menghidupkan komputer atau komputer riba.

Walau bagaimanapun, bekalan kuasa kadang-kadang menimbulkan masalah sendiri apabila komponen yang satu ini mula mengeluarkan bunyi yang kuat ketika proses penutupan akan selesai. Sekiranya ada di antara anda yang mengalami hal seperti ini, anda harus berhati-hati dan segera memeriksa komponen bekalan kuasa anda . Kebisingan yang kuat ini kemungkinan besar disebabkan oleh masalah pada kabel pada bekalan kuasa anda atau lebih buruk lagi, papan induk .

Sekiranya anda cukup baik untuk melepaskan bekalan kuasa , periksa kabel yang membekalkan elektrik ke komponen lain seperti papan induk , VGA dan cakera keras . Sekiranya tidak, carilah seseorang yang dapat menolong anda untuk mengelakkan masalah yang boleh menyebabkan komputer atau komputer riba anda mati secara tiba-tiba kemudian.

5. Bunyi Keras pada Pembesar Suara atau Monitor

Sumber gambar: Foto: newsnish.com

Pernahkah anda mendengar bunyi kuat dari pembesar suara atau monitor komputer semasa anda menghidupkannya atau menyesuaikan kelantangannya? Sekiranya pernah, jangan memandang rendah kerana ia boleh disebabkan oleh masalah dengan komponen di dalam pembesar suara anda . Ini juga boleh disebabkan oleh arus elektrik bertembung dengan isyarat analog dari peranti pembesar suara komputer anda.

Sementara untuk monitor atau LCD perkara seperti ini sangat jarang berlaku . Namun, jika anda pernah mendengar monitor mengeluarkan bunyi enjin yang tidak biasa, cuba periksa elektrik monitor anda.

Nah, itu adalah beberapa masalah dengan komputer atau peranti komputer riba yang boleh menyebabkan bunyi yang kuat dan menjengkelkan. Mesej Jaka adalah jangan sekali-kali mengabaikan suara yang keluar dari komputer atau komputer riba anda. Suara itu dapat menjadi tanda bahawa komputer atau peranti komputer riba anda menghadapi masalah. Jangan ragu untuk meninggalkan mesej dan kesan anda di ruangan komen dan pastikan anda membagikannya kepada rakan anda.

Artikel Berkaitan