Cara Membuka Telefon Pintar Yang Dikunci Kerana Perlindungan Reset Kilang

Ciri FRP (Factory Reset Protection) sangat keren, menjadikan telefon pintar yang dicuri tidak berharga kerana tidak dapat digunakan. Tetapi jika anda terlupa kata laluan anda, bagaimana anda membukanya? Di sini Jaka akan memberitahu anda bagaimana!

Sekiranya anda menggunakan telefon pintar yang menjalankan Android 5.1.1 Lollipop atau lebih baru, setelah anda memasukkan akaun Google anda, telefon pintar tersebut akan terikat dengan akaun Google anda.

Ciri itu dipanggil FRP (Factory Reset Protection) . Apabila anda memasang semula kilang, untuk mengaktifkan telefon pintar anda, e-mel dan kata laluan akaun Google anda diperlukan. Jika tidak, telefon pintar tidak dapat digunakan.

Lalu, bagaimana anda membuka kunci telefon pintar terkunci kerana Perlindungan Reset Kilang ?

BACA JUGA
  • 7 kaedah termudah dan paling selamat untuk membuka kunci telefon bimbit terkunci (2020)
  • Petua Paling Berkesan untuk Melindungi Akaun Google Anda
  • Inilah Cara Menukar PIN Kunci Skrin Anda Secara Automatik

Cara membuka kunci telefon bimbit yang terkunci kerana perlindungan set semula kilang

Apa itu FRP (Factory Reset Protection)?

Factory Reset Protection adalah kaedah keselamatan yang dirancang untuk memastikan seseorang tidak dapat menggunakan telefon pintar yang dicuri.

Biasanya pencuri melakukan reset kilang secara paksa tanpa melalui pengaturan, kerana telefon bimbit yang dicuri menggunakan kunci skrin. Tetapi sekarang berkat fitur FRP, bahkan setelah mereka melakukan reset kilang secara paksa, maklumat akaun Google terbaru masih diperlukan untuk dapat menggunakan telefon pintar.

Tujuannya adalah untuk mengurangkan kecurian telefon pintar. Berkat ciri FRP ini, telefon bimbit yang dicuri tidak berguna . Ini harus menyedarkan pencuri bahawa telefon pintar bukan lagi sasaran pencurian yang menguntungkan.

Bagaimana Sekiranya Telefon Pintar Anda Sendiri Dikunci?

Tetapi ada sedikit masalah, terutama bagi orang yang membeli telefon pintar terpakai dengan FRP aktif. Pastikan anda melakukan tetapan semula kilang di hadapan penjual .

Bagaimana jika anda terlupa kata laluan akaun lama anda, dan itu berlaku pada telefon pintar terkunci anda sendiri? apa yang mesti anda buat?

Langkah pertama adalah menukar kata laluan lama dengan mengklik "Lupa Kata Laluan". Malangnya, anda tidak boleh menggunakan kata laluan baru untuk membuka kunci telefon pintar yang terkunci selama 72 jam atau 3 hari .

Kedua, anda boleh menggunakan alat pemulihan akaun Google . Pilihan ini berfungsi jika anda telah membuat sandaran atau mendaftarkan alamat e-mel kedua. Untuk memulakan, klik pada pautan ini dan ikuti arahannya.

Sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh mengurus akaun Google anda dengan mengunjungi 'halaman tetapan akaun Google' dan memilih 'pemeriksaan keselamatan'.

Periksa maklumat pemulihan anda , seperti telefon pemulihan, e-mel pemulihan dan soalan keselamatan. Itu adalah untuk membantu Google menghantar token untuk memasuki akaun anda jika telefon pintar anda terkunci. Pilih soalan pemulihan sebagai sebahagian daripada langkah pertama.

Walaupun anda mungkin tidak pernah mengalami masalah yang terkunci kerana FRP, tidak mustahil anda akan mengalami masalah ini suatu hari nanti.

Apa pendapat anda mengenai ciri Perlindungan Reset Kilang? Adakah berkesan untuk mencegah perkara yang tidak diingini? Ayuh, kongsi pendapat anda!

Artikel Berkaitan