Cara Mempercepat Rangkaian WiFi di Android & PC, Anti Lambat!

Ingin tahu bagaimana mempercepat sambungan WiFi Android dan PC? Baiklah, anda boleh mencuba mempercepat rangkaian WiFi terbaru ini, dijamin anti perlahan.

Hayo, siapa di antara kamu yang tidak dapat melepaskan diri dari internet? Ketergantungan ini menjadikan rangkaian WiFi yang nampaknya menjadi keperluan utama, geng.

Oleh itu, jangan terkejut jika sambungan internet WiFi lambat, ramai yang akan merasa tidak selesa atau terganggu kerana pelbagai aktiviti tergendala.

Tetapi jangan risau, masalahnya adalah Jaka mempunyai sejumlah petua tentang cara mempercepat sambungan WiFi Android dan PC terbaru , yang dapat anda terapkan sekarang. Ingin tahu, bukan?

 • Koleksi Cara Mempercepat Sambungan WiFi pada Android HP & Windows 10 PC
  • Cara Mempercepat WiFi Tanpa Perisian / Aplikasi Tambahan
  • Cara Mempercepat Wifi pada PC atau Laptop pada Windows 10
  • Cara mempercepat WiFi pada telefon Android
 • Apakah Punca Sambungan WiFi Lambat Apabila Digunakan?

  Sebelum memulakan perbincangan utama, mungkin ramai di antara anda tidak tahu mengapa isyarat WiFi sering menjadi perlahan, bukan?

  Faktanya, sinyal WiFi mempunyai jarak terhad, terutamanya jika anda tinggal di rumah bertingkat atau bekerja di pejabat dengan bilik yang besar.

  Dengan mengetahui punca isyarat WiFi yang perlahan ini, anda dapat mengetahui cara mempercepat rangkaian WiFi. Beberapa sebab rangkaian WiFi perlahan termasuk:

  1. Kabel LAN Terputus

  Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah memeriksa keadaan fizikal router dan kabel LAN yang anda gunakan, geng.

  Periksa sama ada kabel LAN dipasang dengan betul atau tidak, penempatannya sesuai atau tidak, dan mungkin terputus.

  Kabel LAN yang terputus secara automatik mengganggu kekuatan isyarat WiFi yang anda terima. Oleh itu, selalu pastikan keadaan perkakasan yang anda gunakan untuk mempercepat sambungan WiFi.

  2. Ketidakcocokan Kedudukan Penghala WiFi

  Kemudian, periksa semula sama ada anda meletakkan penghala pada kedudukan yang betul atau tidak.

  Sebenarnya, ada beberapa posisi terlarang untuk meletakkan penghala, termasuk di lantai, di ruang tertutup, dekat tingkap, dan di dekat barang elektronik lain, geng.

  Bermula dari penyebaran isyarat WiFi yang kurang optimum hingga medan elektromagnetik terganggu dari barang elektronik lain, boleh menyebabkan rangkaian WiFi menjadi perlahan.

  3. Terlalu Banyak Pengguna WiFi

  Ini sangat biasa apabila anda menggunakan rangkaian WiFi awam di tempat awam, seperti pejabat, restoran dan pusat membeli-belah.

  Terlalu banyak pengguna WiFi cenderung mempengaruhi kelajuan internet semasa anda menggunakannya.

  Oleh itu, sangat disarankan untuk menggunakan rangkaian WiFi yang terkunci dan diberi kata laluan, supaya kualiti internet terjamin dan anti-lambat, geng.

  4. Muat turun dalam Kapasiti Besar

  Baiklah, terutama jika banyak pengguna melakukan proses memuat turun dengan kapasiti yang besar , seperti filem, permainan, lagu, atau perkara lain.

  Proses memuat turun terlalu banyak boleh mengganggu kestabilan rangkaian internet yang diterima oleh pengguna. Mengapa internet boleh menjadi lebih perlahan semasa memuat turun?

  Kerana WiFi akan memberi lebih keutamaan untuk menyelesaikan proses muat turun terlebih dahulu, jadi ketika melayari akan terasa lebih lambat.

  5. ISP yang bermasalah

  Sekiranya anda tidak menemui empat penyebab di atas, kemungkinan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda menghadapi masalah, geng.

  Caranya untuk mempercepat rangkaian Wifi Andorid dan PC seperti apa-apa tidak akan berfungsi sekiranya terdapat gangguan dengan ISP yang anda gunakan.

  Sekiranya ISP mempunyai masalah, jelas anda hanya menunggu pembaikan atau jika anda menghubungi untuk mendapatkan maklumat yang lebih jelas.

  Koleksi Cara Mempercepat Sambungan WiFi pada Android HP & Windows 10 PC

  Bukan hanya pada peranti Android, mungkin ramai di antara anda juga tertanya-tanya bagaimana mempercepat sambungan WiFi di PC atau komputer riba, terutamanya dengan Windows 10.

  Berikut adalah beberapa langkah dan kaedah mudah yang boleh anda praktikkan secara langsung, walaupun tanpa memerlukan perisian atau aplikasi tambahan, geng.

  Ingin tahu, apa caranya? Perbincangan berikut selesai!

  Cara Mempercepat WiFi Tanpa Perisian / Aplikasi Tambahan

  Kaedah mempercepat WiFi tanpa perisian atau aplikasi tambahan biasanya berkaitan dengan penghala dan ISP yang anda gunakan.

  Caranya untuk mempercepat sambungan Wifi anda akan difokuskan pada memaksimumkan penggunaan perkakasan dan juga perisian lalai dari WiFi yang anda gunakan.

  Beberapa langkah di bawah ini juga terbukti cukup berkesan untuk mengatasi masalah anda, seperti:

  1. Ubah Kedudukan Penghala WiFi

  Siapa sangka bahawa hanya mengubah kedudukan penghala WiFi boleh mempengaruhi kelajuan internet WiFi yang anda gunakan?

  Cara membuat WiFi pantas pada yang satu ini mudah dan senang dilakukan, tetapi banyak orang yang sebenarnya tidak menerapkan prinsip ini dengan betul yang mengakibatkan rangkaian WiFi berkualiti rendah.

  Nah, untuk menentukan lokasi penghala WiFi yang betul, anda boleh mengikuti beberapa cadangan, iaitu:

  • Letakkan penghala WiFi di tempat terbuka untuk memaksimumkan penyebaran isyarat di dalam rumah. Jangan letakkan penghala di tempat yang mempunyai banyak halangan, seperti hujung bilik, di bawah meja, atau di almari.

  • Jauhkan penghala dari tanah atau kaki anda, kerana bahan lantai tidak cukup baik untuk menyebarkan isyarat WiFi ke seluruh ruangan. Lebih baik meletakkan penghala pada kedudukan yang lebih tinggi.

  • Jauhkan penghala dari objek elektronik lain yang mempunyai pengaruh buruk, kerana melakukan gelombang elektromagnetik yang dapat mengganggu isyarat WiFi.

  2. Arahkan Antena Router dalam Arah yang berbeza

  Sekiranya anda perhatikan, penghala WiFi umumnya mempunyai dua antena di bahagian belakang. Anda boleh menggunakan antena ini untuk mempercepat sambungan WiFi anda.

  Untuk memaksimumkan isyarat yang dipancarkan, Anda dapat mengubah arah dari satu antena ke antena yang lain, sehingga setiap antena dapat menutup berbagai sudut ruangan.

  Sekiranya satu antena menghala ke atas, anda boleh mengarahkan antena yang lain ke arah, geng.

  3. Tukar penghala yang lebih berkelayakan

  Anda sudah menggunakan pakej internet yang mempunyai kelajuan tertinggi, tetapi masih merasakan internet anda lambat?

  Mungkin masalah utama anda datang dari peranti penghala yang biasanya masih menggunakan penghala lalai dari penyedia, kumpulan.

  Untuk mengatasinya, anda boleh beralih ke beli dan ganti dengan penghala yang lebih berkualiti dan mempunyai kelajuan sambungan yang lebih tinggi.

  Pastikan juga anda menggunakan peranti mudah alih dan PC atau komputer riba dengan spesifikasi yang memenuhi syarat untuk melayari lebih pantas.

  4. Gunakan ISP yang belum banyak digunakan

  Akhirnya, jumlah pengguna ISP (Internet Service Provider) mungkin menjadikan kualiti internet menurun dan perlahan.

  Jangan tergoda dengan harga yang murah, anda boleh mula menukar dan menggunakan ISP yang tidak banyak digunakan di kawasan anda.

  Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memeriksa sama ada kawasan anda dilindungi oleh ISP atau menghubungi perkhidmatan pelanggan yang berkaitan untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.

  Cara Mempercepat Wifi pada PC atau Laptop pada Windows 10

  Melayari tugasan kuliah atau menonton video YouTube masih lambat?

  Sekiranya anda telah mencuba langkah-langkah di atas tetapi tidak memberi kesan yang ketara, anda juga boleh mengikuti beberapa cara untuk mempercepat WiFi pada PC atau komputer riba Windows 10 berikut.

  1. Tukar DNS

  DNS atau Domain Name System adalah protokol yang berfungsi dalam menerjemahkan laman web ke alamat IP.

  Sayangnya laman web dari semasa ke semasa mengalami banyak perubahan dan membuat DNS bekerja keras semasa memuatkannya, geng. Mengubah DNS juga merupakan cara untuk menjadikan WiFi cepat, kuat

  Kaedah alternatif untuk menukar DNS diklaim dapat mempercepat kelajuan internet hingga 20% dibandingkan jika anda menggunakan DNS lalai.

  Terdapat beberapa alternatif DNS yang biasa digunakan, seperti OpenDNS dan Google DNS, yang telah saya kaji secara terperinci di bawah.

  • Langkah 1 - Pada paparan desktop Windows, yang perlu anda lakukan ialah klik kanan pada ikon Rangkaian di sebelah kanan dan buka tetapan Buka Rangkaian & Internet .
  • Langkah 2 - Di tetingkap Rangkaian dan Internet , anda hanya pergi ke bawah dan klik pada pilihan Pusat Rangkaian dan Perkongsian , kumpulan.
  • Langkah 3 - Kemudian tetingkap Jaringan dan Pusat Perkongsian akan muncul lagi dan di sini anda hanya klik pada pilihan Sambungan WiFi yang terletak di sebelah kanan skrin.
  • Langkah 4 - Tetingkap Status WiFi akan muncul yang akan menunjukkan status rangkaian internet yang sedang anda gunakan. Di sini anda hanya klik pada menu Properties yang terletak di bahagian bawah.
  • Langkah 5 - Anda akan diarahkan lagi ke tetingkap WiFi Properties . Pada item di kotak di tengah, yang harus Anda lakukan adalah mencari dan memilih pilihan Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) .

  Sekiranya ia disorot, yang perlu anda lakukan ialah klik Properties .

  • Langkah 6 - Di tetingkap Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4), yang harus anda lakukan ialah memilih pilihan Gunakan alamat pelayan DNS berikut: pilihan di bahagian bawah.

  Anda hanya perlu memasukkan OpenDNS alternatif, pelayan DNS pilihan: 208.67.222.222 dan pelayan DNS alternatif: 208.67.222.220 .

  Sekiranya anda hanya klik OK dan untuk mendapatkan hasil yang lebih maksimum, anda mulakan semula PC atau komputer riba anda.

  Selain menggunakan tetapan OpenDNS seperti di atas, ada juga DNS 1.1.1.1 yang diklaim dapat memberikan kelajuan internet hingga 10 kali lebih cepat.

  2. Tukar Lebar Jalur

  Anda sememangnya sukar untuk mengganggu lebar jalur yang disediakan oleh ISP, tetapi ternyata Windows juga menghadkan lebar jalur anda.

  Sistem operasi Windows mempunyai ciri untuk membagi lebar jalur untuk perkhidmatan Quality of Service (QoS) yang terdiri daripada Windows Update dan program lain.

  Untuk mempercepat WiFi pada Windows 10, anda dapat menyesuaikan dan mengubah tetapan lebar jalur dengan langkah-langkah berikut.

  Sebagai catatan, bagi pengguna Windows 10 Home Edition, mungkin tidak dapat menggunakan kaedah ini untuk mempercepat rangkaian WiFi.

  • Langkah 1 - Kali pertama anda membuka tetingkap Jalankan dengan menekan kombinasi kekunci Ctrl + R pada papan kekunci. Kemudian anda hanya ketik gpedit.msc dan kemudian tekan Enter.
  • Langkah 2 - Tetingkap Editor Dasar Kumpulan Tempatan akan muncul , di sini anda hanya pergi ke menu Computer Configuration> Administrative Templates> Network> QoS Packet Scheduler .
  • Langkah 3 - Jika anda telah memasuki menu Penjadual Paket QoS, yang harus anda lakukan ialah klik dua kali pada pilihan Had lebar jalur yang boleh ditempah .
  • Langkah 4 - Di tetingkap Had lebar jalur yang boleh ditempah, pertama anda mengubah pilihan ke Diaktifkan sehingga menu di bahagian bawah dapat diakses.

  Kemudian di bahagian Pilihan: anda hanya menetapkan had Jalur Lebar (%): 0 , kemudian klik OK .

  Sekiranya demikian, anda hanya perlu menghidupkan semula PC atau komputer riba anda untuk mendapatkan hasilnya.

  Note:


  Mengubah bandwith limit menjadi 0 dapat berisiko mengganggu proses Windows Update dan program terkait lainnya.

  3. Flush DNS

  Cara mempercepat sambungan Wifi agak remeh, tetapi flush DNS untuk mempercepat sambungan internet di Windows 10 terbukti cukup berjaya.

  Masalahnya adalah dengan membuang DNS anda akan menetapkan semula cache DNS PC atau komputer riba yang anda gunakan untuk menyesuaikan maklumat dan perubahan dari domain.

  Untuk membuang DNS, yang perlu anda lakukan ialah mengaksesnya menggunakan Command Prompt dengan beberapa langkah mudah.

  • Langkah 1 - Tekan butang Mula pada papan kekunci kemudian ketik "cmd" sehingga cadangan Prompt Perintah muncul. Kemudian anda klik kanan pada Command Prompt dan pilih pilihan Run as administrator .
  • Langkah 2 - Tetingkap Prompt Perintah akan muncul dan yang harus anda lakukan ialah memasukkan perintah ipconfig / flushdns kemudian tekan Enter.
  • Langkah 3 - Proses akan memakan masa beberapa saat untuk mengesahkan pemutihan DNS telah berjaya dijalankan di tetingkap Prompt Perintah.

  Untuk hasil maksimum, anda boleh mengemas kini konfigurasi alamat IP dengan memasukkan perintah ipconfig / renew dan menekan Enter.

  • Langkah 4 - Menetapkan alamat IP akan berjalan dan apabila sudah selesai anda boleh segera menutup tetingkap Prompt Perintah. Akhirnya anda boleh menghidupkan semula PC atau komputer riba anda untuk merasakan hasilnya, geng.

  4. IRPStackSize

  Untuk pengguna Windows 10, anda juga boleh menggunakan kaedah IRPStackSize untuk mempercepat WiFi pada PC atau komputer riba.

  Di sini anda boleh mengubah jumlah IRPStackSize untuk dapat menerima lebih banyak data dalam satu masa.

  Cara mempercepat rangkaian WiFi sangat berkesan untuk pengguna WiFi dengan lebar jalur melebihi 10Mbps. Bagi pengguna di bawah, kesannya mungkin kurang jelas, geng.

  • Langkah 1 - Tekan kombinasi kekunci Ctrl + R pada papan kekunci untuk membuka tetingkap Jalankan . Kemudian anda hanya ketik regedit dan tekan kekunci Enter.
  • Langkah 2 - Di sini anda hanya perlu mengklik pilihan di sebelah kiri, ** HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Lanman Server \ Parameter .
  • Langkah 3 - Di bahagian Paramaters, yang perlu anda lakukan ialah klik kanan pada fail DWORD yang disebut IRPStackSize , klik Ubah suai dan isi nilainya dengan 50.

  Sekiranya pilihan IRPStackSize tidak ada, yang harus anda lakukan ialah membuat fail DWORD baru dengan mengklik kanan> Baru> Nilai DWORD (64-bit) dan menamakannya semula dengan IRPStackSize.

  • Langkah 4 - Sama seperti sebelumnya, anda boleh klik kanan pada IRPStackSize baru dan klik Modifiy .

  Isi data Nilai: 50 kemudian klik OK untuk menyelesaikan proses. Demi merasakan kesannya, anda hanya perlu menghidupkan semula PC atau komputer riba anda.

  Cara mempercepat WiFi pada telefon Android

  Tidak hanya pada PC Windows atau komputer riba, Jaka juga memiliki beberapa tutorial mudah tentang cara mempercepat WiFi pada telefon Android bahkan tanpa memerlukan akses root.

  Kaedah yang akan dikaji Jaka kali ini terbukti cukup berkesan dalam mempercepat sambungan WiFi pada telefon Android anda.

  Oleh itu, daripada ingin tahu, anda lebih baik merujuknya sepenuhnya di bawah!

  1. Tetapan Lalai

  Tanpa memerlukan aplikasi tambahan, anda dapat mempercepat rangkaian WiFi menggunakan tetapan lalai yang sudah ada pada telefon Android anda, geng.

  Nah, di sini Jaka berlatih dengan menggunakan telefon bimbit Android jenis Xiaomi Redmi 4X yang sudah menggunakan MIUI 10.

  Langkah yang harus anda lakukan agak mudah. Berikut adalah urutan cara yang boleh anda ikuti dalam cara mempercepat sambungan WiFi Android anda.

  • Langkah 1 - Kali pertama, anda pergi ke menu Tetapan kemudian pilih pilihan WiFi untuk membuka tetapan rangkaian WiFi pada telefon Android anda.
  • Langkah 2 - Kemudian anda hanya menatal ke bawah untuk mencari pilihan Tetapan lanjutan untuk tetapan yang lebih mendalam mengenai WiFi.

  Di sini anda boleh menetapkan pengoptimuman rangkaian WiFi dalam pilihan mod pembantu WiFi dan mod kelajuan WiFi .

  • Langkah 3 - Buka tetapan pembantu WiFi dan kemudian aktifkan agar dapat beralih dari rangkaian WiFi ke paket data secara automatik jika sambungannya buruk atau lambat.

  Anda juga dapat mengaktifkan pilihan Tunjuk penggunaan data peringatan untuk memberikan maklumat penggunaan internet menggunakan paket data.

  • Langkah 4 - Anda juga dapat mempercepat WiFi di Android dengan mengaktifkan pilihan mod kelajuan WiFi untuk memberi keutamaan lebar jalur kepada aplikasi tertentu.

  Di sini terdapat pilihan mod Biasa untuk memisahkan lebar jalur antara aplikasi yang berjalan di latar depan dan latar belakang secara merata.

  Apakah pilihan mod Extreme yang akan mengutamakan lebar jalur untuk aplikasi yang berjalan di Foreground. Walaupun aplikasi latar belakang mungkin tidak dapat mengakses internet buat sementara waktu.

  2. Aplikasi Penukar WiFi

  Di samping itu, anda juga boleh bergantung pada aplikasi pihak ketiga untuk mendapatkan rangkaian WiFi dengan kualiti isyarat maksimum.

  Jaka sendiri mengesyorkan aplikasi bernama WiFi Switcher yang dikembangkan oleh Cloudie Development yang boleh anda gunakan tanpa memerlukan akses root.

  Aplikasi penggalak isyarat WiFI ini mempunyai fungsi yang cukup baik untuk telefon bimbit anda. Bagaimana anda menggunakan aplikasi WiFi Switcher? Ini caranya!

  • Langkah 1 - Kali pertama anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi WiFi Switcher , yang boleh anda dapatkan di pautan di bawah.
  Apl Rangkaian Pembangunan Cloudie MUAT TURUN
  • Langkah 2 - Buka aplikasi WiFi Switcher dan pada mulanya anda akan diminta izin untuk mengakses lokasi. Anda hanya perlu mengetuk pilihan Benarkan . Lakukan langkah seterusnya sehingga anda memasuki paparan utama aplikasi WiFi Switcher.
  • Langkah 3 - Anda boleh menetapkan rangkaian WiFi pilihan untuk menyambung terlebih dahulu. Untuk menyiapkannya, anda hanya perlu mengaktifkan tanda semak di bahagian Pilihan di setiap rangkaian WiFi yang dipaparkan.
  • Langkah 4 - Anda juga dapat membuat tetapan lebih lanjut dalam aplikasi WiFi Switcher dengan mengetuk ikon tiga titik di kanan atas dan memilih pilihan Tetapan .

  Di sini anda hanya menetapkan had minimum pada kekuatan rangkaian WiFi yang anda anggap lambat.

  Anda juga dapat mengaktifkan pilihan Tanya Sebelum Beralih untuk memberikan pemberitahuan mengenai penggantian WiFi dan Jalankan di Foreground untuk mengelakkan aplikasi ditutup kerana sistem.

  Sekarang itulah koleksi cara untuk mempercepat sambungan WiFi yang boleh anda praktikkan di telefon bimbit Android dan komputer riba atau Windows 10 anda.

  Adakah terdapat banyak aspek yang harus anda perhatikan sekiranya rangkaian internet anda perlahan atau tidak stabil?

  Adakah anda mempunyai petua dan trik lain? Ayuh jangan ragu untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai WiFi atau artikel menarik lain dari Lukman Azis .

  Artikel Berkaitan