Nyesek! 7 Pelakon Bersedia Menderita Filem Gagal & Tidak Terkenal

Walaupun mereka telah mengalami kecederaan dan penyakit akut kerana bertindak secara maksimal dalam filem ini, sebenarnya tujuh pelakon ini masih belum dapat membuat filem ini diminati di pasaran.

Dalam melakonkan watak dalam sebuah filem, seorang pelakon harus berdedikasi dengan memberikan kemampuan terbaiknya agar filem ini mendapat tinjauan yang baik dan juga diminati di pasaran.

Tidak jarang, banyak pelakon sanggup mengubah adegan yang melampau dan mematikan. Contohnya, Linda Hamilton , pelakon Sarah Connor dalam francais Terminator yang kehilangan pendengarannya ketika menembak Terminator 2.

Nasib baik, pengorbanan itu tidak sia-sia kerana Terminator 2 berjaya menjadi karya agung. Malangnya, tidak semua pelakon pengorbanan itu sepadan dengan Linda.

 • Bob Hoskins - Super Mario Bros. (1993)
 • Ashton Kutcher - Pekerjaan (2013)
 • Charlize Theron - Aeon Flux (2005)
 • Channing Tatum - The Eagle (2011)
 • Jared Leto - Bab 27 (2007)
 • John Travolta - Gotti (2018)
 • 7 Pelakon Yang Sukar Menderita dalam Filem Biasa

  Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan sebilangan pelakon yang sanggup melakukan adegan berbahaya dan menderita tetapi sayangnya filem itu malah gagal.

  Ada yang sanggup menjalani diet ekstrem kerana berperanan dan menderita kesakitan yang teruk. Terdapat juga pelakon yang sanggup menambahkan berat badan secara melampau tetapi sebaliknya filem ini sedang berantakan.

  Penasaran dengan pelakon yang dimaksudkan oleh Jaka? Segera, lihat artikel lengkap ini, geng!

  1. 50 Cent - Semua Perkara Jauh (2011)

  Sebelum berkarier dalam bidang lakonan, Curtis James Jackson III atau biasa dikenali sebagai 50 Cent adalah rapper terkenal dengan pelbagai anugerah.

  Setelah bermain dalam filem dengan peranan kecil, akhirnya 50 Cent berpeluang menjadi produser, penulis, dan pelakon utama dalam filem biografi, All Things Fall Apart .

  Dalam filem ini, dia memainkan pemain bola sepak yang didiagnosis dengan tumor. Dalam peranannya, dia bersedia menjalani diet ekstrim sehingga tubuhnya kelihatan seperti tengkorak hidup untuk perannya.

  Malangnya, filem ini sangat gagal dan tidak pernah ditayangkan di layar lebar. Satu-satunya perkara yang membuat filem ini diketahui oleh orang adalah kerana transformasi badan yang dialami oleh 50 Cent.

  2. Bob Hoskins - Super Mario Bros. (1993)

  Siapa di antara anda yang sangat suka bermain permainan Nintendo klasik ini? Sekadar makluman, ternyata Super Mario Bros. pernah membuat aksi langsung pada tahun 1993, geng.

  Malangnya, filem ini benar-benar buruk dan membuat Nintendo menyerah untuk menyesuaikan permainan menjadi filem. Tidak hanya itu, pemeran Mario, Bob Hoskins juga harus menderita ketika menembak.

  Semasa menjalani penggambaran, Bob telah mengalami kejutan, lemas, patah jari, bahkan ditikam hingga 4 kali. Saya begitu kecewa, Bob malah sering membuat penggambaran ketika mabuk.

  3. Ashton Kutcher - Pekerjaan (2013)

  Steve Jobs memang seorang tokoh genius yang luar biasa. Tidak hairanlah ketika ini terdapat beberapa filem biografi mengenai pengasas bersama Apple.

  Salah satunya adalah Jobs , dimainkan oleh Ashton Kutcher . Untuk kelihatan seperti Steve Jobs, Ashton bersedia meniru diet Steve Jobs yang hanya memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

  Diet yang melampau menjadikan Ashton menderita pankreatitis akut yang hampir meragut nyawanya. Sayangnya pengorbanan tidak sia-sia memandangkan filem ini kurang berjaya di Box Office.

  4. Charlize Theron - Aeon Flux (2005)

  Sekiranya anda adalah generasi 90-an, pasti anda akan ingat bahawa MTV mempunyai program animasi yang dinamakan Liquid Animation . Program ini kemudian menjadi asas untuk filem animasi seperti Beavis + Butthead, Daria, hingga Celebrity Deathmatch.

  Salah satu siri Televisyen Cecair yang paling terkenal ialah Aeon Flux yang menceritakan kisah seorang ejen rahsia pada masa akan datang. Kerana berjaya, animasi ini kemudian dijadikan aksi langsung.

  Charlize Theron dipilih sebagai pelakon utama dalam filem ini. Charlize berkeras melakukan adegan berbahaya sendiri tanpa menggunakan stuntman.

  Semasa penggambaran, Chatlize jatuh ke lehernya terlebih dahulu, menyebabkan bantalan tulang belakangnya bergeser. Hanya selisih 1 cm, dia boleh lumpuh secara kekal.

  Sudah putus asa, filem ini tidak laku, geng. Jangan berhenti di situ, kesakitan tidak hilang selama 8 tahun sehingga Charlize menjalani pembedahan tulang belakang.

  5. Channing Tatum - The Eagle (2011)

  Ketika dia sedang membuat film aksi, pelakon itu pasti sudah siap jika misalnya ada luka di tubuhnya mengingat adegan berbahaya yang harus dia mainkan.

  Walaupun begitu, Channing Tatum mengalami kecederaan parah yang tidak disangka sebelumnya. Dalam filem The Eagle , Channing mesti terlibat dalam pertarungan di sungai beku.

  Untuk mengelakkan hipotermia, di bawah kostumnya adalah pakaian selam khas yang boleh diisi dengan air suam untuk memanaskan badan semasa penggambaran.

  Malangnya, kru yang cuai malah menuangkan air panas ke selimut sehingga badan, terutama alat kelamin Channing, mengalami luka bakar.

  Ini digabungkan oleh filem yang tidak laris di pasaran. Sudah sakit di badan, sakit di hati, geng.

  6. Jared Leto - Bab 27 (2007)

  Bab 27 adalah drama biografi yang menceritakan kisah Mark David Chapman , lelaki yang terkenal dengan pembunuhan John Lennon, seorang anggota Beatles.

  Dalam bermain Mark, Leto bersedia menambah berat badan lebih dari 30 kg. Leto juga sebelumnya telah melakukan transformasi ekstrem dalam penagih dadah filem, Requiem for a Dream dan Dallas Buyer's Club .

  Kerana berat badannya meningkat secara mendadak dalam waktu singkat, dia menderita arthritis akut, aritmia, dan kolesterol tinggi. Sebenarnya, dia sukar berjalan sehingga dia harus menggunakan kerusi roda.

  Dedikasi ini sia-sia setelah Bab 27 gagal meletup di pasaran.

  7. John Travolta - Gotti (2018)

  Bukan hanya berkorban secara fizikal, pelakon juga harus berkorban secara mental. John Travolta mendedikasikan lapan tahun hidupnya untuk memfilmkan kisah bos mafia terkenal, John Gotti .

  Semasa menyiapkan filem ini pada tahun 2011, produser masuk penjara. Pengeluar seterusnya juga dipenjara kerana penipuan. Perhatikan, filem ini mengubah penerbit sehingga 44 kali.

  Walaupun begitu, Travolta tetap optimis bahawa filem ini akan berjaya. Ketika dibebaskan setelah melewati hampir 10 tahun tempoh produksi yang gila, filem ini hanya memperoleh AS $ 1 juta, atau kerugian besar.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 pelakon berdedikasi yang sanggup menderita ketika penggambaran tetapi filem ini masih gagal. Wah, bagaimana mengecewakan, geng.

  Sekiranya anda mempunyai pendapat lain, katakan di ruangan komen, ya. Jumpa awak lain kali!

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan