7 Filem Kuntilanak Paling Menakutkan dan Ketegangan, Jangan Tonton Sendiri!

Bosan dan anda mahu mendorong adrenalin dengan menonton filem seram Kuntilanak? Berikut adalah beberapa filem kuntilanak yang paling menakutkan. Jangan menonton sendiri!

Bukan hanya kasut, solek, atau pakaian, malah ada hantu yang bersifat tempatan. Contohnya, seperti Pocong, Genderuwo, Kuntilanak, Tuyul, dan banyak lagi.

Kerana semangat ini sebenarnya ada, anda akan merasa lebih baik apabila menonton filem hantu tempatan yang bertimbang rasa di luar negara. Lebih-lebih lagi, Kuntilanak digambarkan sebagai ketawa biasa.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai filem Kuntilanak apa yang paling menakutkan, tidak perlu berlengah lagi. Mengikuti ini Jaka telah meringkaskan pelbagai filemnya.

 • Kuntilanak 2 (2007)
 • Kuntilanak 3 (2008)
 • Filem Kuntilanak Lain
  • Kerunt Kuntilanak (2011)
 • Kuntilanak 1 (2018)
  • Mangkujiwo (2020)
 • Filem Kuntilanak yang dilakonkan oleh Julie Estelle

  Siapa yang tidak kenal dengan artis cantik bernama Julie Estelle ? Berjaya membintangi filem romantis Dealova (2005) dan Alexandria (2005) , dia beralih ke peranan yang lebih mencengkam, iaitu filem seram.

  Dalam masa tiga tahun, dia membintangi filem seram Kuntilanak 1 hingga Kuntilanak 3 arahan Rizal Mantovani . Tidak memainkan peranan sebagai hantu, Julie Estelle memainkan peranan sebagai Samantha , seseorang yang mempunyai bakat untuk memanggil kuntilanak.

  1. Kuntilanak (2006)

  Selepas kematian ibunya, Samantha merasa sangat teruk. Dia sering mengalami mimpi buruk. Tambahan pula, ayah tirinya sering mengganggunya. Agar tidak menjadi lebih tertekan, dia memutuskan untuk menyewa bilik asrama berhampiran kampusnya. Rumah tumpangan 3 tingkat ini terletak di sebelah tanah perkuburan dan pokok beringin.

  Ketegangan filem Kuntilanak bermula ketika Sam memasuki bilik asramanya. Dia terpegun dengan cermin besar dengan reka bentuk vintaj. Kata rumah tumpangan, cermin itu adalah peninggalan keluarga pemilik rumah tumpangan.

  Sejak menumpang di sana, Sam sering mengalami kejadian aneh. Sebenarnya, dia secara tidak sedar sering menyanyikan lagu Lingsir Wengi. Apa yang sebenarnya berlaku pada Sam?

  2. Kuntilanak 2 (2007)

  Melanjutkan cerita dalam filem sebelumnya, dalam filem Kuntilanak 2, Sam memutuskan untuk berpindah ke tempat baru. Kali ini, dia menyewa sebuah bilik di rumah penduduk. Ketika berpindah ke tempat baru, Sam membawa cermin besar dari rumah tumpangan lamanya.

  Sebaik memasuki rumah yang dia tinggali, Sam disambut dengan mesra. Namun, anak kecil di rumah itu sebenarnya merasa takut akan keberadaan Sam. Anak kecil itu merasakan Sam diikuti oleh makhluk yang menakutkan.

  3. Kuntilanak 3 (2008)

  Filem Kuntilanak terakhir yang dilakonkan oleh Julie Estelle tidak kurang hebatnya dari filem pertama atau kedua. Kisahnya bermula dengan Sam yang mengembara ke hutan untuk bertemu dengan seorang nenek yang dipercayai dapat menghilangkan kemampuannya memanggil kuntilanak.

  Dalam perjalanan ke hutan, dia bertemu dengan sekumpulan pasukan Komodo SAR. Mereka adalah Darwin, Asti, Herman, dan Eltra. Matlamat mereka di hutan adalah untuk mencari sahabat mereka Stella dan Rimson yang hilang beberapa hari yang lalu.

  Sam akhirnya pergi bersama kumpulan itu. Ketika mereka tiba, mereka membuat khemah dan bersiap untuk berehat, tetapi perkara-perkara aneh mula berlaku.

  Malah mereka sempat mendengar suara tangisan bayi pada waktu malam. Semasa berjalan melalui hutan pada waktu petang, mereka juga disekat oleh kabut tebal. Apa yang sebenarnya berlaku kepada mereka? Bolehkah Sam kehilangan kemampuannya? Jadi, saksikan siri filem Kuntilanak yang dilakonkan oleh Julie Estelle ini!

  Filem Kuntilanak Lain

  Selain filem Kuntilanak yang dibintangi oleh Julie Estelle, masih ada lagi filem seram mengenai Kuntilanak yang tidak kurang menakutkan dan menarik untuk ditonton. Inilah senarai:

  4. Kerunt Kuntilanak (2011)

  Bagi anda yang ingin menonton filem kuntilanak yang digabungkan dengan genre komedi, Kanda Kuntilanak boleh dijadikan pilihan.

  Kisahnya bermula dengan asrama di mana Abby dan Ikke pada awalnya damai berubah menjadi tegang. Setiap malam, sesuatu yang pelik berlaku kepada mereka berdua. Bukan hanya penghuni asrama, orang yang sering singgah di situ juga mengalami perkara-perkara menakutkan.

  Sehingga suatu hari, adik Abby (Tasya *) datang dan tinggal di rumah tumpangan. Dia melihat seorang wanita dengan rambut panjang yang sedang hamil. Siapa wanita ini?

  5. Kuntilanak 1 (2018)

  Sinopsis filem kuntilanak yang ditayangkan pada tahun 2018 mengisahkan tentang Bibi Dona , ibu angkat lima anak yatim.

  Kerana ingin pergi ke luar negeri, dia meninggalkan lima anak angkatnya bersama anak saudaranya, Lydia . Seram bermula setelah lima kanak-kanak itu menemui cermin lama di bilik bawah tanah di bawahnya.

  Mereka sering melihat sosok wanita berambut panjang yang menyeramkan keluar dari cermin. Adakah wanita itu hantu kuntilanak? Bagaimana mereka menyelamatkan diri dari peristiwa tegang yang terus berlaku?

  1. Kuntilanak 2 (2019)

  Bagi mereka yang ingin tahu, pelakon utama dalam filem Kuntilanak 2 (2019) adalah Michelle Skornicki (Dinda) dan Karina Suwandi (Karmila) . Karmila datang menemui Bibi Donna dan mengaku sebagai ibu kandung salah seorang anak angkatnya, iaitu Dinda.

  Mak Cik Donna merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan Karmila. Kerana, dia mempunyai rambut panjang dan bercakap sangat lancar. Bibi Dona tidak mempercayai pengakuan Karmila dan melarangnya berjumpa dengan Dinda.

  Kerana ingin tahu, Dinda akhirnya pergi menemui Karmila. Untuk sampai ke rumah Karmila, Dinda ditemani oleh beberapa rakan mesti melalui padang belantara yang gelap dan sunyi. Dan kejadian pelik sering berlaku.

  Apa yang berlaku setelah Dinda tiba di rumah ibunya? Benarkah Karmila adalah ibu kandung Dinda? Sekiranya anda ingin tahu mengenai kisah seterusnya, anda boleh menstrim atau memuat turun filem Kuntilanak 2.

  7. Mangkujiwo (2020)

  Sekiranya anda mencari filem kuntilanak terbaru pada tahun 2020, Mangkujiwo adalah pilihannya. Kisah filem ini bermula dengan dua tokoh utama, iaitu Brotoseno dan Tjokro Kusumo yang terlibat dalam pergaduhan.

  Apa yang mereka perjuangkan tidak lain adalah kuasa. Pertikaian itu berakhir dengan kemenangan Tjokro. Merasa tidak dapat diterima, Broto bermaksud membalas dendam melalui bayi yang dikandung oleh Kanthi , wanita yang diresapi oleh Tjokro. Kanthi dipenjara kerana dia dituduh mengandung anak iblis.

  Dengan rasa tidak berdaya, Kanthi membunuh diri. Namun, bayi itu diselamatkan oleh Broto. Semangat Kanthi kemudian memasuki cermin kembar yang menjadi saksi kejahatan Broto.

  Terdapat 7 filem Kuntilanak yang paling menakutkan. Daripada semua tajuk, yang manakah akan anda tonton? Atau mungkin anda mahu menonton semuanya? Kongsi jawapan anda di ruangan komen, ya!

  Artikel Berkaitan