Cara Menterjemahkan Bahasa Asing di Android Tanpa Mengalih Aplikasi

Adakah anda sering melihat orang berbual dalam bahasa asing? Untuk memudahkannya, kini anda dapat menterjemahkan bahasa asing tanpa perlu menukar aplikasi.

Adalah membanggakan sekiranya kita dapat menguasai bahasa asing. Malangnya kerana kekangan masa dan kemampuan juga, ramai di antara kita tidak dapat menguasainya. Walaupun bahasa asing bukan hanya untuk gaya, tetapi juga dapat digunakan untuk tujuan kerjaya.

Bagi anda yang menggunakan telefon pintar, terdapat banyak aplikasi terjemahan terbaik. Tetapi JalanTikus adalah cara untuk anda menerjemahkan bahasa Asing di Android tanpa perlu menukar aplikasi.

BACA JUGA
  • Cara Menggunakan Terjemahan Google Tanpa Sambungan Internet (Luar Talian)
  • 1 Billion Terjemahan sehari di Google Translate
  • Belajar Bahasa Jawa Melalui Terjemahan Google

Aplikasi Terjemahan Terbaik di Android

Dari banyak aplikasi terjemahan bahasa Inggeris - Indonesia di Android, salah satu aplikasi terjemahan terbaik adalah Google Translate . Bukan hanya menerjemahkan Bahasa Inggeris ke Bahasa Indonesia, tetapi banyak bahasa asing lain yang boleh anda terjemahkan. Lebih canggih kerana Google Translate dapat menterjemahkan bahasa asing di mana sahaja tanpa perlu menukar aplikasi.

Apl Produktiviti Google MUAT TURUN

Cara Menterjemahkan Bahasa Asing Tanpa Perlu Mengalih Aplikasi

Sebagai pembangun platform Android, Google terus mengembangkan ciri baru sehingga pengguna telefon pintar Android semakin mengalami yang terbaik. Bukan hanya di sisi platform, Google juga terus mengemas kini perkhidmatan aplikasinya. Salah satunya adalah fitur Ketuk untuk Terjemahkan terbaru di Terjemahan Google yang membolehkan kita menerjemahkan bahasa asing tanpa perlu menukar aplikasi.

  • Untuk dapat menerjemahkan bahasa asing dengan Ketuk untuk Terjemahkan, anda mesti mengaktifkan ciri ini terlebih dahulu. Di Google Terjemahan, anda memasuki menu Tetapan - Ketuk untuk Terjemahkan .
  • Setelah Ketuk untuk Terjemahkan diaktifkan, sila tetapkan Bahasa Pilihan . Sesuaikan mengikut keperluan anda.

  • Sekiranya persediaan selesai, anda boleh mula menerjemahkan bahasa asing di mana sahaja tanpa perlu memasukkan Terjemahan Google. Contohnya ketika berada di WhatsApp, anda hanya memilih sembang yang ingin anda terjemahkan, kemudian pilih ikon Salin . Ikon Terjemahan Google akan muncul secara automatik, cukup klik untuk mula menerjemahkan.

Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN
  • Bukan hanya menterjemahkan sembang orang, anda dapat mengetahui jawapan yang tepat untuk membalas terus dari Ketuk ke Terjemahan. Jika ya, klik Salin , dan Tampal di lajur Balas .

  • Bukan hanya WhatsApp, anda boleh menterjemahkan di BBM, Path, atau walaupun penyemak imbas. Di mana sahaja anda boleh melakukan bahasa Korea - Indonesia, Mandarin - Indonesia dan bahasa lain.

Mudah kan? Oleh itu, anda tidak perlu bersusah payah membuka aplikasi Terjemahan Google lagi jika anda ingin menterjemahkan bahasa asing. Selain menjimatkan masa, ini juga membuat Android anda menyimpan RAM kerana tidak membuka banyak aplikasi. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan