Tonton Filem Mangkujiwo (2020) | Asal Hantu Kuntilanak!

Adakah anda ingin tahu tentang asal usul hantu ikonik Kuntilanak? Ayuh, tonton filem penuh Mangkujiwo (2020) di sini!

Sekarang, bukan hanya pahlawan super yang memerlukan cerita asal, penjahat dan watak antagonis lain juga perlu diterokai , geng.

Kami mempunyai filem Joker yang memenangi 2 Oscar dari 11 pencalonan dan industri filem Indonesia nampaknya tidak mahu ketinggalan.

Kami baru-baru ini telah tiba filem Mangkujiwo , sebuah prekuel dari siri filem Kuntilanak yang menerangkan asal usul hantu ikonik.

Ingin tahu bagaimana permulaan tokoh hantu Kuntilanak dalam filem ini? Lihat sinopsis berikut dari Jaka, geng!

 • Filem Mangkujiwo Fakta Menarik
 • Tonton filem Mangkujiwo
 • Sinopsis Filem Mangkujiwo

  Filem ini mengisahkan asal usul mazhab Mangkujiwo yang sesat yang namanya banyak disebut dalam siri filem Kuntilanak sebagai aliran penyembah Kuntilanak.

  Dikatakan bahawa pada zaman dahulu, terdapat konflik antara dua penyihir, Brotoseno (Sujiwo Tejo) dan Tjokro Kusumo (Roy Marten) .

  Untuk menyingkirkan Brotoseno, Tjokro Kusumo mencemarkan nama baik Brotoseno dengan serangkaian fitnah kotor di hadapan Sinuhun Raja .

  Rancangan itu berjaya dan mengundang kemarahan Brotoseno yang mula merangka rancangan balas dendam terhadap Tjokro Kusumo.

  Perhatiannya tertumpu kepada Kanti (Asmara Abigail) , seorang gadis kampung yang juga menjadi mangsa tindakan jahat Tjokro Kusumo.

  Dahulu, Kanti pernah menjadi perempuan simpanan Tjokro Kusumo sebelum dibuang dan dimasukkan ke pasung setelah difitnah sebagai gadis yang mengandung anak syaitan .

  Sayangnya, pertemuannya dengan Brotoseno seperti keluar dari mulut harimau dan masuk ke mulut buaya kerana Brotoseno hanya menggunakan Kanti sebagai alat balas dendam .

  Di masa depan, ditunjukkan bahawa anak Kanti, Uma (Yasamin Jasem) , telah dewasa untuk memulai tahap berikutnya dari rencana balas dendam Brotoseno.

  Bagaimana konflik antara Brotoseno dan Tjokro Kusumo berakhir? Dan mampukah Uma membebaskan dirinya dari cengkaman dua orang yang kejam dan kuat ini?

  Filem Mangkujiwo Fakta Menarik

  Sebagai prequel yang juga berfungsi sebagai prequel untuk siri filem Kuntilanak, filem ini penuh dengan fakta menarik yang akan selesai sepenuhnya di sini.

  • Filem ini menjadi filem pertama dalam siri Kuntilanak yang tidak diarahkan oleh Rizal Mantovani yang mengendalikan siri ini sejak awal.

  • Kedudukan pengarah jatuh ke tangan Azhar Kinoi Lubis yang sebelumnya pernah mengendalikan filem seram Indonesia Kafir: Allying with Satan .

  • Tidak seperti siri Kuntilanak seram yang murni, filem Mangkujiwo lebih menyerupai genre thriller dengan elemen rempah mistik.

  • Filem ini juga merupakan debut pelakon Yasamin Jasem dalam sebuah filem seram setelah sebelumnya muncul sebagai peranan pendukung dalam beberapa filem dan sinetron.

  • Untuk meneroka peranan mereka dalam filem ini, pelakon Asmara Abigail dan Yasamin Jansem bersedia belajar menjadi pesinden.

  • Selain Sujiwo Tejo dan Roy Marten sebagai pemeran utama, pelakon veteran Karina Suwandi juga menyumbang dalam filem ini sebagai pemeran pendukung.

  • Filem ini juga bertujuan untuk memulakan filem francais filem seram gaya semesta sendiri The Conjuring buatan James Wan .

  • Dengan begitu banyak adegan menjijikkan dalam filem ini, Jaka memberi amaran bahawa anda yang lemah mental mungkin tidak menonton filem Mangkujiwo.

  Tonton filem Mangkujiwo

  TajukMangkujiwo
  Menayangkan 30 Januari 2020
  Jangka masa 1 jam 46 minit
  Pengeluaran Gambar MVP
  Pengarah Azhar Kinoi Lubis
  Pelakon Sujiwo Tejo, Yasamin Jasem, Asmara Abigail, et al
  Genre Seram
  Penarafan 5.8 / 10 (IMDb.com)

  Bagi anda yang sudah penasaran akan asal usul tokoh Kuntilanak, anda boleh menyemak perincian menonton filem Mangkujiwo di pawagam Indonesia melalui pautan di bawah!

  >>> Tonton Filem Mangkujiwo <<<

  Bagi anda yang tidak berminat untuk menonton filem seram The Turning , mungkin budaya Jawa yang ditunjukkan tebal dalam filem ini lebih menarik.

  Selain itu, filem ini juga memperlihatkan dengan jelas penderitaan yang mesti dialami oleh Kanti dan Uma dalam konflik antara dua lelaki ganas dalam hidup mereka, geng!

  Adakah anda berminat untuk menonton filem Mangkujiwo? Apa filem seram yang anda minati tahun ini? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan