Ini adalah Teori Penamaan Android Selepas Android Z, Adakah Android Akan Bersara?

Sekiranya anda berfikir, selepas pembebasan Android Z akan seperti penamaan sistem operasi dari Google? Ini adalah teori versi JalanTikus!

Kecuali anda pengguna iPhone, pasti tidak asing dengan nama sistem operasi Android yang dibangunkan oleh Google untuk telefon pintar.

Akhirnya, Google mengeluarkan Android Pie aka Android P pada bulan Mac 2018 semalam. Google memang memilih nama makanan manis mengikut urutan abjad.

Namun, bagaimana jika Google telah mengeluarkan Android Z ? Adakah mereka akan mengulanginya lagi dari huruf A atau mempunyai skema penamaan baru? Lihat ulasan berikut!

 • Kemungkinan Nama Selepas Android Z
  • Google Akan Membuat Skema Nama Baru
  • Google Akan Dimulakan Semula dari Huruf A
  • Android Akan Bersara
 • Apakah Nama Android Q?
 • Menamakan Android

  Seperti yang kita ketahui bahawa Google sering menggunakan nama pencuci mulut sebagai nama kod sistem operasi Android mereka.

  Pada mulanya, Google hanya menggunakan istilah 1.0 dan 1.1. Sebelum dilancarkan secara komersial, Google menggunakan istilah Alpha dan Beta.

  Selepas itu, datanglah Cupcake , diikuti oleh Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo , dan Pie .

  Mengapa Menggunakan Nama Makanan Manis?

  Sumber foto: Cahaya Memasak

  Mengapa Google menggunakan nama makanan manis?

  Di laman web rasminya, Google mengatakan bahawa mereka ingin menjadikan kehidupan orang lebih manis dengan Android yang mereka kembangkan.

  Terdapat juga teori bahawa pembuat Android asli, Andy Rubins , sangat menyukai nama makanan manis.

  Oh ya, bagi mereka yang tidak tahu, Android adalah nama panggilan Andy di kolej kerana dia sangat menyukai robot, mesin, dan pengaturcaraan.

  Google memperoleh Android pada tahun 2005 dan Andy bekerja untuk Google sehingga 2013, sebelum memutuskan untuk meninggalkan dan membuat syarikatnya sendiri.

  Bukan hanya Google yang menggunakan nama unik untuk produknya, Apple menggunakan nama lumba kucing besar untuk Max OS X- nya seperti Jaguar dan Snow Leopard .

  Kemungkinan Nama Selepas Android Z

  Android Z sendiri dijangka akan dilancarkan pada tahun 2026. Sudah tentu kita penasaran, apa yang akan berlaku dengan penamaan Android selepas itu.

  Dari pelbagai sumber, Jaka telah merangkum beberapa kemungkinan nama yang boleh berlaku!

  1. Google Akan Membuat Skema Nama Baru

  Sumber foto: The Verge

  Dalam dunia komputer, selepas huruf Z terdapat huruf AA, AB, AC, dan sebagainya. Ada kemungkinan bahawa Google akan menggunakan skema baru seperti ini.

  Mungkin juga, Android akan menggunakan angka seperti Android 1, Android 2, dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, angka tersebut tidak boleh dibataskan seperti huruf abjad.

  Juga tidak menolak Google hanya akan menggunakan nama sesuai dengan versi Android sahaja, seperti versi Android 15 dan seterusnya.

  2. Google Akan Dimulakan Semula dari Huruf A

  Google juga tidak boleh bersusah payah memulakan semula dari huruf A. Setelah semalam menggunakan nama pencuci mulut, Google boleh menggunakan nama minuman atau pembuka selera.

  Masalahnya adalah, mungkin ada kekeliruan kerana akan ada dua versi Android dengan inisial yang sama.

  Di masa depan, mungkin ada orang yang keliru membezakan dua Android J, Android Jelly Bean dan Android Guava Juice.

  3. Android Akan Bersara

  Sumber foto: YouTube

  Google ketika ini sedang mengembangkan sistem operasi baru bernama Fuchsia sejak 2016 semalam. Tidak seperti Android yang menggunakan kernel Linux, Fuchsia menggunakan mikrokernel bernama Zircon.

  Ada kemungkinan bahawa Fuchsia akan menggantikan sistem operasi Android yang telah ada sejak tahun 2008.

  Kelebihan sistem operasi baru ini adalah kemampuannya melintasi platform, prestasi lebih pantas dan enjin rendering grafik yang lebih baik.

  Apakah Nama Android Q?

  Sumber foto: Trend Digital

  Kami sememangnya berharap agar Android Z masih dilancarkan bertahun-tahun lamanya.

  Tetapi, bagaimana dengan Android Q aka Android versi 10, yang mungkin akan dirilis tahun ini? Adakah terdapat makanan manis yang dimulai dengan huruf Q? Rupanya ada banyak tablet.

  Yang pertama adalah Quesito , makanan khas Puerto Rico yang bermaksud keju kecil. Makanan ini adalah salah satu pastri yang paling popular di negara ini.

  Kemudian ada Quindim , makanan khas Brazil yang berbentuk seperti donat. Terdapat juga Quiche yang sangat popular sebagai pencuci mulut di Perancis.

  Sekiranya Google ingin mengambil makanan khas Timur Tengah, mereka boleh memilih Qottab atau Quarabiya yang berasal dari Iran.

  Google jarang menggunakan nama makanan yang terdiri daripada tiga perkataan, kecuali Ice Cream Sandwich.

  Sekiranya mereka mahu melakukannya lagi, mereka boleh menggunakan Queen of Puddings dari Great Britain.

  Akhirnya, terdapat Queijadas yang merupakan makanan khas Portugis dan terkenal dengan tekstur dan rasanya yang manis.

  Namun, mungkin Google tidak mahu mengganggu dan mengambil nama makanan popular Quaker Oats seperti Kitkat dan Oreo.

  Memang, Android Z masih akan berlaku sekitar 7 tahun dari sekarang. Walaupun begitu, ia tidak dapat menghentikan rasa ingin tahu kami mengenai masa depan Android.

  Adakah Android akan menukar skema penamaan? Adakah kita harus berpisah dari Android dan berkenalan dengan sistem operasi baru?

  Semua akan dijawab apabila waktunya telah tiba. Jadi, bersabarlah, geng!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan