Cara Menghapus Memori Penuh dari Fail Pendua pada Telefon Android

Salah satu perkara yang dapat menjadikan memori HP anda penuh adalah fail pendua. Nah inilah cara membersihkan fail pendua pada telefon android.

Memori penuh boleh menjadi salah satu masalah bagi pengguna telefon pintar. Sebab memori penuh boleh berbeza-beza, salah satunya adalah fail pendua . Fail pendua dapat muncul kerana pelbagai sebab seperti kesalahan semasa proses memuat turun, dan lain-lain.

Tanpa kita sedari fail ini semakin memenuhi ruang simpanan . Oleh itu, Jaka akan memberi anda petua praktikal untuk menangani fail pendua ini. Inilah cara menghapus fail pendua pada telefon android .

BACA JUGA
  • 4 Perisian Percuma untuk Mencari Fail Pendua di PC
  • Cara Mencari Fail Pendua dengan CCleaner
  • Cara Memadam Kenalan Pendua pada Telefon Pintar Android

Cara Praktikal untuk Menghapus Pendua Fail pada Telefon Android

Anda mungkin menghapusnya secara manual dengan membuka satu folder pada satu masa dan mencari fail yang sama. Tetapi akan menjadi sangat menyusahkan dan mungkin ada fail yang terlewat. Anda harus menggunakan petua dari Jaka.

Langkah 1: Pasang Aplikasi Duplicate Files Fixer

Aplikasi ini percuma dan anda boleh memuat turunnya di Google Play Store. Aplikasi ini dapat mengesan semua fail pendua pada telefon pintar anda, jadi anda tidak perlu mencari satu persatu. Aplikasi ini juga ringan dan sangat mudah digunakan. Muat turun aplikasi melalui pautan di bawah:

MUAT TURUN Apl

Langkah 2: Cara Menghapus Pendua Fail

Aplikasi ini sangat senang digunakan oleh lelaki. Inilah cara menghapus fail pendua menggunakan Duplicate Files Fixer:

  • Pertama buka aplikasi Duplicate Files Fixer, semasa pertama kali dibuka, anda akan ditunjukkan beberapa petua. Anda hanya boleh melangkau untuk memasuki aplikasi secara langsung.
  • Selepas itu anda akan memasuki halaman utama aplikasi ini. Anda dapat memilih untuk memindai fail audio, video, foto, dokumen, atau mengimbas semua fail pendua sekaligus. Kali ini Jaka akan mengimbas fail foto, periksa kemudian ketuk Imbas Sekarang . Selepas itu proses pengimbasan akan berjalan, tunggu hingga selesai.
  • Apabila proses pengimbasan selesai, aplikasi ini akan memaparkan semua fail pendua. Secara automatik aplikasi akan memeriksa fail pendua dan meninggalkan fail asalnya. Sekiranya semuanya telah diperiksa dan tidak ada masalah, anda boleh segera pilih Hapus Sekarang .
  • Apabila pop timbul muncul pilih OK . Selepas itu, tunggu sehingga proses pemadaman selesai. Apabila pemberitahuan muncul, pilih OK untuk mengakhiri proses penghapusan fail pendua.

Itu sahaja cara menghapus memori penuh dari fail pendua pada telefon android . Anda boleh mencuba mengosongkan memori telefon pintar anda . Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Freeing Memory atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan