Cara menghilangkan garis merah di Word | Pantas & Kekal!

Terganggu oleh garis merah bergelombang ketika menaip Word? Jaka mempunyai petua mengenai cara menghilangkan garis merah di Word. Lihatlah!

Semasa mengerjakan tugas di Microsoft Word, adakah anda pernah melihat garis merah atau hijau bergelombang dalam setiap perkataan yang anda taip?

Jaka bersetuju, kadang-kadang garis merah atau hijau di bawah kata-kata itu agak menjengkelkan dan sebaliknya membuatnya tidak fokus menaip.

Walaupun bagi sebilangan orang, penaipan cepat terhambat kerana garis-garis ini tidak jelas.

Sekarang, jika anda keliru tentang cara menghilangkan garis merah secara kekal di Word, Jaka ada jalan keluarnya!

Berikut adalah petua untuk menghilangkan garis merah di semua siri Microsoft Word, bermula dari MS.Word versi 2006 hingga versi 2019! Lihatlah!

 • Cara Mudah Menghilangkan Garis Merah & Hijau di Microsoft Word
  • Menghilangkan Garis Merah di Word Melalui Menu Tetapan
  • Menghilangkan Garis Merah di Word Melalui Menu Ulasan
 • Apakah Fungsi Garis Merah Microsoft Word?

  Anda masih belum mempunyai garis merah atau hijau yang dimaksudkan oleh Jaka dalam artikel ini? Lihat gambar di bawah untuk membuat persepsi yang sama mengenai garis merah yang dimaksudkan oleh Jaka.

  Sekarang, jika kita mempunyai satu frekuensi, Jaka ingin menjelaskan terlebih dahulu apa fungsi dua baris yang dibincangkan oleh Jaka sejak awal, geng.

  • garis merah

  Sekiranya anda sering melihat garis merah pada setiap perkataan yang anda taip di Microsoft Word, ini bermakna anda mengaktifkan mod Check Spellling

  Periksa Ejaan itu sendiri berguna untuk memeriksa setiap ejaan kata yang anda taip di MS.Word bergantung pada bahasa yang anda pilih.

  Secara amnya, MS.Word akan lebih sensitif untuk memeriksa ejaan daripada bahasa Inggeris, walaupun bahasa lain mungkin juga diperiksa oleh MS.Word.

  Sebenarnya, fungsi garis merah di Word dapat membantu anda yang suka typo sehingga anda menyedari bahawa anda typo dalam menulis perkataan.

  • Garisan hijau

  Sebenarnya garis hijau ini muncul agak jarang di MS.Word, kerana fungsinya jauh lebih kompleks daripada garis merah, geng.

  Garis gelombang hijau yang muncul semasa anda menaip MS.Word sebenarnya berguna untuk memeriksa tatabahasa atau tatabahasa ayat yang anda taip.

  Walaupun garis hijau di Word kadang-kadang mengganggu, ini sebenarnya kelebihan MS.Word sebagai salah satu aplikasi Microsoft Office.

  Sekiranya anda terbiasa menukar fail PDF ke Word, ketahuilah bahawa PDF tidak mempunyai ciri tatabahasa mengesan automatik seperti MS.Word.

  Tetapi, jika anda benar-benar merasa terganggu oleh dua baris bergelombang ini, Jaka dengan senang hati akan membantu anda menghapusnya!

  Cara Mudah Menghilangkan Garis Merah & Hijau di Microsoft Word

  Sekurang-kurangnya, ada dua cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan garis merah di Word. Kedua-duanya sangat mudah dilakukan dan hanya memerlukan beberapa saat untuk melakukannya.

  1. Menghilangkan Garis Merah di Word Melalui Menu Tetapan

  Semasa menaip secara manual atau menaip dengan suara di Word, garis merah atau hijau akan muncul secara automatik. Tetapi, anda boleh menghapusnya melalui menu Tetapan .

  Sekiranya anda memilih kaedah ini, anda boleh membuang garis merah di Word, atau menghapus garis hijau. Inilah langkah-langkah yang mesti anda ikuti.

  Langkah pertama: Masuk ke Menu Tetapan

  - Langkah 1: Buka fail yang ingin anda hapus garis merah, kemudian pilih menu Fail di sudut kiri atas.

  - Langkah 2: Kemudian pilih menu Pilihan di bahagian bawah.

  Langkah kedua: Buang Ejaan dan Tatabahasa Mengesan Auto

  - Langkah 1: Pilih sub-menu Proofing di sebelah kiri menu Pilihan.

  - Langkah 2: Hapus centang Semak Ejaan semasa anda mengetik lajur untuk menghilangkan garis merah di Word.

  - Langkah 3: Atau, hapus centang Tanda kesalahan tatabahasa semasa anda menaip lajur untuk membersihkan garis hijau di MS.Word.

  Selesai! Sekarang garis merah dan hijau di Word akan hilang setelah anda membuang dua tanda semak di lajur itu, geng.

  2. Menghilangkan Garis Merah di Word Melalui Menu Tinjauan

  Selain dari menu Tetapan , cara menghilangkan garis merah di Word ketika menyalin dari internet juga dapat dilakukan melalui menu Ulasan , geng.

  Sekiranya kaedah ini, khusus untuk menghilangkan garis merah di Word sambil menghapus garis hijau juga. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  - Langkah 1: Sekat semua ayat atau ayat yang anda mahu padamkan garis merah. Anda juga boleh menekan Alt + A

  - Langkah 2: Pilih menu Ulasan di bahagian atas bar menu Microsoft Word anda.

  - Langkah 3: Seterusnya, pilih menu Bahasa , kemudian Tetapkan Proofing Bahasa .

  - Langkah 4: Hapus centang ruangan Jangan Periksa Ejaan atau Tatabahasa untuk membuang garis merah dan garis hijau di MS.Word.

  Selesai! Cara kedua adalah lebih mudah dan cekap untuk menghilangkan garis merah di Microsoft Word dan juga garis hijau.

  Dalam menguji artikel ini, Jaka menggunakan Microsoft Office versi 2016. Sekiranya anda menggunakan versi yang berbeza dari Jaka, langkah-langkahnya tidak jauh berbeza.

  Sila lihat gambar di bawah untuk melihat lebih jelas.

  Windows 2010

  Sumber foto: artikelbin.michaelmilette

  Windows 2007

  Sumber foto: artikelbin.michaelmilette

  Windows 2003

  Sumber foto: artikelbin.michaelmilette

  Itu adalah petua dari Jaka tentang cara menghilangkan garis merah di Word ketika menaip. Selain garis merah, anda juga dapat menghilangkan garis hijau, geng.

  Bagaimana? Adakah sangat mudah untuk menghapuskan garis merah atau hijau di Microsoft Word anda secara kekal? Jaka pasti 100% berfungsi! Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan