7 Fakta Unik Tentang Captain Marvel, Nombor 2 Membuat Anda Terkejut!

Siapa yang menunggu filem Captain Marvel? Sebelum menonton, ada baiknya anda mengetahui fakta unik mengenai superhero ini!

Ketika Nick Fury lenyap kerana jari Thanos dalam filem pasca-kredit Avengers: Infinity Wars , logo pada pager Fury menunjukkan logo misteri.

Hanya peminat tegar Marvel yang langsung memahami logo tersebut. Itulah logo salah satu pahlawan super dari Marvel, iaitu Kapten Marvel .

Oleh kerana filem ini akan ditayangkan dalam masa terdekat, Jaka ingin memberikan fakta unik mengenai Kapten Marvel, geng ini!

 • Shazam Dinamakan Kapten Marvel
 • Debut pertama pada tahun 1968
 • Fakta Lebih Unik. . .
 • Fakta Unik Captain Marvel

  Sama seperti Spider-Man, Captain Marvel juga mempunyai beberapa versi. Filem yang digunakan adalah versi Carol Danvers , yang dimainkan oleh Brie Larson .

  Tokoh terkenal lain yang mengambil nama Kapten Marvel termasuk Sharon Ventura , Karla Sofen , menjadi pahlawan super pertama Kamala Khan .

  Anda mesti tahu, Kapten Marvel adalah salah satu watak terkuat di alam semesta Marvel. Mungkinkah lebih kuat daripada Thanos? Boleh jadi.

  Oleh itu, anda dapat meneka kehebatan Captain Marvel yang juga akan muncul dalam filem Avengers: End Game , ini membantu anda mengetahui fakta-fakta mengenai Captain Marvel di bawah!

  1. Separuh Alien

  Sumber gambar: CBR

  Adakah anda tahu bahawa Carol Danvers adalah separuh makhluk asing dan separuh manusia? Ya, lebih kurang seperti Peter Quill dalam filem Guardian of the Galaxy . Darah asing yang dia dapat dari orang-orang Kree .

  Bezanya, ibu bapa Danvers bukan orang Kree. Dia memperoleh kemampuan bangsa Kree setelah terperangkap dalam ledakan Psyche-Magnetron dengan seorang pendakwah Kree bernama Mar-Vell .

  Selepas letupan itu, DNA Mar-Vell bersatu dengan DNA Danvers, menjadikannya kebolehan super yang tidak dimiliki oleh manusia biasa.

  2. Shazam Dinamakan Kapten Marvel

  Sumber gambar: Komik DC

  Adakah anda tahu filem DC bernama Shazam yang akan ditayangkan di pawagam tahun ini? Ternyata, sebelum dinamakan Shazam, superhero ini mempunyai nama Captain Marvel !

  Macam mana boleh jadi? Jadi ceritanya, pada tahun 1970-an, DC membeli watak komik dari Fawcett Comics yang telah dihentikan pada tahun 1953.

  Mereka mengekalkan nama tersebut hingga akhirnya Marvel menuntut agar DC meninggalkan nama itu kerana mereka merasakan bahawa mereka adalah yang pertama menggunakan nama tersebut.

  Marvel memenangi tuntutan itu dan pada akhirnya DC menukar nama Superhero menjadi Shazam.

  3. Debut pertama pada tahun 1968

  Sumber gambar: Syfy

  Danvers bukan Marvel Captai pertama. Ketika memulakan debutnya pada tahun 1968, ada Kapten Marvel yang lain. Denvers hanya juruterbang pejuang untuk tentera udara Amerika Syarikat.

  Selama beberapa tahun, dia hanya menjadi rakyat biasa sebelum mendapat kekuatan dari letupan yang menjadikan DNAnya bersatu dengan DNA Mar-Vell.

  Fakta Lebih Unik. . .

  4. Dulu Dinamakan Ms. Kagum

  Sumber gambar: ComicBook.com

  Danvers menanggung Ms. Marvel pada tahun 1977 hingga 2012, sebelum akhirnya berubah menjadi Kapten Marvel.

  Kini, nama Ms. Marvel lebih sinonim dengan superhero Muslim pertama di alam semesta Marvel.

  Di belakang tokoh ini adalah Kamala Khan, seorang remaja keturunan Pakistan yang mempunyai kemampuan untuk berubah bentuk.

  5. Wanita Superhero Filem Solo Pertama di MCU

  Sumber gambar: GeekTyrant

  Walaupun kita sudah lama kenal Black Widow sejak Iron Man 2 dan Scarlet Witch dalam filem Age of Ultron , tidak ada satu pun yang pernah dibuat filem solo.

  Captain Marvel menjadi filem superhero wanita pertama dari Marvel Cinematic Universe. Malah, dia tidak pernah muncul dalam filem Marvel sebelumnya.

  6. Sertai Pelbagai Kumpulan

  Sumber gambar: Nerdist

  Sekiranya dianalogikan sebagai pelajar, Danvers adalah jenis pelajar yang sangat sibuk kerana dia mengambil bahagian dalam pelbagai organisasi baik di peringkat fakulti dan kampus.

  Sebagai Danvers, dia bergabung dengan Angkatan Udara, NASA, CIA, dan SHIELD. Sebagai Kapten Marvel, dia adalah anggota The Avengers, New Avengers, X-Men, dan Guardians of the Galaxy.

  Malah, dia juga bekerja di The Daily Bugle, tempat di mana Peter Parker bekerja sebagai jurugambar.

  Saya tertanya-tanya apa asas bagi Danvers melakukan itu, antara dia ingin membantu melindungi umat manusia sebanyak mungkin atau perlu memperluas Curriculum Vitae.

  7. Kekuatan Kapten Marvel

  Sumber gambar: GeekTyrant

  Sebenarnya, apa yang menjadikan Kapten Marvel dianggap sebagai watak terkuat di Marvel? Sudah tentu kerana kekuatan yang ada, tetapi kekuatan apa?

  Sudah tentu dia mempunyai kekuatan dan kepantasan super seperti Superman , terbang ke sana sini, kekuatan psikik, dan kemampuan untuk menyerap tenaga dan membuangnya seperti Kamehameha.

  jadi itulah kumpulan fakta unik mengenai Captai Marvel . Masih ada fakta unik yang belum disebutkan oleh Jaka? Sekiranya ada, bagikan di ruangan komen.

  Baca juga artikel mengenai Marvel atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan