7 Produk Apple Terbaik Sepanjang Masa, iPhone 11 Tidak Termasuk?

Apa produk Apple kegemaran anda, geng? Jaka mempunyai senarai produk Apple terbaik sepanjang masa yang menjadikan Apple kejayaan besar!

Sebutkan salah satu syarikat teknologi terkaya di dunia! Mungkin ramai di antara anda akan menjawab Apple dengan cepat.

Syarikat yang diasaskan oleh Steve Jobs dan Steve Wozniak boleh menjadi sebesar sekarang kerana kejayaan produknya.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda senarai produk Apple terbaik sepanjang masa yang mesti anda ketahui!

 • iMac
 • iPod
 • Produk Apple Lain yang Berjaya. . .
 • Produk Apple Terbaik

  Dalam menentukan produk di bawah, Jaka mempertimbangkan seberapa besar kesan produk tersebut.

  Selain itu, hasil penjualan dan sambutan daripada orang ramai juga merupakan parameter lain. Tanpa basa-basi lagi, ini adalah JalanTikus versi terbaik Apple!

  1. Macintosh

  Sumber gambar: Business Insider

  Macintosh pertama dilancarkan pertama kali pada tahun 1984 dan menjadi salah satu Komputer Peribadi (PC) yang paling popular pada era itu kerana menggunakan tetikus dan antara muka pengguna grafik (GUI).

  Lebih-lebih lagi, produk ini dipasarkan menggunakan 1984 iklan yang fenomenal dan dimainkan dalam acara Super Bowl.

  PC ini dilengkapi dengan layar 9 inci dengan pemproses Motorola 6800. Aplikasi yang terdapat di dalamnya termasuk MacPaint dan MacWrite.

  Dalam masa tiga bulan, PC ini telah menjual 70,000 unit dalam tiga bulan dan 280,000 unit dalam satu tahun.

  2. iMac

  Sumber gambar: Steve Jobs

  Ketika Steve Jobs kembali ke Apple pada pertengahan 90-an, apa yang dia lakukan adalah memotong produk yang dianggapnya buruk.

  Sebagai gantinya, dia meminta Apple memberi tumpuan kepada empat produk, salah satunya adalah PC untuk kegunaan peribadi. PC adalah iMac .

  PC yang satu ini kelihatan berbeza dari kebanyakan PC yang kelihatan suram dan menakutkan. Sentuhan reka bentuk dari Jony Ive menjadikan PC ini kelihatan mesra dan ceria.

  Dalam masa lima bulan, Apple berjaya menjual 800,000 unit. IMac dianggap sebagai pelopor dalam era baru PC kerana ia menambah pemacu USB dan optik, sambil membuat slot untuk disket.

  3. iPod

  Sumber gambar: Masa

  Tidak keterlaluan jika Jaka mengatakan bahawa iPod adalah salah satu produk yang menyelamatkan Apple daripada muflis.

  Syarikat ini telah berjaya merevolusikan industri muzik dengan iPod 5GB dan mampu menyimpan 1000 lagu dalam beg .

  IPod sangat popular sehingga tidak ada pesaing yang berjaya menandinginya, termasuk Micorosft dengan Zune dan Sony dengan Walkmannya.

  Sehingga suku pertama 2008, iPod telah menjual 10 juta unit dan menyumbang 25% dari pendapatan syarikat.

  Ketika iPhone dilepaskan, kehadiran iPod perlahan-lahan memudar kerana iPhone juga dapat digunakan untuk mendengar lagu.

  Produk Apple Lain yang Berjaya. . .

  4. iTunes

  Sumber foto: Cult of Mac

  IPod tidak sendirian dalam membuat revolusi dalam industri masuk. Dia disertai dengan aplikasi pemain muzik iTunes .

  Diperkenalkan pada tahun 2001, iTunes membolehkan pengguna Apple menyimpan koleksi lagu mereka di satu tempat.

  Beberapa tahun kemudian, iTunes Store dilancarkan yang membolehkan orang ramai membeli lagu secara sah dengan harga yang berpatutan. Sekarang, kita juga dapat membeli buku, filem, dll.

  Sayangnya, baru-baru ini iTunes tidak begitu popular daripada Spotify, jadi Apple memutuskan untuk menutup perkhidmatan dan memberi tumpuan kepada perkhidmatan Apple Music.

  5. iPhone

  Sumber gambar: CBC

  Ketika Steve Jobs memperkenalkan iPhone untuk pertama kalinya pada tahun 2007, pasaran mudah alih masih dikuasai oleh Nokia.

  Pasaran telefon pintar itu sendiri telah meroket berkat kehadiran Blackberry. Namun, semua itu berubah ketika iPhone dilepaskan.

  IPhone pertama dilancarkan pada harga $ 499 dan mempunyai skrin sentuh, sesuatu yang masih jarang berlaku pada masa itu.

  Berkat iPhone, nilai syarikat Apple meningkat secara mendadak dari $ 100 bilion menjadi $ 950 bilion . Penjualan iPhone sahaja menyumbang 60% daripada pendapatan syarikat.

  Kehadiran iPhone juga mengubah peta penjualan telefon bimbit, terutama setelah Google melepaskan Andoid pada tahun 2008, menyebabkan Nokia dan Blackberry tersekat-sekat.

  Siri iPhone 11 baru dilancarkan secara rasmi beberapa hari yang lalu, bolehkah produk unggulan terbaru Apple menjadi penerus seterusnya? Mari tunggu

  6. App Store

  Sumber foto: Cult of Mac

  Steve Jobs adalah seorang perfeksionis sejati. Dia membuat peranti Apple dalam ekosistem eksklusif sehingga tidak memerlukan gangguan pihak ketiga.

  Atas sebab ini, pada awalnya aplikasi pada iPhone hanyalah aplikasi yang dihasilkan oleh Apple.

  Pada tahun 2008, Jobs sedikit melembutkan dan akhirnya mengeluarkan App Store yang memberi peluang kepada para pembangun untuk membuat aplikasi untuk iPhone setelah mendapat persetujuan dari Apple.

  Kehadiran App Store membuat pemaju aplikasi dan permainan muncul. Sehingga kini, App Store telah menjadi salah satu sumber pendapatan utama Apple.

  7. iPad

  Sumber foto: Mactrast

  Apple cemberut ketika merilis iPad pada tahun 2010. Sebabnya, banyak yang berusaha menjual PC tablet dan gagal, termasuk Microsoft.

  Namun, Apple telah membuktikan bahawa prasangka masyarakat adalah salah. IPad mereka laris di pasaran berkat banyak kelebihan yang ditawarkan.

  Setelah mengalami penurunan penjualan, Apple mengubah strateginya dengan menjadikan iPad Pro untuk profesional dan versi iPad yang murah untuk pendidikan.

  Sekiranya anda melihat senarai di atas, produk ini dikeluarkan ketika Steve Jobs masih berada di Apple.

  Ketika Jobs meninggalkan syarikat itu pada tahun 1985, tidak ada produk Apple yang hebat sebelum dia kembali pada tahun 1996.

  Di samping itu, setelah Jobs meninggal pada tahun 2011, Apple juga kelihatan berjalan di tempat. Produk baru yang mereka keluarkan hanyalah pensil dan jam tangan pintar.

  Ini dapat menjadi bukti bahawa kehadiran Jobs di Apple mempunyai pengaruh besar dalam melahirkan inovasi produk yang berjaya.

  Baca juga artikel mengenai Apple atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan