5 Bahaya Membeli Akaun Permainan Dalam Talian, Berhati-hati dengan Penjara!

Adakah anda merancang untuk membeli akaun permainan dalam talian? Anda berfikir lagi, geng, kerana ada banyak perkara berbahaya yang boleh berlaku kepada anda!

Sekiranya anda bermain permainan dalam talian, pasti anda tahu yang membuat kita kecewa adalah kesukaran untuk naik level atau ketika menghadapi situasi yang membuat kita buntu.

Sekiranya anda dilanda masalah seperti itu, kadang-kadang minda timbul untuk mencari jalan pintas. Salah satu cara adalah dengan membeli akaun pemain lain yang mana tahapnya sudah tinggi.

Baiklah, jika anda pernah memikirkannya seperti itu, lebih baik anda berfikir semula, deh. Jaka akan memberitahu anda 5 bahaya membeli akaun permainan dalam talian !

 • Boleh ditipu
 • Kuil Dihack
 • Berpotensi Diharamkan
 • Penipu
 • 5 Sebab Mengapa Membeli Akaun Permainan Dalam Talian Berbahaya

  Sebenarnya, banyak syarikat permainan telah memberi amaran untuk tidak menjual akaun permainan mereka kerana beberapa alasan, seperti keselamatan.

  Oleh itu, Jaka akan memberitahu anda apa bahaya membeli dan menjual akaun permainan dalam talian.

  Bukan hanya dari pihak pembeli, Jaka juga akan menjelaskan bahaya dari pihak penjual!

  1. Gambar Disalahgunakan

  Sumber gambar: Geek

  Sekiranya anda tergolong dalam pihak yang ingin menjual akaun permainan anda, anda harus berwaspada, geng. Mungkin ada orang lain yang menyalahgunakannya.

  Sebagai contoh, anda meletakkan tangkapan skrin dari semua item dan wira dalam akaun anda di aplikasi kedai dalam talian.

  Kemudian, orang lain mengambil tangkapan skrin anda dan menjualnya semula dengan berpura-pura menjadi pemilik tangkapan skrin ID.

  Baiklah, jika seperti itu, ia boleh memudaratkan orang lain, terutamanya mereka yang ditipu, geng. Sebenarnya, anda boleh menjadi mangsa. Wah, menakutkan!

  2. Boleh ditipu

  Seperti yang disebutkan oleh Jaka sebelumnya, anda mungkin ditipu oleh seseorang yang benar-benar menjual akaun orang lain yang bukan miliknya.

  Terdapat juga kaedah penipuan lain yang tidak kurang berbahaya. Sebagai contoh, anda akan diminta alamat e-mel dan kata laluan untuk menggunakan akaun yang dijual.

  Sekiranya anda menjumpai model seperti ini, pastikan untuk segera menghindarinya untuk mengelakkan perkara terburuk berlaku!

  3. Kuil yang Diretas

  Sumber foto: TechCrunch

  Apabila kita selesai membeli dan menjual, sudah tentu kita akan mendapat alamat e-mel dari akaun.

  Sekiranya berlaku, sudah tentu kita akan menukar kata laluan. Tetapi, menukar kata laluan juga boleh membahayakan.

  Sebabnya, mungkin pemilik akaun asal melaporkan aktiviti mencurigakan yang membolehkan mereka menetapkan semula kata laluan yang baru saja anda ubah alias hackback.

  Ya, jika demikian, bagaimana jika anda dilaporkan cuba menggodam? Anda mungkin dilaporkan kepada pihak berkuasa dan terus masuk penjara!

  4. Berpotensi Diharamkan

  Akaun yang diperdagangkan juga berpotensi untuk dilarang oleh pembangun permainan, anda tahu! Sebabnya, mungkin mereka mendapati aktiviti mencurigakan.

  Beberapa permainan menulis larangan membeli dan menjual akaun permainan, yang biasanya dinyatakan dalam Syarat Perkhidmatan mereka.

  Oleh itu, bersiaplah untuk menggigit jari sekiranya tiba-tiba anda tidak dapat membuka akaun yang baru anda beli!

  5. Penipu

  Sumber gambar: Makmal Malwarebytes

  Bahaya terbesar dari membeli dan menjual akaun permainan menurut Jaka adalah penipu. Apakah itu? Ringkasnya, penipu adalah sejenis maklumat dalam talian yang berbohong dan tujuannya adalah untuk menipu

  Dalam membeli dan menjual akaun permainan, terdapat tiga jenis penipuan yang boleh berlaku.

  a. Pencurian Klasik

  Model pertama adalah model klasik yang sering berlaku dalam dunia permainan dalam talian. Apa yang disebutkan oleh Jaka dalam nombor sebelumnya adalah contoh The Classic Steal.

  b. Berbilang Curi

  Seperti namanya, Multi-Steal adalah ketika penjual menjual akaun mereka kepada beberapa pembeli sekaligus.

  Lebih buruk lagi, semua pembeli akan diberi maklumat yang betul seperti alamat e-mel dan kata laluan.

  Apa yang akan berlaku? Pembeli masuk secara serentak dari tempat yang berbeza dan permainan mengesan aktiviti yang mencurigakan.

  Kemudian, akaun permainan juga akan disekat. Anda begitu jahat, geng!

  c. Pengkhianatan Noxian

  Bentuk penipuan terakhir cukup hebat, Betrayal Noxian. Pada hakikatnya, anda menjual akaun rakan dipercayai anda kepada anda untuk meningkatkan tahapnya.

  Sudah tidak percaya, menipu juga! Bayangkan berapa banyak dosa yang mesti ditanggung penjual!

  Itulah bahaya dalam membeli dan menjual akaun permainan dalam talian yang boleh berlaku, geng. Untuk nasihat Jaka, anda harus sedikit sabar dan menikmati prosesnya.

  Bagaimanapun, apa yang menggembirakan, bagaimanapun, jika kita mempunyai akaun permainan yang tiba-tiba tinggi di semua peringkat? Tidak ada cabaran!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan